Kısık Ateş
Blog

Havuç Faydaları Nelerdir?

Havuçtaki değerli bileşenler ve güçlü besin değerleri sağlığa destek veriyor. O zaman havuç faydaları nelerdir, detaylı inceleyelim.

Havuç Faydaları Nelerdir?
Paylaş
  • 7B
  • 6
  • Kaydet

Havuç Faydaları Nelerdir?

Kök sebze ailesinin renkli üyesi havuç, besleyiciliği ve çok yönlü tüketim özelliğiyle her mutfakta olması öneriliyor. Havuç en önemli beta karoten kaynaklarından biri kabul ediliyor. Yüksek A vitamini, değerli antioksidan yapısıyla göz sağlığı denince akla gelen ilk besin şüphesiz havuç oluyor. Havuç hem lezzetiyle hem de şifalı içeriğiyle uzmanların tüketilmesi gereken besinler listesinde önemli bir yere sahiptir. Çiğ ya da pişirilerek tüketilebilen, kalp sağlığından kilo vermeye kadar birçok desteği olan havuç; A, B, C, D, E, K vitaminleri ve potasyum, kalsiyum, fosfor, demir mineralleri içeriyor. Havuçtaki değerli bileşenler ve güçlü besin değerleri sağlığa destek veriyor. O zaman havuç faydaları nelerdir, detaylı inceleyelim.

Bağışıklık sistemini destekler

İyi bir C vitamini kaynağı olan havuç, bağışıklık sistemini destekler. C vitamini ayrıca kolajen üretimine ve yaraların iyileşmesine yardımcı olur.

Tokluk hissi sağlar

Havuç içerdiği posa oranıyla mideyi geç terk eder. Bu özelliği uzun süre tokluk hissedilmesine ve zayıflamaya yardımcı olur. Kilo vermek isteyenlerin beslenme programlarında havucu sıklıkla görebilirsiniz.

Yemek sonrasında rahatlatır

Bağırsak hareketlerini hızlandırmaya destek olan havuç, yemek sonrasında hissedilen şişkinlik, hazımsızlık gibi sindirim rahatsızlıklarına yardımcı olur. Havuç, lifli içeriğiyle bağırsakların çalışmasına destek sağlar.

Göz sağlığına iyi gelir

A vitamini barındıran havuç, göz sağlığına olumlu desteği ile bilinir. Havuç hem A vitamini hem beta karoten desteğiyle göz sağlığına yardımcı olur. Özellikle güneşin zararlı etkilerinden ve katarakt gibi göz problemlerinden korunmaya destek sağlar.

Sindirim sistemi destekler

Havuç lifli besinler ailesine aittir. Lifli besinler, sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olur. Havuç içerdiği lif oranıyla yüksek lifli besin grubunda yer alır. Günde bir adet havuç yemek lif ihtiyacının bir bölümünü karşılamaya ve sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olur.

Havucun Cilt Sağlığına Faydaları

Havuç cilt için değerli, faydalı bir besindir. İşte havuç ve havuç suyunun cilde etkileri;

  • Havuç cilt temizleyici destek sağlar. Düzenli tüketildiğinde cilt gözeneklerini açmaya yardımcı olur.
  • Güneşin cilt üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmaya destek sağlar.
  • Cildin maruz kaldığı kimyasal, kozmetik etkilerini dengelemeye, cildi yatıştırmaya yardım eder.
  • Sivilce, akne, siyah nokta tedavisini destekler.
  • Cilt parlaklığına yardımcı olur.
  • Cilt yaralarının geçmesine yardımcı olur, iyileşme sürecini destekler.
  • Hücre yenilenmesine yardımcı olur.
  • Cildin vitamin gereksinimini karşılamaya yardımcı olur.

Günlük Havuç Tüketimi Ne Kadar Olmalı?

Beslenme uzmanları günlük 6 ila 8 adet havuç tüketilmesini öneriyor. Ancak uyarıyor: Havuç yoğun miktarda içerdiği A vitaminiyle aşırı tüketimde zarar verici olabilir. Günlük havuç tüketimine dikkat etmek, aşırıya kaçmamak önemlidir. Hekime danışılması önerilmektedir.

Havuç Nasıl Tüketilmelidir?

Havuç çiğ, pişmiş ya da sıvı formda tüketilebiliyor. Beslenme uzmanları havucun her formunun önerilen porsiyonlarda tüketilmesini önerse de havucun en sağlıklı halinin işlem görmemiş, çiğ hali olduğunu belirtiyor. Havuç salatalarda, kek ve pastalarda, çorbalarda, garnitürlerde, meyve sularında çok yönlü kullanım özelliğine sahiptir.

Havucun Zararları

Havuç, sağlıklı beslenme ritüelinde önemli bir destekleyicidir. Havuç hep sağlığa olumlu etkileriyle bilinse de aslında bazı yan etkileriyle zarara sebep olabiliyor. İşte bilmeniz gereken havucun zararları;

  • Havuç birçok kişi için alerjik bir besindir. Havuca hassasiyeti olan kişiler için havuç tüketimi sonucunda ishal, deride döküntü ve kabarma gibi yan etkiler gösterebilir.
  • Havuç yüksek oranda beta karoten içerir. Beta karoten A vitaminine dönüşür. Aşırı havuç tüketimi zarar verebilir.
  • Havuç bebek beslenmesinde de sıklıkla yer alır ancak hassas bünyeye sahip bebekler için havuç zararlı olabilir. Ek gıdaya geçtikten sonra havuç tüketiminde dikkatli olması ve hekime danışılması önerilir.
  • Havuç doğal olsa da yüksek şeker içerir. Bu şeker vücudun şeker seviyesini yükseltebilir. Diyabet hastalarının havuç tüketimine dikkat etmesi önerilir. Hekime danışılması gerekir.

Havucun Besin Değeri

100 gram havucun besin değerleri;

  • Kalori: 41 kkal
  • Karbonhidrat: 9.58 gr
  • Protein: 0.93 gr
  • Yağ: 0.24 gr
  • Lif: 2.58 gr

Beta-karoten formunda mükemmel bir A vitamini kaynağı olan havuç, B6 ve biyotin vitaminleri ile K vitamini ve potasyum açısından da oldukça zengindir. Özellikle göz sağlığı için önemli bir yer tutar. Şeker içeriğinden korkanlar için pişmiş yerine çiğ olarak salatalara veya ara öğünlere eklenerek tüketilebilir.

Kısık Ateş
Kısık Ateş
Moderatör

Yorumlar

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.

Benzer Yazılar

Aç Gezenler
Aç Gezenler
AG Creative
Siyez Bulguru Tarihçesi ve Yapılışı

Geçmişi 10.000 yıl öncesine dayanan Siyez Bulguru...

23B Görüntüleme
Eyüp Kemal Sevinç
Eyüp Kemal Sevinç
EKS Mutfak - Kurucu Şefi
Balık & Deniz Ürünleri Ve Anadolu'da Kış Hazırlıkları

İyi malzeme ve iyi bir şef ile lezzetli yemek kaçınılmaz oluyor.

15B Görüntüleme
Cheesecake Nedir ve Nereden Gelmiştir?

Cheesecake, krema veya sürülebilir kıvamdaki peynirlerden yapılan bir tür tatlıdır. Soğuk ve sıcak cheesecake arasındaki farklar nelerdir?

32B Görüntüleme