Blog

Elma Faydaları Nelerdir?

Elma hangi mevsimde yetişir? Taze elma ve kuru elmanın bilmeniz gereken faydaları nelerdir? Günlük elma tüketimi nasıl olmalı? Elmanın olumsuz etkileri var mıdır?

Elma Faydaları Nelerdir?
Paylaş
  • 5B
  • 10
  • Kaydet

Elma Faydaları Nelerdir?

Eski Türkçede renginden ötürü “alma” diye bilinen elma, ilk kez Kuzey Anadolu’da, Orta Asya dolaylarında ortaya çıkmıştır. Orta Asya’dan dünyaya yayılan elma, yüksek besin değeri, sulu lezzeti ve çok yönlülüğüyle bugün favori meyveler arasında boy gösteriyor. Elma, dört mevsim boyunca manavlarda ve Pazar tezgahlarında yerini alıyor, dayanıklılığıyla günlerce meyve sepetlerini dolduruyor. Çiğ olarak tüketilebilen elma aynı zamanda kek ve pastalarda, soslarda, hamur işi tariflerde, içeceklerde aromatik lezzetiyle gelişmiş bir tüketim alanı sunuyor. Elma içerdiği A, B6, C, E, K vitaminleri ve potasyum, çinko, kalsiyum, demir, fosfor mineralleriyle tam bir sağlık deposu özelliği taşıyor. Peki, vitamin ve mineraller haricinde bilmeniz gereken elma faydaları nelerdir? Hadi gelin size özel hazırladığımız elmanın faydalarını birlikte inceleyelim.

Kalp sağlığına iyi gelir

Elma kalp sağlığı problemlerinde risk düşürücü desteğe sahiptir. Elma ve elma kabuğunda bulunan epikateşin, kan basıncını düşürmeye yardımcı olur. Elmadaki lif oranı ise yine kolesterole destek olur. Günde bir adet elma yemek kalp sağlığını destekler.

Sindirim sistemini destekler

Lif kaynağı olan elma, sindirim sisteminin ihtiyaç duyduğu itici desteğe sahiptir. Lifler ve elmadaki faydalı bileşenler bağırsaklardaki sağlıklı bakterileri destekler, sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olur. Lifler tokluk hissi yaratırken aynı zamanda kan şekerini dengelemeye, yiyeceklerin sindirilmesini kolaylaştırmaya ve kabızlığı önlemeye destek verir.

Cilt sağlığını destekler

Elma kolajen üretimini destekleyen bir meyve olarak cilde dost meyvelerdendir. Cildin rengini, dokusunu korumaya destek sağlayan elma, cilt hastalıklarına karşı riskleri düşürmeye yardımcı olur. Beslenmeye ekleyeceğiniz bir elmayla cilt sağlığınızı destekleyebilirsiniz.

Elma Kabuğunun Faydası

Elma kabuğu içi kadar faydalı özellikler taşıyor. Beslenme uzmanları elmanın kabuklu yendiğinde daha fazla vitamin ve mineral değeri taşıdığını belirtiyor. Özel bir mide problemi bulunmuyorsa elmayı bol suyla yıkayıp kabuklu tüketmek tüm vitamin ve minerallerden daha fazla yararlanmaya yardımcı oluyor.

Elma Kurusunun Faydası

Elma kurusu sağlığa olumlu etkileriyle ve lezzetli atıştırmalık ihtiyacını gidermesiyle ideal bir besin sunuyor. Kuru elma bol miktarda lif içerdiği için sindirim sistemini düzenlemeye ve çalıştırmaya yardımcı olur. Mideyi rahatlatma, bağışıklık sistemini güçlendirme ve cilt sağlığını korumada elma iyi bir destekleyicidir.

Günlük Elma Tüketimi

Elma lifli ve şekerli bir meyve olduğu için fazla tüketim zarar verebiliyor. Sindirim sorunu yaşamamak, diyabet riskini yükseltmemek için günde bir ya da iki adet tüketmelisiniz.

Elmanın Besin Değeri

100 gram elmanın besin değeri;

  • Kalori: 52 kkal
  • Karbonhidrat: 13.81 gr
  • Protein: 0.26 gr
  • Yağ: 0.17 gr
  • Lif: 2.4 gr

Lif oranı yüksek olan elma hem sindirim sistemi hem de kanser, kalp hastalıkları, astım ve Tip 2 diyabet riskini azaltmada diğer sebze ve meyveler ile karşılaştırıldığında sürekli olarak ilişkidedir. Bunlara ek olarak elma akciğer fonksiyonlarını ve kilo kaybını arttırır. Elmadaki pektin ve fenoller kolesterol ve trigliseridi düşürmede tek başlarına yarattıkları etkiden daha etkilidir.

Elmanın Zararları

Faydalı içeriğiyle yaşamı destekleyen elma oldukça zararsız bir meyvedir. Yalnızca birkaç küçük yan etkiye sahiptir. İşte elmanın olumsuz etkilerine dair bilgiler;

  • Elma dişleri temizlemeye yardımcı olur. Kabuğuyla birlikte ısırarak yiyeceğiniz elma diş temizliğini destekler. Ancak bu durum dişlerinize aynı zamanda zarar verebilir. Dişler elmayı ısırırken zorlanabilir, diş minesi zarar görebilir. Öte yandan elmadaki şekerden ötürü dişleriniz çürüyebilir. Elmayı ısırarak yedikten sonra mutlaka diş temizliği yapmalısınız.
  • Şeker hastaları şeker oranı yüksek kırmızı elmalar yerine daha az şekerli yeşil elmalar tüketmelidir, porsiyona dikkat etmelidir.
Kısık Ateş
Kısık Ateş
Moderatör

Yorumlar

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.

Benzer Yazılar

Aç Gezenler
Aç Gezenler
AG Creative
Siyez Bulguru Tarihçesi ve Yapılışı

Geçmişi 10.000 yıl öncesine dayanan Siyez Bulguru...

22B Görüntüleme
Eyüp Kemal Sevinç
Eyüp Kemal Sevinç
EKS Mutfak - Kurucu Şefi
Balık & Deniz Ürünleri Ve Anadolu'da Kış Hazırlıkları

İyi malzeme ve iyi bir şef ile lezzetli yemek kaçınılmaz oluyor.

14B Görüntüleme
Cheesecake Nedir ve Nereden Gelmiştir?

Cheesecake, krema veya sürülebilir kıvamdaki peynirlerden yapılan bir tür tatlıdır. Soğuk ve sıcak cheesecake arasındaki farklar nelerdir?

28B Görüntüleme