Blog

Kişniş Nedir?

Aş otu olarak da bilinen kişniş nedir? Kişnişin faydaları nelerdir? Kişniş baharatıyla hazırlanan tarifler nelerdir? Kişniş ve maydanoz arasındaki farklar nelerdir ve nasıl ayırt edilebilir? Kişniş nerelerde bulunur? Kişniş otu nasıl tüketilmelidir?

Kişniş Nedir?
Paylaş
  • 13B
  • 7
  • Kaydet

Kişniş Nedir?

Maydanozgiller ailesine ait bir bitki olan kişniş, halk arasında "aş otu" olarak da bilinmektedir. Maydanozu anımsatan görünümüyle meyvesinden tutun yaprağına kadar her bölümü değerlendirilebildiği için oldukça bereketli bir bitkidir. Mutfaklarda ise genellikle baharat haliyle karşımıza çıkmaktadır. Kişniş bitkisi ağustos ve eylül aylarında olgunlaşsa da bu bitkiyi yılın her zamanı bulmak mümkündür. Türkiye’de en çok Konya, Burdur ve Isparta taraflarında yetiştirilen bu bitkinin en çok kullanılan kısmı olan tohumları kurutulduktan sonra toz haline getirilerek tüketilir.

Kişnişin Faydaları Nelerdir?

Kişniş, doymuş yağ ve kolesterol bakımından düşük olmakla birlikte kalorisi olmayan bir besindir. Kişniş, bitkisel besin, fenolik bileşik, flavonoidler açısından oldukça zengindir. Peki, kişnişin faydaları nelerdir?

Vücut için tehlikeli olan ağır metallerin uzaklaştırılmasını sağlar

Kişniş vücuttaki ağır metallerin vücutta atılmasını sağlar. Gün içerisinde çoğu kişi farkında olmadan ağır metallere maruz kalmaktadır. Bu ağır metaller zamanla toksin olarak vücutta birikerek, sağlığa zarar verebilir. Vücudun canlanmasını sağlayan şifalı bitkiler arasında yer alan kişniş, vücuda zarar veren ağır metallerin uzaklaştırılmasını sağlar.

Kişniş ruh sağlığını korur

Kişniş, içeriğindeki bileşenler sayesinde doğal bir sakinleştirici görevi görür. Bununla birlikte, uyku kalitesini artırmak için de kullanılır. Aynı zamanda anti-anksiyete etkileri de vardır.

Kalp sağlığını iyileştirir

Kişniş, kalp sağlığı açısından oldukça önemli bir besindir. İdrar söktürücü etkisi olan kişniş, vücutta biriken sodyumu atarak kan basıncını düşürmeyi sağlar. Antioksidan ve lif barındıran kişniş, kalp hastalıkları riskini düşürür ve kolesterol seviyelerini dengede tutar.

Kemik, cilt ve göz sağlığını destekler

Kişniş, çeşitli vitaminler, fosfor ve beta-karoten ve antioksidan açısından oldukça zengindir. Bundan dolayı cilt, kemik ve göz sağlığı için önemli bir besindir. Cilt ve mukoza zarlarını destekleyerek, yaşlılıkla beraber görülen göz bozukluklarına karşı etkilidir. Kişnişte bulunan cildin bariyerini daha güçlü hale getiren linoleik asit, ciltte oluşacak olan iltihabı azaltarak, pürüzsüz bir hale gelmesini sağlar.

Hafızayı güçlendirir

Kişniş bitkisi, antioksidan, antienflamatuar içeriğiyle hafızayı güçlendirmede etkilidir.

Kişniş Hangi Yemeklerde Kullanılır?

Kişniş faydaları ve lezzeti ile pek çok yemekte kullanılan bir ottur. Kişniş ile hangi tarfiler yapılabilir gelin beraber bir göz atalım.

- Kişnişli Tavuk Köftesi

- Kişnişli Kurabiye

- Taze Kişnişli Et Yemeği

- Ananaslı ve Taze Kişnişli Tavuk

Kişniş ve Maydanoz Arasındaki Fark Nedir?

Maydanoz ve kişniş, uzun ve ince gövdelerde yetişen yeşil yapraklı, aromatik bitkilerdir. Her İkisi de Apiaceae adı verilen aynı botanik aileden gelmektedirler. Birbirlerine çok benzeyen bu iki bitkiyi, yapraklarını inceleyerek birbirinden ayırt edebilirsiniz. Kişniş yaprakları yuvarlak, maydanoz yaprakları ise sivridir. Kokuları ise oldukça birbirinden farklıdır. Maydanoz taze, hafif bir bitki kokusuna sahipken, kişniş çok daha güçlü, baharatlı, narenciye aromasına sahiptir.

Kişniş Nerelerde Bulunur?

Kişniş otunu marketlerde veya sebze satan yerlerde bulabilirsiniz.

Kişniş Nasıl Tüketilir?

Kişniş otu; yemeklerde baharat olarak kullanıldığı gibi, bitki çayı şeklinde de tüketilmektedir. Kişniş otunun taze hali salata türlerinde, kuru hali ise öğütülerek yemeklerde kullanılmaktadır.

Kısık Ateş
Kısık Ateş
Moderatör

Yorumlar

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.

Benzer Yazılar

Aç Gezenler
Aç Gezenler
AG Creative
Siyez Bulguru Tarihçesi ve Yapılışı

Geçmişi 10.000 yıl öncesine dayanan Siyez Bulguru...

22B Görüntüleme
Eyüp Kemal Sevinç
Eyüp Kemal Sevinç
EKS Mutfak - Kurucu Şefi
Balık & Deniz Ürünleri Ve Anadolu'da Kış Hazırlıkları

İyi malzeme ve iyi bir şef ile lezzetli yemek kaçınılmaz oluyor.

14B Görüntüleme
Cheesecake Nedir ve Nereden Gelmiştir?

Cheesecake, krema veya sürülebilir kıvamdaki peynirlerden yapılan bir tür tatlıdır. Soğuk ve sıcak cheesecake arasındaki farklar nelerdir?

29B Görüntüleme