Blog

Gastronomi veya Aşçılık Bölümü Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Sektöre giriş yapmak isteyen genç şef adaylarını yakından ilgilendirecek!

Gastronomi veya Aşçılık Bölümü Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Paylaş

Gastronomi veya Aşçılık Bölümü seçerken nelere dikkat edilmelidir?

Türkiye’de son yıllarda üniversite ve meslek yüksek okulu tercihlerinde Gastronomi - Mutfak Sanatları ve Aşçılık bölümleri en popüler bölümlerden biri olmuştur.

Bizler de sizlere Aşçılık ve Gastronomi bölümleri arasındaki farktan, bu bölümü tercih edecek öğrencilerin üniversite seçerken dikkat etmesi gereken detaylar hakkında bilgi vermek istedik.

Yeme içme sanatının ele alındığı Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü; öğrenciler için dört yıllık bir maceranın yanında harika deneyimler kazanacakları, bilgi birikimlerini ve el becerilerini de geliştirmelerine olanak sağlanacağı kapsamlı bir eğitimdir.

Sektöre giriş yapmak isteyen genç adaylar veya lisede aşçılık eğitimi almış olan gençler için Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü 4 yıllık bir lisans bölümü olup üniversitelerin genellikle Turizm Fakültelerine, Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültelerine veya Sanat ve Tasarım Fakültelerine bağlı olan bölüm, sadece yemek yapmayı öğretmemektedir. 4 yıllık verilen eğitimin içinde hem teorik dersler hem de uygulamalı dersler mevcuttur. Derslerin içerikleri 4 yıla yayılmıştır. Teorik dersler gastronomi bölümlerinde Gastronomiye Giriş, Hukuka Giriş, Temel Dünya Mutfakları Tarihleri, Yiyecek İçecek Kültürleri gibi derslerden oluşur; pratik dersler ise Gastronomiye Giriş, İleri Gastronomi, Dünya Mutfakları, Temel Pastacılık, İleri Düzey Pastacılık ve Modelleme gibi derslerden oluşur. Bölüm dersleri mutfağın tarihçesinden başlayarak iyi bir aşçıda bulunması gereken özelliklerden tutun, mutfağın nasıl konumlandırılması gerektiği, maliyet hesabı, besinler ve gıdaya ait her bilgi ile öğrencileri aydınlatmaktadır.

Aşçılık Bölümü ise 2 yıllık bir eğitim programından oluşan üniversitelerin yüksekokullarına bağlı bir bölümdür. Gastronomi bölümünden farkı ise derslerin hızlandırılmış bir şekilde 2 yıla sıkıştırılmış olmasıdır. Genellikle teorik ve uygulamalı tüm derslerde öğrenciler temel ve başlangıç seviye konuları öğrenir, derslerin ve konuların detaylarına ya da ileri tekniklerine çok fazla değinilmez. Temel aşçılık eğitimi alan öğrenciler, stajlarıyla veya ekstra çabalarıyla kendilerini daha da geliştirebilirler.

Gastronomi - Mutfak Sanatları Bölümü veya Aşçılık Bölümü seçerken nelere dikkat edilmelidir?

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü veya Aşçılık Bölümü seçecek öğrencilerin bu mesleği seçmeden önce dikkat etmesi gereken birçok husus vardır. Bunların başında bu mesleği ömür boyu yapmak istediklerinden emin olmaları gerekmektedir, bu meslekte sanıldığının aksine birçok zorlukla karşı karşıya geleceklerinin bilincinde olmaları gerekmektedir. Eğitim alacakları okulları seçerken ise tercih edecekleri okul veya okulların müfredat programlarını incelemeleri ve okulların mutfaklarının yeterli profesyonellikte olup olmadığını göz önünde bulundurmalıdırlar. Seçecekleri okulun ekipman ve ürün bakımından profesyonelliği verilen eğitimin ön gösterimi olabilecek potansiyeldedir. Detaylı bilgi almak için aday öğrenciler, mezun olmuş veya halihazırda okuyan öğrencilerle iletişim kurup okul hakkında bilgi ve yorumlarını istemelidirler. Bunun yanı sıra tercih etmek istedikleri okullara gidip okulları gezerek detaylı bilgiler de toplayabilirler.

Öğrenciler, Gastronomi - Mutfak Sanatları Bölümü ve Aşçılık Bölümünde aldıkları teorik ve uygulamalı dersler sonrası sektörde yaptıkları stajlar ile profesyonel mutfaklarla tanışmaktadırlar. Bu sayede her türlü deneyimi yerinde ve en iyi şekilde gözlemleme veya deneyimleme şansı elde etmektedirler.

Alınan iyi bir örgün öğretim sonrası yapılan stajlarla pekiştirilen bilgiler sayesinde genç aşçı adayları sektöre daha iyi uyum sağlayacaktırlar. Genç aşçı adayları iyi bir mutfakta eğitim almanın yanı sıra çok okuyup bolca denemeler yaparak ürünü ve üretimi öğrenmeyi hedeflemelidirler.

Üniversite tercihleri öncesi siz değerli öğrencilere rehber olması adına; 

Türkiye‘deki Gastronomi ve Aşçılık bölümleri taban puanları nelerdir? başlıklı içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

Kısık Ateş
Kısık AteşModeratör

Yorumlar (8)

Melek Nur
20.07.2020

Peki bu mesleği ömür boyu yapmak istediğimizi nasıl anlarız?

Kısık Ateş
20.07.2020

Bu meslek zor bir meslektir. Çok fazla özveri ve sabır ister. Geliştirdiğin deneyim ve tecrübelerini kişisel yeteneklerinle harmanlayarak, ileride mesleğe devam edip etmeyeceğine kendin karar verebilirsin. Başarılar diliyoruz.

Güray Yalmaz
20.07.2020

Merhaba uygulamada feedback kismini göremedim buraya yazmak istedim. Bir tarifi begendigimizde ekranda uygulamayi puanla uyarisi cikiyor yildiz vermemiz gerekiyor ya da kapatmamiz gerekiyor ama o secenek gelince uygulama donuyor ve herhangibir islem yapamiyoruz. Anlattigim sorun her seferinde oluyor. Kisa bir sürede düzeltirseniz benim gibi bu problemi yasayan diger kisiler de memnun olurlar.

Kısık Ateş
21.07.2020

Merhaba Güray, en yakın süre içerisinde teknik ekibimizle bu sorunu çözüyor olacağız. Feedback için teşekkür ederiz. 🙏🙌 Sevgiler.

Kısık Ateş
Yağız Tavas
13.08.2020

Merhaba ben 16 yaşındayım ve gastronomi okumak istiyorum bu yaşta üniversiteye girene kadar kendimi nasıl geliştirebilirim

Kısık Ateş
14.08.2020

Merhaba Yağız, sana eğitim hayatı öncesi veya sonrası için genel bir öneride bulunabiliriz. Öncelikle çok okuyan, çok araştıran, gezmek görmek için tüm fırsatları değerlendiren birey olmaya çalış. Daha sonra sevdiğin ve zevk aldığın alanlarda deneyimler kazanarak kendini geliştir. Başarılarla dolu bir hayatın olsun! Sevgiler 👏🙏

Kısık Ateş
Yorum Yaz
0 / 1000

Benzer Yazılar

Eyüp Kemal Sevinç
Eyüp Kemal SevinçEKS Mutfak - Kurucu Şefi
Turizm Gastronomisinde Eğitimin Önemi

İyi bir şef olmanın ilk adımı, işinde usta şeflerden alınan gastronomi eğitimleri ve öğretilen tekniklerdir.

Oytun Dağlı
Oytun DağlıYaşar Birleşik Pazarlama - Ürün Geliştirme Demo Şefi
Kariyer Seçiminde Kritik Soru: Restoran mı? Otel mi?

Kariyerime nerede devam etmeliyim?

Murat Aslan
Murat AslanBig Chefs Mutfak Koordinatörü
Benim İçin ‘’Kısık Ateş’’ Nedir?

Gastronomik anlamda özellikle gençler için çok büyük bir nimet!