add-circle-outlineaddarrow-downarrow-leftarrow-rightarrow-upbookmark-filledbookmarkcancelcaret-rightchat-bubblecheck-circlecheckcheckbox-marked-circle-outlinechef-hatcircle-filledclocheclosecloud-uploadcoffeecomment-question-outlinecomment-write-outlinecookieediteventexitfacebookfoodfrying-panheart-filledheart-outlinehelp-outlineinfo-outlineinfoinstagramkey-pointkeyboard-arrow-downkeyboard-arrow-leftkeyboard-arrow-rightkeyboard-arrow-upkisik-atesloading-3-quarterslocation-pin-filledlocation-pinmapmenumore-horizmore-vertnotifications-outlineperson-addpersonpicturequestionquote-leftquote-rightreciperemovereplyschedulesearchsettingssharestartwitterverifiedvideocamwarningyoutube-play
Blog

İyi Kahve (Nedir?)

Bilimsel olarak kahveyi incelersek iyi kahve tanımının en önemli donesi iyi çekirdek seçmekten geçer.

İyi Kahve (Nedir?)
Paylaş

İYİ KAHVE NEDİR?

En çok karşılaştığım sorudur. Aslında iyi kahvenin birçok tanımı var. ‘SCA’ Nitelikli Kahve Birliği tanımına göre tadım notu 80 puan ve üstü almış bir kahveye ‘Nitelikli Kahve, İyi Kahve’ diyebiliriz.

Bu tanım tabi ki biraz bilimsel, genel olarak ise iyi kahvenin tanımı; Kahveyi nerede?, Kiminle? ve hangi şartlarda içtiğine bağlı bir durum. Örnek vermek gerekirse Dünya’nın en iyi kahvesi diyebileceğimiz ve tadım notu 90 puan bir kahveyi dört yanı duvar ve karanlık bir yerde içtiğinizde size mutluluk vermezken, sevdiğiniz bir insanla kötü bir kahve içmek size o kahvenin çok iyi olduğu hissini kazandırabilir. Yada denize karşı bakarak gün batımını izlemek yada sevdiğiniz insanla karşılıklı kahve içmek. Tabi ki bu tarafı bir yana bırakıp tekrar bilimsel olarak kahveyi incelersek iyi kahve tanımının en önemli donesi iyi çekirdek seçmekten geçmektedir.

3.nesil yada 3.dalga kahve kültürü ile birçok kahvesever iyi kahveye ulaşabildi. Kahvenin yetiştirildiği iklim koşullarına, toplama ve temizleme işlemleri kahvenin tat profilini tabiki tadım notunu ortaya çıkarmaktadır. Hasat sezonunda toplanan ve işlenen kahveye Q Grader adını verdikleri Dünya’nın en iyi kahve tadımlarının oluşturulduğu kurul tarafından tadım yapılır ve o çiftçinin yada kooperatifinin kahvesinin bu yıl ki tadım puanını belirler. Bu puantaj sistemi kahvenin endüstriyel mi yoksa nitelikli bir alanda mı kullanılacağını belirler ve borsada ki fiyat politikasını bu yönde ayarlar. Borsaya çıkan kahveler, kahve kavuran şirketler tarafından satın alınır ve kavurma işlemi gerçekleştirilir. Kavurma işleminin tadımda verdiği tadım raporu (Kahvenin yetiştirildiği topraktan almış olduğu baskın tatlar ön planda tutularak kavurma işlemi gerçekleşir. Kavrulan kahveler tekrar tadım işlemi gerçekleştirilip kalite kontrolü yapıldıktan sonra paketlenir ve cafelere ya da son kullanıcıya ulaşır. Özellikle kafelerde servis edilen kahveler de Baristalarımıza da atıfta bulunmadan geçemeyeceğim. Baristanın son dokunuşu, doğru oranda, doğru ısı da kahveyi servis etmesi, servis kalitesi ve güler yüzü de iyi kahveyi keyifle içmenizi sağlayacaktır.

Nurettin Karakundakoğlu
Nurettin KarakundakoğluBaristocrat 3rd Wave Café & Roastery-Owner

Yorumlar

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz
Yorum bırakmak için önce giriş yapın

Benzer Yazılar

Ömür Akkor
Ömür AkkorYemek Araştırmacısı ve Seyyah
5 TL’nin Altında Yiyebileceğiniz En İyi 5 Yemek

Sürekli yemek yemek için seyahat ediyorum hem de hiç durmadan…

Ömür Akkor
Ömür AkkorYemek Araştırmacısı ve Seyyah
Afrika'ya Giriş - Yahut Zanzibar

Bir Afrikalı'nın altınlarını çalabilirisin, toprağını alabilirsin, onu satabilirsin lakin mutluluğunu, gülümsemesini, samimiyetini alamazsın!

Ömür Akkor
Ömür AkkorYemek Araştırmacısı ve Seyyah
Anadolu'nun En İyi Lokantaları

Hafızalarınıza yer edecek önemli lokantalar.