Blog

Yemek Pişirme Yöntemleri Nelerdir?

Yemek pişirme yöntemleri gıdaların besin içeriğini ve sağlığımızı nasıl etkiler?

Yemek Pişirme Yöntemleri Nelerdir?
Paylaş
  • 22B
  • 127
  • Kaydet

HAŞLAMA YÖNTEMİYLE PİŞİRME

Haşlama yöntemiyle pişirme, yiyeceklerin sıvıda kaynama derecesine getirilerek pişirilmesidir. Haşlama sıvısı su, et suyu, tavuk suyu veya süt olabilir. Haşlama yapmanın üç yöntemi vardır.

1.Yiyecekler kaynar sıvıya eklenir ve tekrar kaynama noktasına getirilir. Sonra ısı azaltılır ve pişirmeye devam edilir.

2.Yiyecekler soğuk sıvıya eklenir, kaynatılır daha sonra ısı azaltılır ve pişirmeye devam edilir.

3.Sebze meyve pişirilmesinde ilk aşama anti-şoktur. Sebzeleri ve meyveleri kaynamaya almadan önce 5 dk. buzlu suda bekletilir, ardından 4 dk. kaynar suda pişirilir, ardından tekrar buzlu suya çıkartılır ve 5 dk. daha bekletilir. Anti-şok işlemi sonrasında havlu peçeteyle kurulanır. Bu pişirme tekniği sebzelerin ve meyvelerin proteinlerinin, minerallerinin korunması; renklerinin daha canlı ve taze kalması için uygulanan bir tekniktir.

Haşlama yöntemiyle pişirmede yiyeceklerin aromaları ve besin değerleri korunur, sindirimleri kolaylaşır.

HAFİF ATEŞTE PİŞİRME

Bu yöntemde küçük parçalara bölünmüş yiyecekler az miktarda sıvıyla (su, soslar, et suyu), düşük ısıda pişirilir ve içinde pişirdikleri sıvıyla birlikte servis edilirler. Besin değerini koruma açısından en güvenli yöntemdir. Düşük ısıda pişirme, kapağı kapalı bir kapta, ocakta veya fırında yapılır. Bu yöntemde ideal ısılar ocakta 82 derece, fırında ise 160 derecedir.

BUHARDA PİŞİRME

Yiyeceklerin buhar yardımıyla pişirilme yöntemidir. Bu yöntemde, besin değeri kaybı çok az, yiyeceklerin sindirimi kolay olur. Renk ve şekil kaybı olmadığı için görünüş çok güzel kalır. Buharda pişirme için geniş bir kaba su konur ve kaynatılır, onun üzerinde delikli bir kap veya özel buhar kabı yerleştirilir ve yiyecekler bu kaba konur. Üzeri kapakla kapatılır ve yumuşayana kadar pişirilir. Buharda pişirme yaptıktan sonra yiyecekler diğer pişirme yöntemleriyle pişirilebilirler. Örneğin sebzeler buharda pişirildikten sonra sote edilebilir.

FIRINDA PİŞİRME

Bu yöntemde yiyecekler fırında pişirilir. Her yiyeceğin pişirme derecesi farklıdır ve fırın önceden mutlaka pişirme ısısına getirilmiş olmalıdır.

KIZARTMA YÖNTEMİYLE PİŞİRME

Yiyeceklerin sıvı yağda veya bitkisel bir yağlarda kızartılması yöntemidir. Az yağda veya derin yağda kızartma olarak ikiye ayrılır. Kızartma besin değeri kaybına ve kalp damar hastalıklarına yol açtığından çok fazla tercih edilmemelidir.

IZGARA YÖNTEMİYLE PİŞİRME

Izgara yöntemiyle pişirmede yiyecekler direkt ısıya tabi tutularak pişirilir. Izgarada veya fırınların üstten ısıtma bölümünde yapılır. Yiyecekler bu yöntemle oldukça lezzetli olur. Damak zevkinize göre pişme derecesi ayarlanır.

*Pişirme yöntemlerine uyduğumuz takdirde hem sağlıklı hem de severek yiyeceğimiz yemekler yapmış oluruz. Sağlıklı ve lezzetli günler dileğiyle…

Çok daha ayrıntılı yemek pişirme tekniklerine göz atmak için linke tıklamayı unutmayın!

Rafet İnce
Rafet İnce
NG Grup Gastronomi Direktörü

Yorumlar

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.

Benzer Yazılar

Murat Aslan
Murat Aslan
Big Chefs Mutfak Koordinatörü
Bir Lokma Hayat

Bir Lokma Hayat

19 Aralık 2017

Yemek gibidir hayat!

12B Görüntüleme
Eyüp Kemal Sevinç
Eyüp Kemal Sevinç
EKS Mutfak - Kurucu Şefi
Turizm Gastronomisinde Eğitimin Önemi

İyi bir şef olmanın ilk adımı, işinde usta şeflerden alınan gastronomi eğitimleri ve öğretilen tekniklerdir.

14B Görüntüleme
Rafet İnce
Rafet İnce
NG Grup Gastronomi Direktörü
Profesyonel Mutfaklarda Kişisel Gelişimin Önemi

Hayal kurmaktan korkmayın. Çünkü hayal gücü insanın en önemli silahıdır!

12B Görüntüleme