Blog

Kahve ve Süt Uyumu

Dünyada en çok tüketilen kahve, filtre kahve olsa da birçok kahve tiryakisinin kahveyi sevme nedeni sütlü kahve olmuştur.

Kahve ve Süt Uyumu
Paylaş
  • 25B
  • 30
  • Kaydet

Kahve ve Süt Uyumu

Araştırmalara göre Türkler kahveyi Avrupa'ya taşıdıktan sonra, kahve ve süt servisini ilk uygulayanlar Fransızlar olmuştur. Böylece kahve içimini daha eğlenceli ve keyifli bir hale getiren Fransızlar, bu içeceğe ''Café au Lait'' adını vermişlerdir.

Bugüne geldiğimizde ise dünyada en çok tüketilen kahve, filtre kahve olsa da birçok kahve tiryakisinin kahveyi sevme nedeni sütlü kahve olmuştur.

Vermiş olduğum birçok eğitimde, özellikle süt bazlı espresso menüleri hazırlarken; öğrencilerime her zaman standart bilgiler sundum. Sütün 70 santigrat derecenin üstünde ısıtılmaması, kullanılan süt kabının materyali ve şekli, süt kabını tutuş biçimi, doğru oranlama, kremanın ince veya kalın olması gibi…

Temel bilgilerin dışında, biraz da doğru kahve ve doğru sütün uyumundan bahsetmek istiyorum.

Kahvede Doğru Süt Kullanımı Nasıl Olmalıdır?

Birçok kafe sahibi farklı kavuruculardan espresso temin etmektedir. Farklı süt markaları ile yapmış oldukları anlaşmalar neticesinde de bizlere, süt bazlı kahve ikram ederler.

Peki kullandığımız ürünlerin tat ve görsel olarak birbirine yakışıp yakışmadığını hiç kontrol ediyor muyuz?

Espresso kahvesinin seçimi, yöresi ve kavrulma derecesi kullanılan sütün de değişiklik göstermesini gerektirebilir.

Öncelikle kafemiz için kullanılacak espressomuzun seçimini yapmamız gerekli. Seçilen espressonun karakteristik özellikleri incelendikten sonra (kavurma şekli, yöresi vb.) sütteki duruşunu görmek için tadım yapmamız gerekir.

Seçilen sütün doğru pastörize edilmiş olması, protein ve yağ dengesi, laktoz ve başka birçok etken de tadın iyi veya kötü olmasını belirler.

Hangi Kahveyle Hangi Tür Süt Kullanılmalıdır?

Tavsiyem yarım yağlıdan başlayarak farklı yağ ve protein oranındaki sütlerden numune almak ve seçmiş olduğunuz espresso üzerinde deneme yapmanızdır. Böylece kullandığınız espressoya en çok yakışan sütü bulacaksınız.

Küçük bir kişisel tavsiye :) Yapmış olduğum denemelerde kahve kavurma işlemi koyulaştıkça kullanılan kahve cinsine göre espressonuzda karamelizasyon (şekerli), bitter (acı) veya yüksek gövdeli tatlara ulaşabilirsiniz. Bu tarz kavrumlarda daha az yağlı sütler kullanılabilir. Açık ve orta kavrumlarda ise kullanılan kahve cinsine göre espressonuzda asidik (mayhoş), dengeli, aromalı ya da düşük veya orta gövdeli tatlar elde edebilirsiniz. Bu tarz kavrumlarda ise yağ oranı yüksek sütler tercih edilebilir.

Nurettin Karakundakoğlu
Nurettin Karakundakoğlu
Baristocrat 3rd Wave Café & Roastery - Owner

Yorumlar

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.

Benzer Yazılar

Aç Gezenler
Aç Gezenler
AG Creative
Siyez Bulguru Tarihçesi ve Yapılışı

Geçmişi 10.000 yıl öncesine dayanan Siyez Bulguru...

22B Görüntüleme
Eyüp Kemal Sevinç
Eyüp Kemal Sevinç
EKS Mutfak - Kurucu Şefi
Balık & Deniz Ürünleri Ve Anadolu'da Kış Hazırlıkları

İyi malzeme ve iyi bir şef ile lezzetli yemek kaçınılmaz oluyor.

14B Görüntüleme
Cheesecake Nedir ve Nereden Gelmiştir?

Cheesecake, krema veya sürülebilir kıvamdaki peynirlerden yapılan bir tür tatlıdır. Soğuk ve sıcak cheesecake arasındaki farklar nelerdir?

27B Görüntüleme