Blog

Kuru Yemiş Nedir? Faydaları Nelerdir?

Kuru yemiş çeşitleri nelerdir? Kuru yemişlerin faydaları nelerdir? Kuru yemiş ne kadar tüketilmeli? Kuru yemiş kilo yapar mı? Bu ve benzeri soruların yanıtlarını keşfedelim, ne yediğimizi bilelim.

Kuru Yemiş Nedir? Faydaları Nelerdir?
Paylaş
  • 4B
  • 6
  • Kaydet

Kuru Yemiş Nedir? Faydaları Nelerdir?

Kuru yemiş nedir? Hayatımızın çok geniş bir alanında yer alan kuru yemişler, küçük, hafif, mineral ve vitamin desteği sunan atıştırmalık lezzetlerdir. Dört mevsim boyunca zengin bir kuru yemiş yelpazesi sizleri bekler. Kuru yemişler protein, mineral, vitamin, lif, doymamış yağ bakımından zengindir. İdeal porsiyonlarda dengeli tüketildiğinde sağlığı destekler, kilo vermeye yardımcı olur, günlük enerji ihtiyacını karşılamaya çalışır. Üstelik bunu yaparken ruhen iyi hissettirmeye, açlık krizlerini bastırmaya, hastalık risklerini düşürmeye yardımcı olur. Kuru yemiş sanılanın aksine masumdur, günlük bir porsiyon yani bir avuç kadar tüketildiğinde zararlarını değil desteğini hissedersiniz. Ancak uzmanların işlenmiş kuru yemişlerden uzak kalın, çiğ kuru yemişler tüketin önerisi unutulmamalıdır. Kuru yemiş çeşitleri nelerdir? Kuru yemişlerin faydaları nelerdir? Kuru yemiş ne kadar tüketilmeli? Kuru yemiş kilo yapar mı? Bu ve benzeri soruların yanıtlarını keşfedelim, ne yediğimizi bilelim.

Kuru Yemiş Çeşitleri ve Faydaları

Badem: Omega-3 deposu badem, ciltten saç sağlığına kadar çok geniş bir desteğe sahiptir. Zihin yorgunluğuna, sindirim organlarına, kalbe, saç sağlığına, baş ağrısına iyi gelir, doğal destek verir. E vitamini yönünden zengin olduğu için cilt ve saç sağlığını korumaya yardımcı olur, yaşlılık etkilerini azaltmaya çalışır. Fosfor yönüyle kemikleri, diş sağlığını destekler.

Antep fıstığı: Öksürüğü kesmeye yardımcı olur, göğsün yumuşamasına ve balgamın atılabilmesine zemin hazırlar. Zihin ve beden zindeliği vermeye yardımcıdır. Düzenli tüketildiğinde mide, kalp, bağırsak sağlığını korumaya destek olur, riskleri azaltmaya çalışır. Yaşlanma etkilerini azaltabilir. Alkol ve sigaraya bağlı zararları azaltmaya yardımcı olur. Antioksidan desteği verir.

Ceviz: Beyin sağlığının önemli bir destekçisidir. Düzenli tüketildiğinde hafızayı güçlendirmeye ve Alzheimer riskini düşürmeye yardımcı olur. Günlük enerji ihtiyacını karşılayabilir. Omega-3 desteği verir. Lifli içeriğiyle bağırsakların çalışmasına ve kabızlığın önlenmesine yardımcı olabilir.

Fındık: Enerji deposu fındık, zihnen ve bedenen günlük enerji ihtiyacının bir bölümünü karşılayabilir. Yüksek kolesterolü düşürebilir. Kansızlığa karşı koruyabilir. Doymamış yağ içeriğiyle kalp ve damar sağlığını destekleyebilir. Düzenli tüketimde E vitamini ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılayabilir. Sindirim sistemini düzenleyebilir, kabızlığı önleyebilir. İyileşme sürecini hızlandırabilir. Cilt yaralarının hızlı iyileşmesini sağlayabilir.

Kaju: Magnezyum deposudur. Kan basıncını dengelemeye, yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olabilir. İskelet sistemini koruyabilir. Doymamış yağ içeriğiyle kalbi destekleyebilir. Kilo vermeye yardımcı olabilir. Bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olabilir. Kas ve sinir sistemini destekleyebilir.

Yer fıstığı: Zengin lif kaynağıdır, bağırsakların düzenli çalışmasını sağlayabilir, kabızlığı önleyebilir. Kilo verme sürecini destekleyebilir. Enerji kaynağıdır, fiziksel ve zihinsel güç verebilir, egzersiz performansını artırabilir. Kalp sağlığına destek olabilir. Hamilelik sürecini ve bebek gelişimini destekleyebilir. Bağışıklık sistemini güçlendirebilir.

Kabak çekirdeği: Lifli bir kuruyemiştir. Kabak çekirdeğinin en büyük faydası sindirim sistemini desteklemesidir. Bağırsakların çalışmasına yardımcı olabilir, kabızlığı önleyebilir, kilo verme sürecini kolaylaştırabilir. Uykusuzluğu yenebilir. Cildin güzelleşmesine yardımcı olabilir. Saç sağlığını destekleyebilir.

Ay çekirdeği: Kalp ve damar sağlığını koruyabilir. Kolesterolü dengeleyebilir. Hafızaya iyi gelebilir. Tokluk hissi vermeye yardımcı olabilir. Beyin fonksiyonlarını destekleyebilir. Alzheimer riskini düşürebilir. Dengeli tüketildiğinde ödem atmaya yardımcı olabilir. Kasları destekleyebilir, ağrıları dindirebilir. Kan basıncını düzenleyebilir. Ruh halini destekleyebilir.

Sarı leblebi: Mide rahatsızlıklarına iyi gelebilir, kabızlığı önleyebilir. Anne sütünü artırabilir. Kemik gelişimini destekleyebilir. Tokluk hissi vererek zayıflama sürecine yardımcı olabilir. Bağışıklık sistemini güçlendirebilir. Kolesterolü dengeleyebilir. Ses kısıklığına iyi gelebilir. Böbrek taşlarının düşmesine yardımcı olabilir. Mide yanmasına iyi gelebilir.

Kuru Yemiş Tüketmenin Faydaları

Sindirim sistemini destekler

İşlenmemiş çiğ kuru yemişler sindirim sisteminin düzenlenmesine ve aktif çalışmasına yardımcı olur. Günlük ideal porsiyonlarda çiğ kuru yemiş tüketmek, besinlerin sindirilmesine destek sağlar. Lifli yemişler, bağırsak hareketlerini düzenler; kabızlık, hazımsızlık, gaz, şişkinlik problemlerini gidermeye yardımcı olur. Ara öğünlerde, ani bastıran açlık anlarında dengeli tüketildiğinde hem beslenmeyi destekler hem sindirimi kolaylaştırabilir hem de kilo verme sürecine yardımcı olur. 

Cilt sağlığını korumaya yardımcı olur

Kuru yemişlerin çoğunda E vitamini bulunur. E vitamini ve cilde dost bileşenler cildin desteklenmesine yardımcı olur. Antioksidan özellik göstererek cilt problemlerinin giderilmesini sağlayabilirler. Bilhassa kuru ciltlerin nem dengesini korumaya yardımcı olurlar.

Vitamin & mineral desteği

Vücudun temel görevlerini yerine getirebilmesi için ihtiyaç duyulan vitamin, mineral, sağlıklı yağ, lif desteğini kuru yemişlerden almak mümkündür. Beyin, kalp, sindirim organları, zihin, ruh sağlığında kuru yemişler besin desteği verir, vücudun genel işleyişine yardımcı olurlar. Kaju, badem, ceviz, fındık gibi kuru yemişlerden sağlıklı yağ desteği alınabilir. Her kuru yemiş besin yönünden zenginlik taşır, vücudu destekler.

Beyin sağlığına yardımcı

Kuru yemişler beyin fonksiyonlarının sağlıklı çalışmasına ve zihin yorgunluğunun giderilmesine yardımcı besinlerdir. Özellikle modern çağın en korkulan hastalıklarından biri olan Alzheimer’a karşı risk düşürmeye yardımcı olurlar. Beyin sağlığını içten korumaya destek sağlar, hastalıkların ilerlemesini yavaşlatabilirler. Örneğin, ceviz, beyne benzediği için beyin sağlığını korumada en ideal yardımcılardan biri olarak omega-3 başta olmak üzere birçok destek verir.

Kalp sağlığını korumaya yardımcı

Kuru yemişlerdeki sağlıklı yağlar kalp ve damar sağlığını destekler. Kalp krizi ve inme riskini düşürmeye yardımcı olur. Kolesterol seviyesini dengelemeye destek verir. Kan akışını dengeler, beyne kan akışını düzenlemeye yardımcı olur. Damar tıkanıklıklarının önüne geçmeye destek olur.

Yaşlanmaya karşı destekçi

Yaşlılık etkilerinin en iyi gözlendiği yer cilttir. Kuru yemişler kolajen üretimini destekler, cildin yaşlanmasını geciktirebilirler. Cilt hücrelerinin yenilenmesine, cilt lekelerinin ve akne gibi izlerin giderilmesine yardımcı olurlar. Sağlıklı yağ ve nem desteği vererek daha canlı bir cilt yapısı kazandırmaya destek sağlarlar.

Diyette Kuru Yemiş: Kuru Yemiş Kilo Aldırır Mı?

Kuru yemişler zayıflatır mı, kilo aldırır mı sorusunun yanıtı kişide gizlidir. İdeal porsiyonlarda tükettiğiniz sürece kuru yemiş kilo aldırmaz. Elbette işlenmemiş, çiğ kuru yemiş tüketilmelidir. Kuru yemişlerdeki iyi yağlar, vücudu destekler, kilo verme sürecine yardımcı olur. Örneğin, cevizdeki kaliteli yağlar hem genel sağlığınızı desteklerken hem sindirime hem metabolizmayı hızlandırmaya yardımcıdır. Ayrıca sağlıklı yağlar, vücutta depolanan yağların yakılmasına destek verir, formda kalmanıza yardımcı olur. Günlük kuru yemiş tüketim miktarı bir avuç kadar olmalıdır. Bir avuç kuru yemiş, kilo almanızı önleyebilir, kilo verme sürecinize destek olabilir, açlık krizlerinizi bastırabilir.

Peki, o zaman diyet yaparken hangi kuru yemişler yenmeli? İşte beslenme uzmanlarından tavsiyeler;

  • Badem
  • Ceviz
  • Kaju
  • Fındık
  • Sarı leblebi

Her birinden birkaç tane seçip bir avuç kadar çerez karışımı yapıp diyetinize dahil edebilirsiniz. Güne başlarken ya da ara öğünlerde tüketebilirsiniz.

Kısık Ateş
Kısık Ateş
Moderatör

Yorumlar

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.

Benzer Yazılar

Aç Gezenler
Aç Gezenler
AG Creative
Siyez Bulguru Tarihçesi ve Yapılışı

Geçmişi 10.000 yıl öncesine dayanan Siyez Bulguru...

22B Görüntüleme
Eyüp Kemal Sevinç
Eyüp Kemal Sevinç
EKS Mutfak - Kurucu Şefi
Balık & Deniz Ürünleri Ve Anadolu'da Kış Hazırlıkları

İyi malzeme ve iyi bir şef ile lezzetli yemek kaçınılmaz oluyor.

15B Görüntüleme
Cheesecake Nedir ve Nereden Gelmiştir?

Cheesecake, krema veya sürülebilir kıvamdaki peynirlerden yapılan bir tür tatlıdır. Soğuk ve sıcak cheesecake arasındaki farklar nelerdir?

29B Görüntüleme