Blog

Altın Çilek Faydaları Nelerdir?

Altın çilek nedir, faydaları nelerdir? Altın çilek nasıl kullanılır ve günde ne kadar tüketilmelidir? Altın çilek zayıflamaya yardımcı olur mu?

Altın Çilek Faydaları Nelerdir?
Paylaş
  • 36B
  • 35
  • Kaydet

Altın Çilek Faydaları Nelerdir?

Dünyada “golden berry”, ülkemizde yer kirazı veya inka eriği olarak da bilinen altın çileğin ana yurdu Güney Amerika olmakla birlikte ülkemizde Ege ve Akdeniz Bölgelerinde üretilmektedir. Hem taze hem kurutularak tüketilen meyvenin ismi sarı tonlarındaki kabuğundan gelmektedir. Peki, altın çileğin faydaları nelerdir?

Vitamin ve mineral desteği sağlar

Altın çilek A, B1, B2, B3 ve C vitamini ile demir, kalsiyum, fosfor, potasyum gibi önemli mineralleri içerir. Vitamin ve mineral desteği sağlamak için lezzetli bir alternatiftir.

Hafızayı güçlendirebilir

Altın çileğin hafızaya destekleyici etkisi olabileceği ve Alzheimer, demans gibi modern çağın tedavisi olmayan bilişsel hastalıklarına karşı kişiyi korumaya yardımcı olabileceği bazı çalışmalarda gösterilmiştir.

Metabolizmayı hızlandırabilir

Lif içeriği ile bağırsakların aktif çalışmasına destek olarak metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olabilmektedir. Böylece hazımsızlık, kabızlık, şişkinlik etkilerini azaltabilir.

Bağışıklığı güçlendirebilir

En belirgin ve üzerinde durulan özelliği antioksidan etkisidir. Bu etkisi, meyvelerin sarı rengini veren karotenoit bileşenleri ve fenolik içeriği ile ilişkilidir.Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olabilir.

Kan şekeri üzerinde etkili olabilir

Diyabetik sıçanlar üzerinde yürütülen bir çalışmada, kan şekerini %30 oranında düşürdüğü bildirilmiştir. Günde 5 adet taze altın çilek tüketildiğinde, yemek sonrası yükselen kan şekerinin kontrolünü sağlayabileceği önerilmektedir. 

Göz sağlığını destekleyebilir

Altın çilek suyunun görme fonksiyonunu artırdığına ilişkin veriler, tavşan gözü ve fibroblast primer kültürlerinde yapılan deneyler ile desteklenmektedir. 

**Karaciğer işlevleri, görme sorunları ve yüksek kolesterolün düşürülmesi ile ilgili etkileri antioksidan özelliği ile ilişkilendirilebilir. Bazı deneysel çalışmalarda, sıçanlarda karaciğer harabiyetini önleyici etkisi bulunduğu gösterilmiştir. 

Altın Çilek Nasıl Kullanılır ve Ne Kadar Tüketilmelidir?

Altın çileği taze olarak tüketebilirsiniz. Günlük 4-5 adet tüketimi yeterlidir.

Ayrıca farklı tüketim seçenekleri olarak;

Marmelat: Altın çileği marmelat yaparak kahvaltılarda ve ara öğünde kullanabilirsiniz.

Reçel: Her meyvenin olduğu gibi altın çileğin de reçeli hazırlanabilir. Altın çilek reçeli, kıvamı ve aromasıyla kahvaltılar için farklı alternatif olabilir.

Sos: Kek, pasta, tatlı için altın çilek sosu yapabilir, pastaları altın çilekle süsleyebilirsiniz.

Meşrubat: Altın çilekle meyve suyu, komposto, hoşaf tarzı keyifle içebileceğiniz tarifler elde edebilirsiniz.

Kuru meyve: Altın çilek, kuruyken de oldukça lezzetlidir. Doğal şartlarda kurutup yıl boyunca kurusunu da tüketebilirsiniz.

Altın Çilek Besin Değeri

100 gram altın çileğin besin değeri;

  • Kalori: 53 kkal
  • Karbonhidrat: 11 gr
  • Protein: 1.9 gr
  • Yağ: 0.7 gr
  • Lif: 4.2 gr

Altın Çilek Tüketmek Zayıflamaya Yardımcı Olur Mu?

Altın çileğin zayıflamaya etkisiyle ilgili bilimsel ya da akademik bir çalışma bulunmamakla birlikte meyvenin yetiştirildiği hiçbir ülkede zayıflamaya yönelik özel bir tüketim ya da öneri söz konusu değildir. Ancak meyvenin lifli yapısının, sindirim sistemini çalıştırması ve metabolizma hızını desteklemesiyle zayıflamaya doğrudan olmasa da süreci desteklemeye küçük bir etkisi olabilir.

Gamze Şanlı Ak
Gamze Şanlı Ak
Doktor Diyetisyen (PhD) - Nişantaşı Üniversitesi Gastronomi Bölüm Başkanı

Yorumlar (2)

Derya Torunoğlu
· 04.06.2022

👏👏👏

Uzman Gamze Şanlı Ak bu yorumu beğendi
Gamze Şanlı Ak
· 04.06.2022

🙏🙏

Benzer Yazılar

Aç Gezenler
Aç Gezenler
AG Creative
Siyez Bulguru Tarihçesi ve Yapılışı

Geçmişi 10.000 yıl öncesine dayanan Siyez Bulguru...

22B Görüntüleme
Eyüp Kemal Sevinç
Eyüp Kemal Sevinç
EKS Mutfak - Kurucu Şefi
Balık & Deniz Ürünleri Ve Anadolu'da Kış Hazırlıkları

İyi malzeme ve iyi bir şef ile lezzetli yemek kaçınılmaz oluyor.

14B Görüntüleme
Cheesecake Nedir ve Nereden Gelmiştir?

Cheesecake, krema veya sürülebilir kıvamdaki peynirlerden yapılan bir tür tatlıdır. Soğuk ve sıcak cheesecake arasındaki farklar nelerdir?

27B Görüntüleme