Blog

Deniz Börülcesi Faydaları Nelerdir?

Kendine özel tada sahip deniz börülcesinin faydaları nelerdir, neye iyi gelir? Peki, deniz börülcesini kimler yememeli? Deniz börülcesi nasıl temizlenir ve servis edilir? İyot kaynağı deniz börülcesinin besin değerleri nelerdir?

Deniz Börülcesi Faydaları Nelerdir?
Paylaş
  • 54B
  • 44
  • Kaydet

Deniz Börülcesi Faydaları Nelerdir?

Ispanakgiller familyasından bir bitki olan deniz börülcesi, kıyı bölgelerde yetişmektedir. Ülkemizde Gökova, Tuz Gölü, Ereğli, Burdur, Tarsus, Aksaray kıyılarında yetiştirilir. Suyun git-gel akışı sonrasında yetişen deniz börülcesi, ekşi-tuzlu tadıyla oldukça lezzetli ve sağlıklıdır. Deniz börülcesi ilkbahar- yaz dönemlerinde yoğun bir tüketime sahiptir. A, B ve C vitamini ile kalsiyum, magnezyum,mangan, sodyum, iyot, demir gibi elzem mineralleri içerir. Genel olarak vücutta detoksif etki, sindirim sistemine destek, bağışıklık sistemini güçlendirici, kilo vermeye yardımcı, diüretik etkili, dolaşım destekleyici, uyku düzenleyici etki göstermektedir. Kendine özel tada sahip deniz börülcesinin faydaları nelerdir, beraber bakalım;

Sindirim sistemine yardımcıdır

Lif içeriği yüksek besinler kilo vermeye ve tok kalmaya yardımcı olmaktadır. Deniz börülcesi de yüksek lif oranıyla sindirim sistemini düzenlemeye destek olur. Kabızlık şikayetlerini büyük ölçüde ortadan kaldırır. Düşük kalorili olduğu için kilo verme programlarında rahatlıkla kullanılabilir.

Kanser-savar etkilidir

Deniz börülcesi hücre yenileme destekçisidir. İçeriğindeki quercetin, tungtungmadik asit ve chlorogenic asit adlı polifenoller ile anti-oksidan özellik gösterip, serbest radikallere karşı korur.

Guatr için alternatif besin

İyot eksikliğinden oluşan guatr için doğal bir ilaç etkisindedir. İyotlu tuz kullanamayanlar için ideal bir besindir.

Bağışıklık sistemini destekler

Bağışıklık sistemini güçlendirmek ve hastalıklara karşı kalkan oluşturmak için deniz börülcesi iyi bir besindir. İçerdiği A ve C vitamini sayesinde vücut direncini artırmaya ve güçlü kalmasını sağlamaya yardımcı olur.Kronik hastalıklara ve oksidatif strese yol açan serbest radikalleri nötralize eder.

Kemik sağlığını korur

Kemik gelişimi, kemik hastalıkları, kemik erimesi için kalsiyum desteği şarttır. Yaşa bağlı olarak kemik mineral dengesi azalır. Deniz börülcesi içerdiği kalsiyum ve potasyumla kemikleri destekler.

Uykuyu düzenleyebilir

Magnezyum, hormon dengesi, nörotransmitter üretimi ve insanlar için genel sağlık için önemli bir yere sahip mineraldir. İnsomnia veya geceleri uykusuzluk problemi yaşıyorsanız, deniz börülcesi içerdiği magnezyum ile sirkadiyen ritmi düzenleyerek güzel ve kaliteli bir uyku uyumanıza yardımcı olabilir.

Deniz börülcesi kimler için zararlıdır?

Yüksek oranda sodyum içeren deniz börülcesi yüksek kan basıncına sahip (hipertansiyon) veya kalp damar hastalıkları riski taşıyanlar tarafından dikkatli tüketilmelidir.

Deniz Börülcesi Nasıl Temizlenir ve Tüketilir?

Deniz börülcesi kıyı şeridinde, suların git-gel yaptığı bölgede yetiştiği için yüksek oranda iyot içerir. Tüketmeden önce bol suda yıkanması önerilir. Deniz börülcesinin yüksek iyot özelliğini dengelemek ve yemeye hazır bir hale getirmek için sirkeli suda bekletebilirsiniz. Beklettikten sonra yine duru suyla yıkayıp tüketebilirsiniz. Deniz börülcesi çiğ şekilde salatalarda kullanılır, ilave tuza gerek yoktur. Limon-sirke ile soslanarak tüketilir. Ana yemeğin yanına sebze desteği olarak kullanıldığında ise genellikle suda veya buharda haşlanır, yine sosla servis edilir.

Deniz Börülcesi Besin Değeri

100 gram deniz börülcesinin besin değeri;

  • Kalori: 18 kkal
  • Karbonhidrat: 2.4 gr
  • Protein: 1.2 gr
  • Yağ: 0 gr
  • Lif: 3.6 gr
Gamze Şanlı Ak
Gamze Şanlı Ak
Doktor Diyetisyen (PhD) - Nişantaşı Üniversitesi Gastronomi Bölüm Başkanı

Yorumlar

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.

Benzer Yazılar

Aç Gezenler
Aç Gezenler
AG Creative
Siyez Bulguru Tarihçesi ve Yapılışı

Geçmişi 10.000 yıl öncesine dayanan Siyez Bulguru...

22B Görüntüleme
Eyüp Kemal Sevinç
Eyüp Kemal Sevinç
EKS Mutfak - Kurucu Şefi
Balık & Deniz Ürünleri Ve Anadolu'da Kış Hazırlıkları

İyi malzeme ve iyi bir şef ile lezzetli yemek kaçınılmaz oluyor.

14B Görüntüleme
Cheesecake Nedir ve Nereden Gelmiştir?

Cheesecake, krema veya sürülebilir kıvamdaki peynirlerden yapılan bir tür tatlıdır. Soğuk ve sıcak cheesecake arasındaki farklar nelerdir?

27B Görüntüleme