Blog

Mango Faydaları Nelerdir?

Mango nedir, sağlığınıza faydaları nelerdir? Mangoyu ne kadar tüketmelisiniz? Hadi o zaman, mangonun faydalarını keşfedelim.

Mango Faydaları Nelerdir?
Paylaş
  • 29B
  • 7
  • Kaydet

Mango Faydaları Nelerdir?

Anavatanı Hindistan olan mango, bugün tüm dünyada çok tüketilen tropik bir meyvedir. Sarı – turuncu renklerinde dış kabuğa sahip olan meyvenin iç kısmı yumuşak, sarımtırak bir renge sahiptir. Mango dondurmadan tatlıya kadar zengin bir tarifte kullanılır. A, B kompleks, C, E, K vitaminleri; magnezyum, folat, bakır mineralleri içerir. Kansızlığa, cilde, kalbe iyi gelen mangonun sağlığınıza faydaları nelerdir? Mangoyu ne kadar tüketmelisiniz? Hadi o zaman, mangonun faydalarını keşfedelim.

Kansızlığı önleyebilir

Mangonun iyi geldiği rahatsızlıklardan biri de kansızlıktır. Kansızlık özellikle kadınlarda çok yoğun yaşanan bir problemdir. Mango kansızlık şikayetini azaltabilir. Özellikle demir eksikliği, kansızlık ile ilgili tedavi sürecini destekler, içerdiği C vitamini mineral emilimini artırmaya yardımcı olur.

Yaşlılık etkilerini azaltabilir

Anti-aging desteği veren mango, A ve C vitaminiyle cildi nemlendirmeye, güneş ışınlarından korumaya ve yaşa bağlı çıkan kırışıklıklara karşı korumaya yardımcı olur. Ayrıca protein desteğiyle cilt hücrelerinin yenilenmesini sağlayabilir, dokuların güçlenmesine yardım eder. Mangoyu düzenli ve ideal porsiyonlarda tüketerek cildinize doğal bir destek verebilirsiniz.

Sindirim sistemini düzenleyebilir

Sindirim problemi çekenler için destekleyici bir meyve olan mango, düzenli tüketimde içerdiği enzimlerle mideyi rahatlatmaya yardımcı olur. Kabızlık ve ishal gibi kronik problemlerin ise önüne geçebilir. Mango sindirim sistemi organlarının düzenli çalışmasına destek verir, besinlerin emilimine yardımcı olur.

Kolesterolü dengeleyebilir

Kolesterole iyi gelen meyveler ailesinde yer alan mango, kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olur. Mangodaki lif değerleri kolesterolün düzenlenmesine destek verir. Kan basıncını da dengelemeye yardımcı mango, aşırı tüketilmemek kaydıyla kolesterolü destekler, yaşam kalitenizi artırabilir.

Göz sağlığını güçlendirebilir

Mango A vitamini desteği verir; göz sağlığını korumaya yardımcı olur. Dengeli, kaliteli yaşama zemin hazırlayan mango, göz bozukluklarına karşı koruyuculuk kazandırabilir. A vitamini görme yetisini güçlendirmeye ve yaşa bağlı göz dejenerasyonlarına yönelik koruyabilir. Ancak dengeli tüketmeye dikkat etmelisiniz, aşırı A vitamini alımı zarar verebilir.

Cilt sağlığını destekleyebilir

Tropikal meyve mango cilde doğal bakım uygulayabilir, cilt sağlığını destekleyebilir. Sivilce, akne, güneş lekesi, kararma problemlerinin önüne geçmeye çalışır. Mango hem tükettiğinizde hem cilde maske olarak uyguladığınızda yardımcı olur. Ev yapımı cilt maskelerinizi mangoyla destekleyerek etkisini artırabilirsiniz.

Tokluk hissi verebilir

Tropikal meyve mango, zengin lif kaynağıyla diyet yapanlar için ideal bir destekçidir. Öğünler arasında açlık krizlerini bastırmak için tokluk sürenizi artırmaya çalışıyorsanız eğer mango tüketerek sık bastıran açlığı kontrol edebilirsiniz. Özellikle gece acıkmalarında faydalı olabilir. Tropikal meyve tokluk sürenizi artırmaya yardımcı olurken diğer yandan yakma hızınızı da olumlu etkileyebilir.

Enerji desteği verebilir

Günlük enerji ihtiyacınızı tropikal meyveden alabilirsiniz. Mango doğal enerji kaynağıdır. İçerdiği sakaroz şeker, vücudun fiziksel ve zihinsel fonksiyonlarını sürdürmek için ihtiyaç duyduğu enerji desteğini sağlayabilir. Güne başlarken bir porsiyon mangoyla kendinizi enerjik hissedebilirsiniz.

Kemikleri güçlendirebilir

K vitamini kemiklerin daha güçlü olmasını sağlayabilir. Öte yandan gelişim çağındaki çocukların kemik yapısını destekler, sağlıklı büyümeye yardımcı olur. Kemik erimesi riskini ise düşürmeye çalışır, yaşa bağlı kemik rahatsızlıklarına karşı önlem almaya yardım eder.

Mango Yapraklarının Faydaları

Mangonun kendisi, çekirdeği ve yaprakları sağlıklı yaşamda faydalı, destekleyici etkilere sahiptir. Mango yapraklarıyla çay, maske, macun, toz gibi birçok tarif elde edilir. İşte mango yaprağının faydaları;

  • Kan basıncını düşürmeye yardımcı olur, varisli damar yapısına sahip kişilerin damarlarına güç kazandırabilir.
  • Stres, kaygı, huzursuzluk gibi etkileri azaltabilir. Bunun için mango çayı içebilir ya da banyo suyuna mango yaprağı ekleyebilirsiniz.
  • Solunum problemlerine iyi gelebilir. Mango çayı bal ile birlikte tüketildiğinde öksürüğe iyi gelebilir.
  • Mango yaprakları cilt yanıklarına iyi gelebilir. Macun ya da çay gibi yapılarak yanık bölgeye sürülebilir.
  • Çay olarak tüketildiğinde mide ve sindirime iyi gelebilir.

Mango Ne Kadar Tüketilir?

Orta boy bir mango yaklaşık 150 gram civarıdır. Gün içerisinde bir porsiyon mango bir orta boya eşitlenebilir. Günlük tüketim miktarını bir porsiyonla sınırlandırabilirsiniz. Mangoyu tüketmeden önce yeterince olgunlaştığından emin olmalısınız. Eğer henüz sertse birkaç gün serin yerde muhafaza ederek olgunlaşmasını sağlayabilirsiniz. Günlük bir porsiyon tüketerek besin değerlerinden yararlanabilirsiniz.

Mango Zayıflamaya Yardımcı Olur Mu?

Mango lif ve sindirim desteği vererek zayıflamaya yardımcı olur. Ara öğünlerde, ani açlık krizlerinde, tatlı ihtiyacında, yulaf ve yoğurt menülerinde mango tüketebilirsiniz. Mango besinlerin daha kolay sindirilmesine yardımcı olur, metabolizmanın hızlanmasına destek verir, böylece zayıflama sürecini kolaylaştırır. Tek başına ciddi bir etkisi olmaz ancak dengeli bir eslenme ve hafif tempolu egzersiz planıyla mango sindirimi desteklediği gibi yağ yakma hızını da destekler, daha fit görünüme kavuşmanıza yardımcı olur.

Mango Besin Değeri

100 gram mangonun besin değerleri;

  • Kalori: 60 kkal
  • Karbonhidrat: 14.9 gr
  • Protein: 0.8 gr
  • Yağ: 0.3 gr
  • Lif: 1.6 gr

Mango 150 gramdan birkaç kilo ağırlığa kadar ulaşabilen bir meyvedir. Genellikle ağırlığı fazla olduğu için bir adet mangonun genel ağırlığı yüksek olabilir. Mango tüketirken porsiyon ayarlamak için hassas mutfak terazisi kullanabilirsiniz.

Kısık Ateş
Kısık Ateş
Moderatör

Yorumlar

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.

Benzer Yazılar

Aç Gezenler
Aç Gezenler
AG Creative
Siyez Bulguru Tarihçesi ve Yapılışı

Geçmişi 10.000 yıl öncesine dayanan Siyez Bulguru...

22B Görüntüleme
Eyüp Kemal Sevinç
Eyüp Kemal Sevinç
EKS Mutfak - Kurucu Şefi
Balık & Deniz Ürünleri Ve Anadolu'da Kış Hazırlıkları

İyi malzeme ve iyi bir şef ile lezzetli yemek kaçınılmaz oluyor.

14B Görüntüleme
Cheesecake Nedir ve Nereden Gelmiştir?

Cheesecake, krema veya sürülebilir kıvamdaki peynirlerden yapılan bir tür tatlıdır. Soğuk ve sıcak cheesecake arasındaki farklar nelerdir?

28B Görüntüleme