Tarif

Hindi Tandır ve Firik Pilavı Tarifi

Hem sağlıklı hem lezzetli muhteşem ikiliye hazır mısınız?
160 Dakika
4-6 Kişilik
Beyaz Et
Fırın

Malzeme Listesi

Ölçü Birimleri Dönüştürme Tablosu için tıklayın
1 adet Pınar Hindi But
Pınar Ürünü
150-200 g Pınar Tereyağı
Pınar Ürünü
40 g biber salçası
1 adet pancar
20 g bal
2 adet kuru soğan
1 adet havuç
1 adet kereviz
2 adet patates
1 baş sarımsak
yarım adet limon
3 dal biberiye
3 adet taze kekik
500 g firik bulguru (pilav için)
150-200 g Pınar Tereyağı (pilav için)
Pınar Ürünü
2 adet domates (pilav için)
1 adet kabak (pilav için)
1 adet kırmızı dolmalık biber (pilav için)
1 baş sarımsak (pilav için)
1 adet kuru soğan (pilav için)
1 adet havuç (pilav için)
6-7 dal maydanoz (pilav için)
6-7 adet kereviz yaprağı (pilav için)

Nasıl Yapılır?

  • Fırını önceden 170-180 derecede ısıtın.
  • Kuru soğanları elma dilimi şeklinde kesin ve fırın tepsisine yerleştirin.
  • Havucu kalın dilimler halinde doğrayın ve tepsiye yerleştirin.
  • Kerevizi ve pancarı elma dilimi şeklinde kesin ve fırın tepsisine yerleştirin. Patatesleri kalın halkalar halinde kesin ve tepsiye yerleştirin.
  • Sarımsağın baş kısmını dişlerinin ucu gözükecek şekilde kesin. Üzerine tuz karabiber ve zeytinyağı ilave ettikten sonra alüminyum folyo ile sararak fırına yerleştirin ve pişmesi için 15-20 dakika bekleyin.
  • Sarımsağın biraz soğumasını bekledikten sonra kenarlarından bastırarak iç kısmını püre halinde çıkartın.
  • Oda sıcaklığında olan tereyağı, biber salçası, bal, sarımsak püresi, karabiber ve tercihe göre pul biberi rondo'ya ilave ettikten sonra homojen hale gelene kadar karıştırın. Karışıma sonradan bir miktar zeytinyağı ekleyerek karıştırmaya devam edin ve hazır hale getirin.
  • Hindi butun içerisine hazırladığınız karışımın lezzetlerin geçebilmesi için bıçak yardımı ile delikler açın. Karışımı hindi butun üzerine tamamını kaplayacak şekilde yedirin ve tepsideki sebzelerin üzerine yerleştirin.
  • Yarım limonu dilimledikten sonra sıkarak tepside gezdirin ve limon parçalarını sebzelerin arasına bırakın.
  • Sebzelerin arasına taze biberiye ve taze kekik ekleyin.
  • Hindi but ve sebzelerin üzerini yağlı kağıt ile örttükten sonra tepsinin üzerini alüminyum folyo ile tamamen kaplayarak kapatın.
  • Tepsiyi önceden ısıttığınız fırına yerleştirerek yaklaşık 1-1 buçuk saat kadar pişirin.
  • Firik pilavı için; Firik bulgurunu pişirmeden önce 10-15 dakika kadar tuzlu ve ılık bir suda bekletin.
  • Soğanları küp halinde doğrayarak hazırlayın.Kabağın sapını ve diğer ucunu kestikten sonra boylamasına ikiye ve ardından dörde bölün. Çekirdek kısmını ayırdıktan sonra küp halinde doğrayarak hazır hale getirin.
  • Kırmızı dolmalık biberi ikiye ayırın çekirdeklerini ve zarını temizledikten sonra önce şeritler halinde, ardından küp halinde doğrayarak hazırlayın. Önceden soyduğunuz domatesleri de küp halinde doğrayarak hazır hale getirin
  • Tencereyi ocağın üzerine yerleştirdikten sonra altını açarak hafifçe ısınmasını sağlayın ve ardından zeytinyağı ile tereyağını ilave edin.
  • Kısık ateşte tereyağının erimesini bekleyin. Ardından soğanları ekleyin ve karıştırarak terlemesini sağlayın
  • Soğanların rengi değişmeye başladığında dolmalık biberi ilave edin ve 20-30 saniye daha karıştırmaya devam edin.
  • Kabağı ilave edin ardından firik bulgurunu süzerek tencereye ilave edin. 15-20 saniye daha karıştırmaya devam edin.
  • Domateside ilave ettikten sonra pul biber, tuz, karabiberi de ilave edin ve karıştırmaya devam edin.
  • Önceden kaynattığınız suyu pilavın üzerini biraz geçecek kadar ilave edin ve tekrar karıştırın.Tencerenin kapağını kapatarak gözenekler oluşana kadar bulgurun suyunu çekmesini bekleyin.
  • Pilav suyunu çekip göz göz delikler oluşmaya başlayınca tencerenin ağzına bir havlu kağıt yerleştirerek kapağı kapatın ve ısıyı da keserek demlenmeye bırakın.
  • Fırında 1 buçuk saat beklemiş olan hindiyi fırından çıkararak üzerini açın, fırın ısısını 190 dereceye yükselttikten sonra tepsiyi üzeri açık bir şekilde tekrar fırınlayın. Ortalama 1 saat daha fırında pişirin.
  • Hindi tandırı fırından çıkarın ve tepside biriken suyu firik pilavını lezzetlendirmek için bir kaşık ile pilavın üzerinde gezdirin.
  • Firik pilavını son kez karıştırın ve kıvamını kontrol edin. Tercihinize göre demlenmesine izin vererek suyunu daha çok çekmesini bekleyebilirsiniz.
  • Maydanoz ve kereviz yapraklarını da çok küçültmeden doğrayarak pilavın üzerine ilave edin.
  • Son olarak pilavın üzerine bir miktar limon kabuğu rendeleyin ve bir kaç damla limon damlatın. Tekrar karıştırarak kısa bir süre daha dinlendirin.
  • Fırından çıkardığınız hindi butun ortadaki eklem yerini bularak bıçak ile ayırın ve tepsi içerisindeki kuruyan taze baharatları kenara ayırarak sebzeleri sunum tabağına yerleştirin ve tepsideki suyu sebzelerin üzerinde gezdirin.
  • Hindiyi sebzelerin üzerine yerleştirdikten sonra firik pilavını da ilave edin ve tepsideki suyu son bir kez daha tabağın üzerinde gezdirin.
  • Sunumu taze biberiye ve kekik ile tamamlayabilirsiniz. Afiyet olsun.

Püf Noktası

Hindi Tandırın Püf Noktaları:
*Sebzelerin bir anda pişip kurumalarına engel olmak için büyük dilimler halinde doğrayın.
*Kerevizi soyduktan sonra limonlu suda bekleterek kararmasını engelleyebilirsiniz.
*Bal yerine pekmezde kullanabilirsiniz. Şeker kullanmak istemiyorsanız bal veya pekmez kullanmadan da karışımı hazırlayabilirsiniz.
*Karışımın içinde tuz kullanmanıza gerek yoktur. *Tuz pişme işlemi sırasında hindinin suyunu daha çok salmasına sebep olacağı için sonradan eklenmesi daha uygundur.

Firik Pilavının Püf Noktaları:
*Firik pilavı yaparken mevsimine göre farklı sebzeler tercih edebilirsiniz.
*Pilava dilerseniz salçada ekleyebilirsiniz.

Fehmi Samancı
Fehmi SamancıEğitmen / Danışman Şef
Paylaş

Yorumlar

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz
0 / 1000

Benzer Tarifler

Kısık Ateş
Kısık AteşModeratör
Enchilada
30 Dakika
4-6 Kişilik
Kısık Ateş
Kısık AteşModeratör
Hindi Misket Köfte
30 Dakika
2-4 Kişilik
Rafet İnce
Rafet İnceNG Grup Gastronomi Direktörü
Fırında Hindi Dolması
70 Dakika
4-6 Kişilik