- Tarifler
- Hamur İşi Tarifleri
- Börek Tarifleri
- Mantar Dolgulu Su Böreği Tarifi
Tarif
Mantar Dolgulu Su Böreği Tarifi
El açması Su Böreği, Türk mutfağında bir tepsi böreği çeşididir. Gerçek fırında su böreği tarifi nasıl yapılır? Videolu anlatımı ile orijinal Su Böreği yapımı: bol malzemeli çıtır bir su böreği yapmanın püf noktaları nelerdir?
90 Dakika
6-8 Kişilik
Börek Tarifleri
Tencere, Fırın
Paylaş
- 14B
- 75
- Kaydet
Malzeme Listesi
Ölçü Birimleri Dönüştürme Tablosu için tıklayın
Hamuru için:
300 g elenmiş un
10 g tuz
3 adet yumurta
30 ml ılık su
İç Harcı için:
1 adet kuru soğan
3 diş sarımsak
2 adet kırmızı kapya biber
200 g kestane mantarı
200 g istiridye mantarı
200 g kültür mantarı
4-5 dal taze kekik
pul biber&karabiber&tuz
Hamuru Haşlamak için:
5 litre su
15 g tuz
zeytinyağı
Yufka Aralarına Sürmek için:
Nasıl Yapılır?
- 1Hamuru için: Elekten geçirilmiş un ve tuzu bir kapta karıştırıp temiz bir tezgaha dökün. Ortasına havuz şeklinde bir çukur açıp yumurtaları içine kırın. Yavaş yavaş un ve yumurtayı birbirine yedirmeye başlayın. Ara ara ılık su ekleyerek hamurun toparlanmasını sağlayın. Kulak memesi kıvamında bir hamur elde edene kadar yoğurmayı sürdürün (yaklaşık 15 dk.)
- 2Orta yumuşaklığa ulaşan hamuru elinizle düzeltip üzerini nemli bir bezle kapatın ve 25-30 dk. dinlenmeye bırakın.
- 3İç Harcı için: Soğan, sarımsak, biber ve mantarları küçük küpler halinde doğrayın. Bir tavada tereyağını eritip soğan ve sarımsakları yüksek ısıda sotelemeye başlayın. Ardından biber, mantar ve taze kekikleri ekleyip karıştırın. Tüm malzemeler sotelendikten sonra tuz, karabiber ve pul biberle lezzetlendirip ocaktan alın.
- 4Hamurları Haşlamak için: Derin bir tencerenin içine bolca su (5 litre), bolca tuz ve biraz da sıvı yağ ekleyip iyice kaynatın.
- 5Dinlenen hamuru un serptiğiniz bir tezgaha alın ve elinizi unlayarak mandalina büyüklüğünde bezelere ayırın.Her bezeyi ince kalınlıkta merdaneyle açın. Taban hamurunu biraz daha kalın ve büyük açmaya özen gösterin ve boyutlarını da fırın kabınızın büyüklüğüne göre ayarlayın.
- 6Kaynayan tuzlu suda açtığınız her hamuru (tek tek olacak şekilde) yaklaşık 30 saniye kaynatın. Hemen ardından süzgeçle tencereden çıkarın ve buz gibi soğuk suyun içine atarak şoklayın. Soğuk suyun içinde biraz beklettikten sonra yufkayı çekerek çıkarın ve fazla suyunu hafifçe sıkın.
- 7Boş bir fırın kabını, eritilmiş bol tereyağı ile yağladıktan sonra; tabanı için olan haşlanmış hamuru kenarları dışarı sarkacak şekilde yerleştirin. Tüm hamur katmanlarının üzerini erimiş tereyağı sürmeyi unutmayın!
- 8Tepsinin ortasına ulaştığınızda yani yarıya geldiğinizde hazırladığınız mantarlı iç harcı eşit olarak yayın ve diğer hamur katmanları da aynı şekilde tamamlayın.
- 9Böreğin en üst katına da bol tereyağı sürdükten sonra önceden ısıtılmış odun fırınında 20 dakika kontrollü olarak pişirin.
- 10Pişen su böreğini 10 dakika dinlendirdikten sonra dilimleyerek servise hazır hale getirin. Afiyet olsun.
Püf Noktası
*Ev tipi bir fırında pişirmek için; önceden ısıtılmış alt üst fanlı ayarda, yaklaşık 210˚C’de 1 saat kontrollü olarak pişirin.
*Hamurları, parçalanmaması için çok fazla karıştırmadan yeteri kadar haşlamaya özen gösterin.
*İç harcını kıymalı veya beyaz peynirli olarak yapabilirsiniz.
*Tarif videomuzu izlemeyi unutmayın!
Hemen Tıkla, Alışverişe Başla!
PınarOnline’da ilk siparişine özel 150 TL indirimi ve avantajlı kampanyaları kaçırma!
Fehmi Samancı
Eğitmen / Danışman Şef
5.0
2 Değerlendirme
Tarifi değerlendirmek ister misiniz?