Blog

İspanyol Lezzeti: Paella’nın Hikayesi

İspanyolların gözbebeği Paella’nın hikayesi ve orijinal reçetesi...

İspanyol Lezzeti: Paella’nın Hikayesi
Paylaş

(Okunuşu Paeya) Paella’nın ortaya çıkışında Arapların ve Romalıların arasındaki birliğin olduğu söylenmektedir. Bu iki İspanyol kültürün mağribi krallarının hizmetçilerinin ziyafetlerinden kalanları eve götürmek üzere karıştırıp hazırladıkları yemek günümüze bambaşka bir lezzet olarak ulaşmıştır. Hikayesi çok eskilere dayanan Paella’nın aslında büyük kaplarda yaratılmış bir pirinç yemeği olarak da görülmektedir. Bir diğer taraftan da içinde pişirildiği tavayı ifade etmektedir. Eski dönemlerde hizmetkarların yemeği olarak adlandırılan bu yemek günümüze kadar popüler bir lezzet haline gelmiştir.

İsmi ise Para Ella’dan (for her- onun için) gelmiş, zamanla da Paella olarak kısaltılmıştır.

Paella’nın çeşitleri aslında elde bulunan malzemelere göre hazırlanması mantığından geliştirilmiş.
Herkese hitap edebilecek bir çeşidi olması da belki onun çekici kılan ve uluslararası üne kavuşturan sebeplerden biridir.

Pirincin yetiştirilmesi ve kimi bölgelerde deniz mahsullerinin bol bulunması bu yemeğin ortaya çıkışında büyük bir etken olarak görülmektedir. Bunun yanı sıra işçiler açık alanlarda daha çok çalıştığı için de yemeği açık ateşte pişirmek çok daha pratik bir yöntem olarak görülmüştür. Ateşin yanmasında ise İspanya’da fazlasıyla bulunan küçük dalların odunlarının daha hızlı yandığı için kullanıldığı bilinmektedir. Paella yemeğinin pişirilmesinde de ateşin yakıldığı bu adım önemli bir adım olarak görülmektedir. Geçmiş dönemlerden bu yana Paella kazanının derinliğinden çok büyüklüğü artmaktadır. Bu sayede sıcak olan ateşte buharlaşmanın daha da artması sağlanmaktadır.

Paella Tavası ve Pirinci

Paellera (paeyera) adı verilen düz tabanlı ve yuvarlak olan Paella tavasının büyüklüğü değişebilir ancak yüksekliği değişmeyen bir tavadır. Yoğun bir ateşin üzerinde pişirilmeye uygun olan bu tavanın ortasında küçük çıkıntılar yer almaktadır. Bulunan bu çıkıntılar az miktarda sıvının hapsolmasında ve bu şekilde pişirme işleminin daha çabuk gerçekleşmesinde etkilidir. Bununla birlikte tavanın yapısı pirincin tavaya yapışmasını önleyici ve tavanın da bükülmesine engel olucu bir faktördür.

Paella’nın lezzetinde büyük etkene sahip olan pirincin tavaya yapışmaması bundan dolayı önemsenmektedir. İspanya’nın iki türdeki Bomba ve Risotto pirinci lezzetini emen, şekillerini koruyan, yuvarlak, orta ve büyük tanelerde bulunabilen yapıdadır. Paella yemeğinde kullanılan en popüler pirinç Bomba pirincidir. Bunun özelliği ise biraz daha çok parçalanan ve kremsi dokuya sahip olan Risotto pirincinden farklıdır.

Paella’da Et ve Sebzeler

İspanya kültüründe Paella yemeği için yemeğe eklenen yan malzemeler bölgeye ve tarihe göre değişmektedir. Yemeğe eklenen et ve sebzeler de bununla bağlantılı olarak değişiklik göstermektedir. Tavşan, tavuk, Chorizo gibi tütüsülenmiş sosisler, kullanılan etler arasında yer almaktadır. Bununla birlikte deniz ürünleri, karides, midye, istiridye, ıstakoz ve yengeç de yine kullanılan et ürünleri arasındadır.

Paella’da sıklıkla kullanılan ve hemen her kültürde kullanılan bir malzeme de soğan ve sarımsaktır. Taze bezelye, taze fasulye, enginar, kırmızı biber gibi sebzeler de garnitür olarak tercih edilen ürünler arasında yer almaktadır.

Şimdi gelelim Deniz Mahsullü Paella’nın nasıl yapıldığına… Linki tıklayarak ayrıntılı ve orijinal reçetesine ulaşabilirsiniz.

Şimdiden afiyet olsun… 😊

Melih Yıldırım
Melih YıldırımYaşar Birleşik Pazarlama - Ürün Demo ve Tanıtım Şefi

Yorumlar

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz
0 / 1000

Benzer Yazılar

Eyüp Kemal Sevinç
Eyüp Kemal SevinçEKS Mutfak - Kurucu Şefi
Mutfağın Doğuşu: Göbeklitepe

Göbeklitepe’nin hikayesi.

3B
Aç Gezenler
Aç GezenlerAG Creative
Osmanlı Saray Mutfağı

Aşçılar, padişah erkanının hoşuna gidebilecek yemekleri üretebilmek için birbirleriyle yarış ederek Türk mutfağının zenginleşmesine katkıda bulunmuşlardır.

4B
Aç Gezenler
Aç GezenlerAG Creative
Siyez Bulguru Tarihçesi ve Yapılışı

Geçmişi 10.000 yıl öncesine dayanan bir buğday çeşididir.

6B