Blog

Mantarlar Dünyası

Mantarlar tarih boyunca insanların merakını celbeden canlılar olmuşlardır.

Mantarlar Dünyası
Paylaş
  • 26B
  • 27
  • Kaydet

Mantarlar Dünyası

Mantarlar tarih boyunca insanların merakını celbeden canlılar olmuşlardır. Firavunlar mantarlara çok büyük bir değer verirken, Yunanlılar mantarları savaşlarda savaşçıları için güç veren büyük bir güç kaynağı olarak görmüşlerdir. Çinliler mantarları, sağlıklı bir gıda kaynağı olarak görürken Romalılar Tanrı’nın bir hediyesi olarak kabul etmişlerdir, adına festivaller düzenlemişlerdir.

Mantarlar, binlerce yıldır gerek gıda, gerekse tıbbi amaçlarla kullanılmışlardır. Her ne kadar daha önceleri mantarlar bitki olarak kabul edilmişlerse de bugün geldiğimiz noktada artık mantarlar alemi de diyebileceğimiz farklı ve zengin tür çeşitliliğine sahip canlılar olarak kabul ediyoruz. 14.000’in üzerinde mantar türü olsa da bunların sadece 3.000 çeşidi yenen mantarlar olarak gruplandırılabilmiştir.

Türkiye’de yetişen ve yenilebilir bazı mantar çeşitleri:

Türkiye’de yetişen yaklaşık 40 farklı yenilebilir mantar türü vardır. Bu mantarların bazıları farklı yörelerde farklı isimlerle bilinir ve bir bölgede yemeklik mantar çeşitleri arasında olarak bilinen mantar başka bir bölgede zehirli olduğu düşünülerek toplanmayabilir. Mantar isimleri, bölgeden bölgeye farklı olabilir.

İmparator
Kuzu göbeği
Pestik
Tirmit
Çam kabara
İstiridye
Borazan
Kıvırcık
Bal
Sığır dili
Şitake
Biftek
Kükürt
Cincile

Kültür mantarı:
Günümüzde 70 farklı ülkede üretimi olan kültür mantarları yıllık ortalama 2 milyar dolarlık bir pazara sahip ve dünya çapında en çok tüketilen mantar türüdür.

Aç Gezenler
Aç Gezenler
AG Creative

Yorumlar (1)

Aysun Akar
· 21.05.2020

Hangi mantarla ne tür yemekler yapılır yazısı bekliyoruz

Benzer Yazılar

Aç Gezenler
Aç Gezenler
AG Creative
Siyez Bulguru Tarihçesi ve Yapılışı

Geçmişi 10.000 yıl öncesine dayanan Siyez Bulguru...

22B Görüntüleme
Eyüp Kemal Sevinç
Eyüp Kemal Sevinç
EKS Mutfak - Kurucu Şefi
Balık & Deniz Ürünleri Ve Anadolu'da Kış Hazırlıkları

İyi malzeme ve iyi bir şef ile lezzetli yemek kaçınılmaz oluyor.

14B Görüntüleme
Cheesecake Nedir ve Nereden Gelmiştir?

Cheesecake, krema veya sürülebilir kıvamdaki peynirlerden yapılan bir tür tatlıdır. Soğuk ve sıcak cheesecake arasındaki farklar nelerdir?

27B Görüntüleme