Şef Usulü

Buğulama Pişirme Yöntemi Nedir? Balık Buğulama Nasıl Yapılır?

Buğulama pişirme tekniği nedir? İster soğuk ister sıcak olarak servis edebileceğiniz levrek buğulama tarifi, nasıl yapılır?

Buğulama Pişirme Yöntemi Nedir? Balık Buğulama Nasıl Yapılır?
Paylaş
  • 37B
  • 67
  • Kaydet

Pınar ve Filiz iş birliği ile Türk Mutfağı Akademi serimize kaldığımız yerden devam ediyoruz. 

Üç tarafı denizlerle çevrili olan ülkemizde deniz ürünlerinin Türk mutfağındaki yeri kırmızı ete kıyasla biraz daha sınırlıdır. Karadeniz mutfağında hamsi ve kalkan; Ege ve Akdeniz mutfağında çipura, Marmara mutfağında ise, levrek, barbun, palamut, tekir vb. balıklar farklı şekillerde hazırlanarak servis edilmektedir. Hazırlama teknikleri başında tava, pilaki, yahni, ızgara, buğulama ve güveçte pişirme gelmektedir.

Bugün yemeklerde buğulama tekniği kullanımı üzerine harika bir video ile karşınızdayız.

İlk bakışta buharda pişirme gibi anlaşılan buğulama, bir tür ‘breze’ (Fransızca ‘braiser’ fiilinden, az yağda, tencerenin kapağı kapalı, hafif ateşte pişirme) yöntemidir. Biz buna kısaca yemeklerin su buharı yardımıyla pişirilme yöntemi de diyebiliriz.

Buğulama sırasında yağ kullanma zorunluğu olmadığı için sağlıklı bir yemek pişirme yöntemi olarak da karşımıza çıkar. Haşlama yönteminde yemeklerdeki vitamin ve minerallerin suya geçerek kaybolma ihtimali vardır fakat buğulamada bu ihtimal yoktur. Bu teknikle pişirilen her ürün içeriğindeki besin değerlerini korurlar.

Dünyada özellikle Çin ve Avrupa mutfaklarında sebzeler buğulama yoluyla pişirilirken, Türk mutfağında buğulama yöntemi genellikle hamsi, levrek gibi belli başlı yemeklerde kullanılır.

Buğulama pişirme tekniği nedir? İster soğuk ister sıcak olarak servis edebileceğiniz levrek buğulama tarifi, nasıl yapılır?

Tencerede balık buğulama tarifi yapmanın püf noktaları nelerdir? Tüm sorularınızın cevabı için videomuzu hemen tıklayın!

Kısık Ateş
Kısık Ateş
Moderatör

Yorumlar (2)

Gonca Sepil
· 04.06.2021

Emeğiniz sağlık

Uzman Kısık Ateş bu yorumu beğendi
Kısık Ateş
· 05.06.2021

Teşekkürler 😊🥰👍

Benzer Şef Usulü Pratik Bilgiler

Erkan Kıyıcıoğlu
Erkan Kıyıcıoğlu
Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Öğretmeni
Yemek Pişirme Teknikleri - 101

Malzemeye saygı ve teknikte mükemmellik, yemek kalitesini en üst seviyelere taşır. Peki bu nasıl yapılır?

327B Görüntüleme
Oytun Dağlı
Oytun Dağlı
Anhinga by OD - Chef de Cuisine
Et Marinasyonu

Et Marinasyonu

08 Nisan 2018

Etin marine edilmesi yani etin yumuşatılması kültürler arası farklı uygulanan bir et hazırlama yöntemidir. Daha fazlası için tıklayın!

27B Görüntüleme
Oytun Dağlı
Oytun Dağlı
Anhinga by OD - Chef de Cuisine
Yemek Menünüzü En İyi Şekilde Nasıl Hazırlarsınız?

Bir menü hazırlamanın ince detayları!

20B Görüntüleme