add-circle-outlineaddarrow-downarrow-leftarrow-rightarrow-upcancelcaret-rightchat-bubblecheck-circlecheckcheckbox-marked-circle-outlinechef-hatcircle-filledclocheclosecloud-uploadcomment-question-outlinecomment-write-outlinecookieediteventexitfacebookfoodfrying-panheart-filledheart-outlinehelp-outlineinfo-outlineinfoinstagramkey-pointkeyboard-arrow-downkeyboard-arrow-leftkeyboard-arrow-rightkeyboard-arrow-upkisik-atesloading-3-quarterslocation-pin-filledlocation-pinmapmenumore-horizmore-vertnotifications-outlineperson-addpersonpicturequote-leftquote-rightrecipereplyschedulesearchsettingssharestartwitterverifiedvideocamwarningyoutube-play
Blog

Tarhana'nın Tarihi ve Yapılışı

Tarhana Çorbasının Hikayesi...Devrin sultanı, Ramazan ayında, bir gün tebdil-i kıyafetle şehri dolaşmaya çıkar. Yanında

Tarhana'nın Tarihi ve Yapılışı
Paylaş

Tarhana Çorbasının Hikayesi...
Devrin sultanı, Ramazan ayında, bir gün tebdil-i kıyafetle şehri dolaşmaya çıkar. Yanında baş veziri vardır. Sultan; Paşa, akşam ezanı kimin kapısının önünde okunursa o evde iftar edelim, der. İftar vakti yaklaşmıştır. Ara sokaklara girerler. Her evin kapısının önünde bir kişi beklemektedir. Bir misafir bulup evlerine iftar için çağıracaklardır. Başkalarına iftar ettirmenin zevkine tadacaklar ve sevabını alacaklar.

Sultan ve veziri kendilerini tanıtmadan, herkese selam vererek giderler. İftar topu atılıp akşam ezanı okunmaya başladığında, fakir ama gönlü zengin bir ailenin evinin önündedirler. Zaten ev sahibi de iftara birilerini çağırabilmek için kapıda beklemektedir. Sofra hazırlanmış. İftar sofrasında ekmek, tuz ve mis gibi tüten bir çorba vardır. Tuzla iftarlarını açarlar, ekmek ve çorba ile karınlarını doyururlar. Çorba, sultanın çok hoşuna gitmiştir. Ev sahibine;

-“Bu çorba çok hoşuma gitti. Ne çorbasıdır bu?” diye sorar.

Çok zeki ve ferasetli olan ev sahibi;

-“Darhane çorbasıdır, sultanım” diye cevap verir.

Darhane, Anadolu insanının dilinde “tarhana” olarak yerini alır. Bazı yerlerde ise daha da kısaltılarak “tarana” olarak kullanılır.


TARHANA YAPIMI İÇİN MALZEMELER
1 kilo kırmızıbiber
1 kilo domates
1 kilo orta boy soğan
1 kilo yoğurt (suyu süzülmüş olacak)
½ kilo haşlanmış nohut
1 demet tarhana otu (aktarlarda bulabilirsiniz)
1 demet taze nane
1 demet maydanoz
5 diş sarımsak
4-4.5 kilo un (aldığına göre ayarlanacak)
Tuz

Öncelikle domates, soğan, sarımsak ve biberleri irice doğrayın. En alta domates,
üstüne soğan, biber ve sarımsak gelecek şekilde düdüklü tencereye dizin. Üzerine
2 su bardağı su ilave edin, en son naneyi ve tarhana otunu ilave ettikten sonra
kapağı kapatıp yaklaşık 30 dakika kadar haşlayın. Bu süre, kullanmış olduğunuz
düdüklü tencerenin modeline göre değişkenlik gösterebilir ama aşağı yukarı bu
civarlarda olacaktır. Düdüklü tencereniz yoksa da normal tencerede, malzemeler
iyice yumuşayana kadar kaynatın. Bu işlem bittikten sonra tencereden tarhana
otunu çıkarın, kalan malzemenin suyunu süzün ve suyu da ayrı bir kaba koyun.
Tencerede kalan malzemeleri blenderdan geçirin ve ılıyana kadar bekleyin.
Ilıdığında kıvamı koyulaştıysa ayırdığınız sudan ekleyebilirsiniz. Bir yandan
nohutları da blenderdan geçirip ezin. Diğer karışım hazır olunca da nohutları ve
yoğurdu da katın ve esas işleme geçin. Azar azar un ekleyerek hamur haline
getirin ve yoğurmaya başlayın. Hamurun kıvamı ele yapışan bir kıvamda olacak,
o hale gelince bırakın. Sonrasında derin bir kaba koyun, üzerini örtüyle kapatın
ve 10 günlük bir mayalanma süresine bırakın.
Üçüncü güne gelene kadar üstünü hiç açmayın ancak o günden sonra sık sık
kontrol edin ve kabardıysa un ilavesi yapmadan yoğurun, kabarmadıysa günde
en fazla 1 avuç un ekleyerek yoğurun. 10 günün sonunda hamurdan bir parça
alın ve ufalanıyor mu diye bakın. Eğer cevabınız evetse parça parça robot ya da
rondoya koyup un kıvamına gelene kadar ufalayın. Bu işlem de bittikten sonra
tarhanayı bir örtü üzerine yayıp kurutun. Tamamen kuruduğunda kavanozlara
koyup dilediğiniz an kullanabilirsiniz.
Gördüğünüz gibi tarhana yapmak, mayalanma sürecinden dolayı uzun ama zor
değil. Üstelik katkısız, doğal ve sizin elinizden çıktığı için lezzetli de olacaktır.
Mutlaka deneyin ve afiyetle tüketin.

Eyüp Kemal Sevinç
Eyüp Kemal SevinçEKS Mutfak - Kurucu Şefi

Yorumlar

Bu yazı için henüz yorum bulunmamaktadır.

Benzer Yazılar

Ömür Akkor
Ömür AkkorYemek Araştırmacısı ve Seyyah
5 TL’nin Altında Yiyebileceğiniz En Gastronomik 5 Yemek

bakla ve nohut humusSürekli yemek yemek için seyahat ediyorum hem de hiç durmadan…elimde bir bilet

Ömür Akkor
Ömür AkkorYemek Araştırmacısı ve Seyyah
Afrika'ya Giriş Yahut Zanzibar

AFRİKA’ya giriş yahut ZANZİBARBir Afrika'lının altınlarını çalabilirisin, toprağını alabilirsin, onu satabilirsin lakin, Mutluluğunu, gülümsemesini, samimiyetini

Ömür Akkor
Ömür AkkorYemek Araştırmacısı ve Seyyah
Anadolu’nun En İyi Lokantaları

Dıngıllıgül Lokantası / Iğdır Karakoyunlu17 yıllık bir doğu lokantası, sahibesi Leyla hanım da bence eşi