Şef Usulü

Sarma Nasıl Pişirilir? Kıymalı (Etli) Yaprak Sarması Nasıl Yapılır?

Sarmaların pişirme yöntemleri ve püf noktaları nelerdir?

Sarma Nasıl Pişirilir? Kıymalı (Etli) Yaprak Sarması Nasıl Yapılır?
Paylaş
  • 14B
  • 71
  • Kaydet

Herkesin bildiği üzere asma yaprakları, Türk mutfağında en sevilen sarma çeşitlerinin başında gelir. İlkbahar aylarında toplanan asma yaprakları kısa süre içinde bozulmaya meyillidir. Bunu engellemek için salamura ya da dondurma işlemi uygulanmalı ya da haşlanarak sarmaya hazır hale getirilmelidir. Eğer 1-2 gün bekleyecekse, hazırlandıktan sonra buzdolabında saklanmalıdır. Daha uzun süreli bekletmelerde dondurularak uygun kaplar içerisinde derin dondurucuda saklanmalıdır. Donmuş haldeki yapraklar, kolayca kırılıp parçalanacağı için poşette bekletilmemeli, mutlaka bir kap içerisinde muhafaza edilmelidir.

Asma yaprakları nasıl kullanılır?

1.Taze olarak;

Taze yapraklar dalından koparıldıktan sonra desteler halinde bol su altında yıkanır, süzdürülür. Yeterince büyük bir tencerede kaynamakta olan suya atılır. Çok kısa bir süre haşlamak suretiyle sudan alınır ve istenilen sarma çeşidinde kullanılır.

2.Salamura olarak;

Tuzlanmış (salamura) yapraklar bolca suyun altında, üzerindeki tuzundan arınıncaya kadar yıkanır. Akşamdan ya da 2 saat kadar öncesinden soğuk suda bekletilerek tuzunu atması sağlanmalıdır. Büyük bir tencerede kaynatılan bol su içerisine atılarak birkaç dakika haşlanır. Sudan alındıktan sonra süzdürülerek istenilen şekilde kullanılır.

Ülkemizde birçok çeşidi bulunan yaprak sarmasının lezzetli olabilmesi için pişirme teknikleri de oldukça önemlidir.

Bugün, geleneksel Türk mutfağının en güzel lezzetlerinden biri olan sarmaların yapılışını ve orijinal tarifini sizler için derledik.

Kıymalı (etli) yaprak sarması tarifi nasıl yapılır? Sarmaların pişirme yöntemleri ve püf noktaları nelerdir?

Çok sevilen farklı sarma ve dolma tarifleri için mutlaka tıklayın! 😊

Pınar ve Filiz Makarnanın geleneksel Türk mutfağı tariflerine sağladığı katkılardan dolayı kendilerine bir kez daha teşekkür ederiz. Yepyeni bölümlerde görüşmek dileğiyle…

Kısık Ateş
Kısık Ateş
Moderatör

Yorumlar (1)

Merve Baltacı
· 29.06.2021

Sarma incecik olur kalem gibi 😂😂

Uzman Kısık Ateş bu yorumu beğendi

Benzer Şef Usulü Pratik Bilgiler

Erkan Kıyıcıoğlu
Erkan Kıyıcıoğlu
Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Öğretmeni
Yemek Pişirme Teknikleri - 101

Malzemeye saygı ve teknikte mükemmellik, yemek kalitesini en üst seviyelere taşır. Peki bu nasıl yapılır?

327B Görüntüleme
Oytun Dağlı
Oytun Dağlı
Anhinga by OD - Chef de Cuisine
Et Marinasyonu

Et Marinasyonu

08 Nisan 2018

Etin marine edilmesi yani etin yumuşatılması kültürler arası farklı uygulanan bir et hazırlama yöntemidir. Daha fazlası için tıklayın!

27B Görüntüleme
Oytun Dağlı
Oytun Dağlı
Anhinga by OD - Chef de Cuisine
Yemek Menünüzü En İyi Şekilde Nasıl Hazırlarsınız?

Bir menü hazırlamanın ince detayları!

20B Görüntüleme