Kısık Ateş
Blog

İncir Faydaları Nelerdir?

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte birbirinden taze incirler raflardaki yerini aldı. Peki, incirin sağlığınıza faydalarını biliyor musunuz? Cilt ve saç tedavisini nasıl destekler? İncir kilo verdirir mi? İncirin ne gibi zararları vardır?

İncir Faydaları Nelerdir?
Paylaş
  • 5B
  • 8
  • Kaydet

İncir Faydaları Nelerdir?

Haziran ayında çıkmaya başlayan ancak tam mevsimi Temmuz ve Ağustos gibi yaz ortası olan incir, yaz meyveleri arasında özel bir yere sahiptir. Sokakları süsleyen incir ağaçları, dalından koparıp meyve yeme deneyiminin en güzel halidir. İncir, dut ailesinin sevilen bir üyesi olarak hem taze hem kuru olarak tüketilebiliyor. Türkiye incir üretiminde tüm dünyada ilk sırada yer alıyor. Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetiştirilen incir, sağlığa olumlu etkileriyle yaz boyunca tüketilmesi öneriliyor. Peki, incirin faydaları nelerdir? İşte size incir lezzetinde saklı şifa hakkında kapsamlı bilgi;

Antioksidan, vitamin & mineral desteği

Yaş incirde A, B, E, K vitaminleri; manganez, kalsiyum, magnezyum, potasyum, demir, fosfor, bakır mineralleri içerir. Koyu renkli incirlerde ayrıca beta-karoten, lutein, tanin gibi antioksidan yönünden zengin bileşenler bulunur. İncirin çok yönlü bir içeriğe sahip olması sağlığınızı destekler, günlük değerlerinize katkıda bulunur.

Kalp sağlığınızı destekler

İncir, potasyum içeriğiyle kalbin sağlıklı çalışmasına ve kan basıncı dengesini düzenlemeye yardımcı olur. Günlük bir porsiyon incir tüketimi vücudunuzun potasyum ihtiyacının bir bölümünü karşılar, kalp sağlığınızı destekler. İncirde bulunan diğer vitamin ve mineraller de kalbin sağlıklı çalışmasına destek olur, yaşam kalitenizi iyileştirebilir.

Kilo kontrolü sağlayabilir

İncir kaliteli bir lif kaynağı olarak kilo kontrolünüzde size yardımcı olur. Kilonuzu korumak, zayıflamak için ihtiyaç duyduğunuz sağlıklı sindirim sisteminde liflerin rolü büyüktür. İncir iyi lif içeriğiyle kilo vermenize, kilonuzu ideal seviyelerde tutmanıza destek sağlar, lezzetiyle süreci kolaylaştırabilir.

Kabızlığı önleyebilir

Çözünebilen ve çözünemeyen posa barındıran incir, lif desteğiyle kabızlığı önleyebilir. Düzenli tüketildiğinde incirin bağırsak hareketlerini hızlandırma desteği öne çıkar, kabızlığın giderilmesine yardımcı olur.

Yaşlanmayı yavaşlatabilir

Düzenli incir tüketerek antioksidan, beta karoten, lutein, tanin bileşenlerinden yararlanabilirsiniz. İncir içerdiği güçlü bileşenleriyle cildi yaşlanmaya karşı korumaya çalışır, yaşlılık etkilerini yavaşlatmaya destek olur.

Kolesterolü dengeleyebilir

Kötü kolesterol seviyesini düşürmede incir destekleyici bir etkiye sahiptir. Günlük bir ya da iki adet incir tüketimi, kolesterol üzerinde düşürücü destek sağlar.

Demir eksikliği tedavisini destekler

İncir gerçek bir demir destekleyicisidir. Demir eksikliği yaşayan, demir ilacı kullanan ve beslenmesini bu yönde düzenleyenler, yaz geldiğinde günlük düzenli incir tüketimi yapabilir, demir eksikliği tedavisini destekleyebilir.

Cilt ve saç sağlığına yardımcı olur

İncir saç ve cilt tedavilerinde destek sağlar. Birçok kozmetik ürünün de içeriğinde bulunan incir, saçların daha hızlı ve sağlıklı uzamasına, cildin ise beslenmesine yardımcı olur.

İncirin Zararları

  • İncir karbonhidrat ve şeker oranı yüksek bir meyvedir. Diyabet hastası olan kişilerin incir tüketimine dikkat etmesi ve doktor yönlendirmesi ile tüketilmesi gerekir.
  • Aşırı tüketimde incir bağırsak hareketlerini hızlandırabilir, ishale sebep olabilir.
  • İncire duyarlılığı olan kişilerde ciltte kızarıklık, kabarma, şişkinlik gösterebilir.
  • K vitamini içerdiği için kan seyreltici ilaçlarla etkileşime geçebilir, etkilerini azaltabilir.

Günlük İncir Tüketim Miktarı

Günlük önerilen incir miktarı ortalama 2-3 adettir. Fazla tüketimde incir müshil görevi göreceğinden aşırı tüketime dikkat edilmelidir. Diyabet hastalarının ise kontrollü tüketmesi, kan şekerini artıracak yoğun tüketimden kaçınması ve doktor yönlendirmesi ile tüketilmesi önerilir.

İncir Besin Değeri

100 gram incirin besin değeri;

  • Kalori: 74 kkal
  • Karbonhidrat: 19.18 gr
  • Protein: 0.75 gr
  • Yağ: 0.3 gr
  • Lif: 2.9 gr
Kısık Ateş
Kısık Ateş
Moderatör

Yorumlar

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.

Benzer Yazılar

Aç Gezenler
Aç Gezenler
AG Creative
Siyez Bulguru Tarihçesi ve Yapılışı

Geçmişi 10.000 yıl öncesine dayanan Siyez Bulguru...

24B Görüntüleme
Eyüp Kemal Sevinç
Eyüp Kemal Sevinç
EKS Mutfak - Kurucu Şefi
Balık & Deniz Ürünleri Ve Anadolu'da Kış Hazırlıkları

İyi malzeme ve iyi bir şef ile lezzetli yemek kaçınılmaz oluyor.

16B Görüntüleme
Cheesecake Nedir ve Nereden Gelmiştir?

Cheesecake, krema veya sürülebilir kıvamdaki peynirlerden yapılan bir tür tatlıdır. Soğuk ve sıcak cheesecake arasındaki farklar nelerdir?

35B Görüntüleme