Şef Usulü

Aşure Nasıl Yapılır?

Geleneksel Türk tatlıları arasında özel bir öneme sahip olan Aşure tarifi nasıl yapılır, püf noktaları nelerdir?

Aşure Nasıl Yapılır?
Paylaş
  • 14B
  • 111
  • Kaydet

Aşurenin tarihine baktığımızda çıkış noktasının, Nuh’un bindiği geminin büyük tufan bitip sular çekilince bugünkü Cudi Dağı’na oturduğu, kurtulanların ise gemide kalan erzakla ‘’selamet çorbası’’ pişirmesine dayandığını görüyoruz.

Her sene Muharrem ayının 10. gününde kutlamalarına başlayan ve bereket inancıyla da büyük bir bağlantısı olan aşure, sadece ülkemizde değil; değişik şekillerde de olsa farklı birçok toplumda kendine yer bulmuştur. Hatta birçok kültürde paylaşım ortamının oluşmasına da vesile olmuştur.

Peki ‘’aşure’’ ne anlama gelir?

‘’Aşure, (Aşura) Arapça’da 10 manasına gelen ‘’aşara’’ kelimesinden türemiştir. Aşr sayısına nispetle türetilmiş bir kelime olarak da bilinir. Aşr, on demektir. Aşure de on ile ilgili demek olup, her yıl Hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem ayının 10’u ile 20’si arasında yapılıp dağıtılan tatlının adıdır.

Aşure, yarma buğday, kuru fasulye, nohut, pirinç gibi tahıllardan yapılır. İçerisine tat ve lezzetini artırıcı olarak, çeşit çeşit kuru yemiş, baharat ve meyve ilave edilerek hazırlanır.

Geleneksel Türk tatlıları arasında özel bir öneme sahip olan Aşure yapımına ne zaman başlanır?

Aşure malzemeleri nelerdir, en az kaç malzemeden yapılır?

Bugün sizlere en geleneksel tatlılarımızdan biri olan aşurenin A’dan Z’ye nasıl hazırlanması ve nasıl pişirilmesi gerektiğinden bahsedeceğiz! Şimdi hiç vakit kaybetmeden lezzetli bir aşure yapımı için kolları sıvayabilirsiniz 😊

Hazırsanız başlıyoruz, Aşure tarifi ve püf noktalarına videomuzdan ulaşabilirsiniz! Şimdiden ellerinize sağlık…

Geleneksel Türk mutfağının orijinal reçetelerine sahip çıkan Pınar ve Filiz Makarna’ya katkılarından dolayı teşekkür ederiz.

Kısık Ateş
Kısık Ateş
Moderatör

Yorumlar

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.

Benzer Şef Usulü Pratik Bilgiler

Erkan Kıyıcıoğlu
Erkan Kıyıcıoğlu
Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Öğretmeni
Yemek Pişirme Teknikleri - 101

Malzemeye saygı ve teknikte mükemmellik, yemek kalitesini en üst seviyelere taşır. Peki bu nasıl yapılır?

327B Görüntüleme
Oytun Dağlı
Oytun Dağlı
Anhinga by OD - Chef de Cuisine
Et Marinasyonu

Et Marinasyonu

08 Nisan 2018

Etin marine edilmesi yani etin yumuşatılması kültürler arası farklı uygulanan bir et hazırlama yöntemidir. Daha fazlası için tıklayın!

27B Görüntüleme
Oytun Dağlı
Oytun Dağlı
Anhinga by OD - Chef de Cuisine
Yemek Menünüzü En İyi Şekilde Nasıl Hazırlarsınız?

Bir menü hazırlamanın ince detayları!

20B Görüntüleme