Kısık Ateş
Blog

Keten Tohumu Nedir?

Keten tohumu nedir? Keten tohumu neye iyi gelir, faydaları nelerdir? Keten tohumu kilo vermeye yardımcı olur mu? Keten tohumu nasıl kullanılır, ne kadar tüketilmelidir? Keten tohumu kullanarak hazırlayabileceğiniz sağlıklı tarifler nelerdir?

Keten Tohumu Nedir?
Paylaş
  • 5B
  • 10
  • Kaydet

Keten tohumu, içerisinde bulundurduğu besin değerleri ile insan sağlığına sayısız faydası vardır. Yüksek miktarda lif ve vitamin bulunan ayrıca hastalıklara karşı koruyucu özelliği olan bir besindir. Peki, keten tohumu nedir?

Keten Tohumu Nedir?

İlk olarak Mısır’da yetiştirilmeye başlayan ve zamanla dünyaya yayılan keten tohumu, son dönemlerde sağlıklı besinler arasında oldukça popüler bir hale geldi. İçerdiği besin bileşenleri sayesinde vücuda pek çok faydası olan keten tohumu, Linum Usitatissimum olarak da bilinen keten bitkisinden elde edilen bir tohumdur. Tek gövdeli bu bitkinin gri tonlu yeşil yaprakları, mavi çiçekleri bulunmaktadır.

Keten Tohumu Nelere İyi Gelir, Faydaları Nelerdir?

Antioksidan bakımından zengin bir besin olan keten tohumu, vücudu hastalıklardan korunmada oldukça önemli bir role sahiptir. Aynı zamanda keten tohumu lignan (kanserde savaşmada faydalı olan bitkisel-östrojenler) açısından oldukça zengin bir bitkidir. Keten tohumunun öne çıkan faydaları ise şu başlıklar altında detaylıca açıklanabilir.

Kolesterol seviyesini düşürür

Kalp sağlığındaki en önemli noktalardan birisi kolesterol seviyesini düşük tutmaktır. Vücuttaki kolesterol seviyesini düşürmek için lif ve omega-3 bakımından zengin olan gıdaların tüketilmelidir. Keten tohumu, içinde bulunan fitosteroller sayesinde bağırsaklardaki kolesterol emilimine yardımcı olur. Bu da kolesterolün düşürülmesinde etkilidir. Ayrıca keten tohumu tüketmini halk arasında kötü kolesterol olarak bilinen LDL kolesterol seviyelerini düşürülmesine katkıda bulunarak vücudun zararlı yağları atmasına yardımcı olur.

Antioksidan deposu

Keten tohumu, antioksidanlar açısından diğer besinlere oranla zengindir. Yağ asidi, Omega 3, ALA (alfa-linolenik asit), lif ve ligan içerdiğinden vücudun direncini artırarak hastalıklara karşı korunmasında önemli rol oynar. Bununla birlikte, keten tohumunun içerisinde yüksek miktarda bitkisel proteinler, fosfor, bakır, magnezyum, manganez ve tiamin bulunmaktadır. Manganez vücuttaki kolajen üretiminin artmasını destekler ve böylece cilt ve kemik sağlığını korur. Fosfor da benzer doğrultuda hücrelerin yenilenmesi, oluşumu ve kemik sağlığı için faydalıdır. Tiamin ise vücuda yüksek miktarda enerji sağlayarak sinir sisteminin korunmasını destekler.

Cilt sağlığına iyi gelir

Keten tohumu vücut sağlığına olumlu etkilerinin olmasının yanı sıra cilt sağlığına da iyi gelmektedir. Bileşeninde cildin sarkmasını önleyerek, sıkılaşması sağlayan lignan ve antioksidanlar bulunmaktadır. Bununla birlikte, cildi besleyerek nemlendiren yağ asitleri de keten tohumunun içerisinde yer alır.

Sindirim sistemini destekler

Keten tohumu bağırsaklarda hareket sıklığını artırarak sindirim sistemini desteklemede önemli bir rol oynar. Keten tohumlarını bütün halde tüketmek, lif içeren besinleri tüketmeye alışık olmayanlar için sindirim sorunlarının çıkmasına neden olabilir. Bu da şişkinlik, karın ağrısı ve mide bulantısını beraberinde getirebilir. Bu nedenle keten tohumunun küçük dozlarla tüketilmeye başlanması en doğrusudur.

Kanser riskinin azaltılmasına katkı sağlar

Keten tohumunda bulunan omega-3 yağ asitleri sayesinde kanser hücrelerinin çoğalmasını önler ve büyümesinin yavaşlamasına yardımcı olur. Ayrıca, keten tohumlarının meme, prostat, cilt, kolon ve akciğer kanseri gibi kanser türlerine karşı bağışıklığı destekler.

Tok tutar

Özellikle diyet listelerinde sıklıkla yer alan keten tohumunun içerisinde bulunan lifler su ile birleştiğinde jel kıvamına gelir. Bu da açlığı geciktirerek tokluk hissi yaratır. Yapılan araştırmalarda günde 2 kaşık keten tohumu tüketen kişilerde bel çevresinde zayıflama ve kilo kaybı olduğu görülmüştür.

Keten Tohumu Nasıl Kullanılır?

Keten tohumu, keten tohumu yağı, keten tohumu tozu, keten tohumu tableti, unu ya da kapsülü gibi farklı yapılarda tüketiciye sunulmaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken şey; keten tohumunu öğütülmüş bir şekilde tüketmektir. Bütün halde tüketildiği takdirde tohumlar düzgün bir şekilde sindirilemediğinden dolayı bağırsaklardan geçerek dışarıya atılır.

Cilt için kullanıldığında ise farklı kullanım şekilleri vardır. Maske yapma yöntemi sıklıkla tercih edilmektedir. Fakat maske hazırlama işlemi yapılırken tohum yağı asla ısıtılmamalıdır. Aksi takdirde çeşitli toksin maddeler yayılarak kişiye zarar verebilir. Genellikle, maske hazırlama işlemi yapılırken iki ila üç çay kaşığı keten tohumu yağı kullanılır. Keten tohumu yağı kullanılarak hazırlanan maskeler hem saç sağlığı hem de cilt sağlığı için oldukça faydalı olmakla birlikte, güneş yanıklarını ve ciltte mevcut olan lekeleri azaltma etkisine sahiptir.

Keten tohumu, toz halinde çeşitli tariflere eklenerek tüketilebilir. Keten tohumu tozunu suya ya da hazırladığınız içeceklere ekleyebilir ya da yoğurdun içine karıştırarak, kurabiye, kek veya ekmeklere pişirmeden önce koyarak tüketebilirsiniz. Ayrıca, et veya sebze köftesine keten tohumu ekleyerek sağlıklı bir şekilde yiyebilirsiniz.

Keten Tohumu Zayıflatır Mı?

Keten tohumu lifli bir yapıya sahiptir. Dolayısıyla, tok tutucu bir etkiye sahiptir ve zayıflamak isteyen kişilere yardımcı olur. Ayrıca; keten tohumu insülin direncini kırarak özellikle bel ve karın bölgesindeki yağların erimesini destekler.

Keten tohumu, içerisindeki bileşenler sayesinde metabolizmayı hızlandırır. Böylelikle düzenli olarak keten tohumu tüketmeye başlayan kişilerin kilo vermesi eskiye kıyasla daha kolay hale gelir. Yine de keten tohumunu tek başına tüketmenin herhangi bir kilo verdirici özelliği yoktur. Keten tohumunun asıl etkisi; kilo vermeye çalışıp, diyet ve egzersiz yapan kişilere destek verici bir niteliğe sahip olmasıdır.

Keten Tohumu Ne Kadar Tüketilmelidir?

Keten tohumu günde 2 tatlı kaşığı kadar tüketilmelidir. Günlük tüketim miktarı 40 gramı aşmamalıdır çünkü aşırı miktarda kullanılması zararlı olabilir. Fazla miktarda keten yohumu tüketimi yağ birikimi, şişkinlik, gaz ve mide rahatsızlığı yapabilir. Keten tohumu tüketirken bol bol su içmeyi ihmal etmemelisiniz.

Keten Tohumu ile En İyi Tarifler

Keten tohumu ile hazırlayabileceğiniz sağlıklı mı sağlıklı lezziz tariflere gelin beraber bir göz atalım!

- Keten Tohumu Granola Tarifi

- Keten Tohumlu Ekmek Tarifi

- Keten Tohumlu Ayran Aşı Tarifi

- Keten Tohumlu Kraker Tarifi

- Haşhaşlı Keten Tohumlu Muffin

Kısık Ateş
Kısık Ateş
Moderatör

Yorumlar

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.

Benzer Yazılar

Aç Gezenler
Aç Gezenler
AG Creative
Siyez Bulguru Tarihçesi ve Yapılışı

Geçmişi 10.000 yıl öncesine dayanan Siyez Bulguru...

25B Görüntüleme
Eyüp Kemal Sevinç
Eyüp Kemal Sevinç
EKS Mutfak - Kurucu Şefi
Balık & Deniz Ürünleri Ve Anadolu'da Kış Hazırlıkları

İyi malzeme ve iyi bir şef ile lezzetli yemek kaçınılmaz oluyor.

17B Görüntüleme
Cheesecake Nedir ve Nereden Gelmiştir?

Cheesecake, krema veya sürülebilir kıvamdaki peynirlerden yapılan bir tür tatlıdır. Soğuk ve sıcak cheesecake arasındaki farklar nelerdir?

37B Görüntüleme