Kısık Ateş
Blog

Kırmızı Lahana Faydaları Nelerdir?

Sonbahar-kış sebzesi kırmızı lahana (mor lahana) nasıl tüketilir? Lahana suyunun faydaları nelerdir? Bol mineral ve vitamin içeren lif desteğiyle sağlığınızı korumaya yardımcı olan kırmızı lahananın faydaları nelerdir? İşte detaylar…

Kırmızı Lahana Faydaları Nelerdir?
Paylaş
  • 70B
  • 6
  • Kaydet

Kırmızı Lahana Faydaları Nelerdir?

Kırmızı lahana ya da diğer adıyla mor lahana, turpgiller familyasının geniş yapraklı, kat kat açılan sağlıklı bir üyesidir. Sonbahar – kış sebzesi kırmızı lahana, süper besin olarak anılır. Kırmızı lahana çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir. Bağışıklık sisteminden kalp sağlığına kadar birçok faydası bulunur. Sağlığınız için gereken vitamin, mineral desteğini verir. Çünkü bu mucizevi besin içeriğinde yüksek oranda lif, antioksidan; A, B1, B2, B6, C, K vitaminleri; potasyum, demir, sodyum, demir, kalsiyum, fosfor, bakır, magnezyum, çinko mineralleri içerir. Peki, bol mineral ve vitamin içeren lif desteğiyle sağlığınızı korumaya yardımcı olan kırmızı lahananın faydaları nelerdir? Hadi birlikte öğrenelim.

Kalp sağlığını destekler

Kırmızı lahana antioksidan zengini bir besin olarak kalp sağlığını destekler. Mucizevi besinin içerdiği değerli bileşenler kalbin doğal destek almasını sağlar, günden güne riskleri düşürmesine yardımcı olur. Mevsimi geldiğinde salatalarda düzenli tüketmek kalbe ihtiyaç duyduğu desteği verir.

Sindirim sistemini koruyabilir

Kırmızı lahana sindirim sistemi için rahatlatıcı bir desteğe sahiptir. Sindirim sisteminin düzenlenmesi besinlerle sağlanabilir. Kırmızı lahana, gün boyu yeme içme eylemlerinin sindirim kısmını kolaylaştırmaya yardımcı olur. Lif kaynağı olması bu sindirim döngüsünü kolaylaştırır, kabızlık gibi rahatsız edici bir rahatsızlığın giderilmesine yardımcı olur. Bağırsaklardaki faydalı bakterilerin korunabilmesinde, zararlı bakterilerin ise dışarı atılmasına ayrıca yardımcı olur, bağırsak sağlığını korumaya çalışır.

Kas ve kemik gelişimine yardımcı olabilir

K vitamini ve kalsiyum kemik sağlığını destekler. Büyüme dönemindeki çocukların kırmızı lahana tüketmesi kemik gelişimlerini iyi yönde etkiler, süreci destekler. Özellikle ileri yaş grubunda gelişen kemik erimesi riskini düşürmeye yardımcı olur. Kırmızı lahana B12 vitamini de içerir, büyüme dönemindeki çocukların zihin gelişimine de destek olur.

Göz sağlığını destekleyebilir

Kırmızı lahana gözleri UV ışınlarına karşı korumak için çaba gösterir. Yapısında yer alan koruyucu maddeler, UV ışınlarının zararlı etkilerine karşı gözleri koruma altına alabilir. Kırmızı lahanadaki lutein maddesi de yine güneş etkilerini azaltmaya çalışır, görme yetisini güçlendirmeye yardımcı olur.

Diyabet hastalığının etkilerini azaltabilir

Kırmızı lahana diyabet hastaları için dost besin grubunda yer alır. Kan şekerini kontrol altına alıp dengelemeye yardımcı olur. Doğal insülin desteği verir. Kalorisi düşük olduğu için diyabet hastalığının etkilerini hafifletebilir. Kırmızı lahanayı mevsiminde öğünlere eklemek ani düşen ya da yükselen şekeri kontrol etmeye yardımcı olur.

Üst solunum yoluna iyi gelir

Sonbahar – kış sebzesi kırmızı lahana, kış hastalıklarının daha az görülmesine yardımcı olur. Mor lahana, üst solunum yolu sağlığını güçlendirmeye çalışır, enfeksiyona karşı koruyucu destek verir. Özellikle lahananın suyu boğaz enfeksiyonunu geçirmeye ve öksürüğün geçmesine yardımcı olur. Antioksidan desteği vermesi nedeniyle hem boğaz hem burun tıkanıklıklarının geçmesine destek sağlar.

Kırmızı Lahana Suyunun Faydaları

  • C vitamini desteği verir, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur.
  • Kan basıncını dengelemeye, hücre yenilemeye yardımcı olur.
  • Kabızlığı önlemeye yardımcıdır.
  • Mide suyunun yenilenmesine destek olur.
  • Kas ve kemik yapısını güçlendirebilir.
  • Lif desteğiyle tokluk süresini uzatabilir.
  • İltihabın kurumasına, vücuttan atılmasına yardımcı olur.

Kırmızı Lahana Tüketim Önerileri

  1. Kırmızı lahanayı her salata tarifine doğrayarak tüketebilirsiniz. Diğer yeşilliklerle lezzetli bir tat ortaklığı yapar.
  2. Turşu yaparak yemeklerinizin yanında keyifle yiyebilirsiniz.
  3. Bol tuzla bir gün bekletip ertesi gün suyunu süzerek kavanoza kurabilir, yemeklerle ya da salatalarla birlikte tüketebilirsiniz.
  4. Sağlıklı, fit içeceklerinize ekleyebilirsiniz. Sadece mor lahana suyu hazırlayıp da tüketebilirsiniz.
  5. Yoğurtla birlikte karıştırıp yiyebilirsiniz.

Kırmızı Lahana Besin Değeri

100 gram mor lahana besin değerleri;

  • Kalori: 36 kkal
  • Karbonhidrat: 6.9 gr
  • Protein: 0.5 gr
  • Yağ: 0.2 gr
  • Lif: 1.9 gr
Kısık Ateş
Kısık Ateş
Moderatör

Yorumlar

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.

Benzer Yazılar

Aç Gezenler
Aç Gezenler
AG Creative
Siyez Bulguru Tarihçesi ve Yapılışı

Geçmişi 10.000 yıl öncesine dayanan Siyez Bulguru...

23B Görüntüleme
Eyüp Kemal Sevinç
Eyüp Kemal Sevinç
EKS Mutfak - Kurucu Şefi
Balık & Deniz Ürünleri Ve Anadolu'da Kış Hazırlıkları

İyi malzeme ve iyi bir şef ile lezzetli yemek kaçınılmaz oluyor.

15B Görüntüleme
Cheesecake Nedir ve Nereden Gelmiştir?

Cheesecake, krema veya sürülebilir kıvamdaki peynirlerden yapılan bir tür tatlıdır. Soğuk ve sıcak cheesecake arasındaki farklar nelerdir?

32B Görüntüleme