Kısık Ateş
Blog

Kızılcık Faydaları Nelerdir?

Besin deposu kızılcık faydaları nelerdir? Kızılcık neye iyi gelir? Nasıl yenilir ve ne kadar tüketilir? İşte kızılcıkla ilgili bilmeniz gerekenler…

Kızılcık Faydaları Nelerdir?
Paylaş
  • 4B
  • 6
  • Kaydet

Kızılcık Faydaları Nelerdir?

Soğuk bölgelerde yetişen kızılcık, kıpkırmızı küçücük formuyla bir dolu fayda saklar bünyesinde. Kızılcık Eylül – Ekim dönemlerinde, sonbahar mevsiminde ortaya çıkar, şifalı bir mevsim sunar. Kızılcık A, C, E K vitaminleriyle birlikte; potasyum, magnezyum, bakır, kalsiyum, fosfor, çinko, demir, sodyum mineralleri ve lif içerir. Kızılcık bir dolu faydasıyla şerbet, marmelat, reçel, puding, smoothie gibi birçok tarife dönüşür, zengin bir kızılcık deneyimi yaşatır. Peki, bu kadar tarife dönüşen, besin deposu kızılcık faydaları nelerdir? Kızılcık neye iyi gelir? Nasıl ve ne kadar tüketilir? İşte kızılcıkla ilgili bilmeniz gerekenler.

İdrar yolu enfeksiyonlarını giderebilir

İdrar yolu enfeksiyonu kadınların sıklıkla yaşadığı bir problemdir. Bağırsak bakterilerinden kaynaklanabilen bu enfeksiyon, doğal beslenme desteğiyle önlenebilir. Kızılcık içerdiği değerli bileşenlerle bakterilerin mesane ve idrar yollarına yapışmasını önleyebilir, enfeksiyonu uzak tutabilir.

Kalp sağlığını destekleyebilir

Kalp hastalıkları en yaygın ölüm nedenleri arasında yer alır. Kalp sağlığını desteklemek, kriz ve krizle birlikte gelişen rahatsızlıkların önüne geçmek için kızılcık gibi destekleyici besinler yararlı olabilir. Kızılcık antioksidan desteği verir; kolesterolü dengelemeye, kalbi risklerden korumaya yardımcı olur.

Diş eti sağlığına iyi gelebilir

Kızılcık içerdiği proantosiyandin isimli madde sayesinde diş ve diş eti sağlığını korumaya yardımcı olabilir. Dişlerde sıklıkla oluşan tartar ve plak gibi iki önemli sorunun giderilmesine destek sağlar. Özellikle asitli içeceklerin verdiği zararı azaltmaya çalışır, diş ve diş eti yapısını korumaya destek olur.

Kemik sağlığını destekleyebilir

Kalsiyum destekçisi kızılcık, kemik gelişimi ve sağlığı için önemli bir yardımcıdır. Kemik gelişiminin sağlıklı yapıda ilerlemesine destek verir. Osteoporoza yakalanma riskini düşürmeye yardımcı olur.

Uykuyu düzenleyebilir

Kızılcıkta melatonin hormonu bulunur. Melatonin hormonu uykusuzluk sorununun önlenmesine yardımcı olur, uyku kalitesini artırmaya çalışır, stressiz ve deliksiz uyku için destek verir.

Kızılcık Zayıflatır mı?

100 gram kızılcık 25 kaloridir. Kalori bakımından düşük, lif ve diğer besin destekleri bakımından ideal oranlara sahiptir. Kızılcık sindirim sisteminin ve metabolizmanın ihtiyacı olan lif desteğini verebilir. Kızılcık lifli yapısıyla tokluk süresini uzatabilir, daha enerjik hissettirebilir. Hem açlık krizlerini bastırmaya hem de egzersiz performansını artırmaya yardımcıdır. Antioksidan desteği ise metabolizmanın hızını artırabilir. Kızılcık diyet menüsünde destekleyici görev alabilir, yak yakım hızını artırabilir. Özellikle kabızlık problemini azaltabilir. Ancak ölçülü tüketmekte fayda var, kızılcık aşırı tüketimde bağırsakların çalışma düzenini bozabilir, yan etkilerde bulunabilir. Kızılcığın zayıflatıcı desteğinden ölçülü tüketimle ve egzersizle yararlanabilirsiniz.

Kızılcık Nasıl Yenilir?

  1. Kızılcık şerbeti yapıp serinletici etkisinden yararlanabilirsiniz.
  2. Kızılcık reçeli, marmelat yaparak kahvaltılarda ve pasta tariflerinde kullanabilirsiniz.
  3. Çay olarak hazırlayıp içebilirsiniz.
  4. Salata soslarına ekleyip aromatik tat elde edebilirsiniz.
  5. Smoothie yapabilir, yulaf lapasına tatlandırıcı olarak ekleyebilirsiniz.

Kızılcık Besin Değeri

100 gram kızılcık besin değerleri;

  • Kalori: 64 kkal
  • Karbonhidrat: 12.8 gr
  • Protein: 0.2 gr
  • Yağ: 0.4 gr
  • Lif: 3.7 gr
Kısık Ateş
Kısık Ateş
Moderatör

Yorumlar

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.

Benzer Yazılar

Aç Gezenler
Aç Gezenler
AG Creative
Siyez Bulguru Tarihçesi ve Yapılışı

Geçmişi 10.000 yıl öncesine dayanan Siyez Bulguru...

23B Görüntüleme
Eyüp Kemal Sevinç
Eyüp Kemal Sevinç
EKS Mutfak - Kurucu Şefi
Balık & Deniz Ürünleri Ve Anadolu'da Kış Hazırlıkları

İyi malzeme ve iyi bir şef ile lezzetli yemek kaçınılmaz oluyor.

15B Görüntüleme
Cheesecake Nedir ve Nereden Gelmiştir?

Cheesecake, krema veya sürülebilir kıvamdaki peynirlerden yapılan bir tür tatlıdır. Soğuk ve sıcak cheesecake arasındaki farklar nelerdir?

32B Görüntüleme