Blog

Mart Ayı Sebzeleri Nelerdir?

Mart sebzeleriyle başta sindirim sistemin olmak üzere tüm sağlığınızı destekleyebilir, keyifli bir beslenme programına geçiş yapabilirsiniz. Peki, martta hangi sebzeler yenmeli? Mart ayı sebzelerine gelin birlikte göz atalım.

Mart Ayı Sebzeleri Nelerdir?
Paylaş
  • 2B
  • 5
  • Kaydet

Mart Ayı Sebzeleri

Mart kapıdan baktırır, kazma kürek yaktırır atasözünün en çok kullanıldığı mart ayı, bazen fazlasıyla serin geçerek şaşırtsa da genellikle tatlı bir sıcaklıkla baharın geldiğini müjdeler. Bahar ayı yeşilliklere ve en çok da sebze reyonlarına yansır. Sebzeler çoğalır, sofralar bu zenginlikten faydalanır. Mart ayı sebzeleri yeşil hakimiyetinde renkli bir ay geçireceğimizi işaret eder. Mart sebzeleriyle başta sindirim sistemin olmak üzere tüm sağlığınızı destekleyebilir, keyifli bir beslenme programına geçiş yapabilirsiniz. Peki, martta hangi sebzeler yenmeli? Mart sebzelerinin besin değerleri nelerdir? İşte mart ayı sebzelerine yakından bakış.

Kereviz

B6, C, K vitaminleri; potasyum, kalsiyum; lif desteği sağlayan kereviz hem gövdesiyle hem sapıyla besleyiciliği yüksek bir mart sebzesidir. Kolesterolü dengelemeye yardımcı olur. Yüksek tansiyonu düşürmeye ve tedavi sürecini desteklemeye çalışır. Mideye iyi gelir, ülseri önlemeye yardımcı olur. Sindirim sisteminin düzenlenmesine katkıda bulunur. Bağırsak hareketlerini artırmaya ve kabızlığı önlemeye yardımcı olur. Kilo verme sürecini destekler, düşük kalorisiyle tokluk süresini uzatabilir. Karaciğeri korumaya yardımcı olur. Bağışıklığı destekler.

Pancar

C ve B vitaminleri bakımından destek veren pancar aynı zamanda bakır, potasyum, magnezyum mineralleri içerir. Anti-inflamatuvar özelliği ile bünyeyi güçlendirebilir, hastalıklara karşı doğal koruma kazandırmaya yardımcı olur. Kalp sağlığını korumaya destek sağlar. Kalp krizi riskini düşürebilir. Kanın temizlenmesine yardımcı olur. Yaşlanma etkilerini azaltmaya destek olur, cildi derinlemesine korumaya çalışır. Günlük enerji ihtiyacının bir bölümünü karşılayabilir.

Pırasa

Lif desteğinden yararlanmak isteyenler için ideal bir mart sebzesi olan pırasa, içerdiği A, B6, C vitaminleri ve potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir mineralleriyle oldukça zengindir. Bağışıklığı destekler, hastalıklara karşı korumaya yardımcı olur. Kalp ve damar sağlığını destekler. Kolesterolü düzenlemeye yardımcıdır. Sindirim sistemini düzenlemeye, bağırsak hareketlerini artırmaya ve kilo vermeye destek sağlar.

Enginar

Kış dönemi sebzelerinden enginar, serin havaların hafiften devam ettiği mart ayında hala varlık gösterir. Enginar ideal bir C, K vitamini destekçisidir. Ayrıca çinko, demir, magnezyum, kalsiyum gibi önemli mineraller ve lif içerir. Kötü kolesterolü düşürmeye yardımcıdır. Sindirim sistemini düzenlemeye ve besinlerin daha iyi sindirilmesine yardımcı olur. Mideyi korumaya destek sağlar. Kan hücrelerinin güçlenmesini destekler. Antioksidan içerir, vücudu ve iç organlarını korumaya yardımcı olur. Anemiyi önleyebilir. Sağlıklı kilo vermeye yardımcı olur. Karaciğeri temizlemeye destek sağlar. Kemikleri güçlendirebilir. Bilişsel sağlığı destekler. Alzheimer ve Parkinson gibi beyin hastalıklarının önlenmesine yardımcı olur.

Ispanak

İlkbahar ve kış sebzesi ıspanak A, C, E, K vitaminleri; kalsiyum, demir, bakır, magnezyum, çinko, manganez, sodyum ve potasyum mineralleri içerir. Beyin gelişimini destekler, bilişsel sağlığın korunmasına yardımcı olur. Kilo vermeyi kolaylaştırabilir. Göz sağlığını destekler. Yaşa bağlı gelişen göz kusurlarını azaltabilir. K vitamini ve kalsiyum desteğiyle kemiklerin korunmasına, güçlendirilmesine ve sağlıkla gelişmesine yardımcı olur. Sinir sistemini düzenleyebilir, stres ve uykusuzluğu önleyebilir. Mideyi korumaya çalışır, hazımsızlığa iyi gelir. İltihap önleyici özellik gösterir, iltihaplı hastalıkların önlenmesine ve tedavisine yardımcı olur.

Bakla

Mart ayız sebzeleri baklayı sofralara misafir etmeye başlar. Taze bakla fasulyeye bezeyen tanecikli yapısıyla çok besleyicidir. Mart – Nisan dönemlerinde ortaya çıkar. B1, B2, B3, B9, C vitaminleri; çinko, bakır, fosfor, manganez, kalsiyum, demir, sodyum, magnezyum, potasyum mineralleri ve yüksek oranda lif içerir. Çok zengin bir kaynak olan bakla; bağışıklık sistemine, iltihabı önlemeye, beyin işlevlerini korumaya, idrar yollarını temizlemeye, kemikleri korumaya yardımcı olur. Vücut lekelerinin oluşmasını önlemeye destek olur. Parkinson riskini azaltmaya destek sağlar. Diş sağlığını korumaya çalışır. Kalp ve damar hastalıklarına destek sağlayarak felç riskini azaltmaya yardımcı olur. Bağışıklığı destekler.

Pazı

C, K vitaminleri; magnezyum, kalsiyum, çinko, potasyum mineralleri içeren pazı, yeşil yapraklı sebzeler arasında güçlü bir yere sahiptir. Yüksek değerleriyle hem lezzetli hem sağlık için müthiş bir destekleyicidir. Doğal ağrı kesici özelliğine sahiptir, tüketildiğinde ağrıları dindirmeye yardımcı olur. Sindirim dostudur, bağırsakların düzenli çalışmasına destek sağlar. Kemik sağlığını korumaya ve gelişimini desteklemeye yardımcıdır. Kilo vermeye yardımcı olur. Boğaz enfeksiyonunu gidermeye ve öksürüğü azaltmaya destek sağlar. Bağışıklığı destekler.

Karnabahar

Düşük kalorisiyle, yüksek lif içeriğiyle ilkbaharda da lezzetini sürdüren karnabahar A ve C vitamini; demir, kalsiyum, potasyum, sodyum mineralleri desteği verir. Karnabahar sahip olduğu besin değerleriyle sağlıklı kilo vermeye yardımcı olur, kalp sağlığını destekler. Bağışıklığı destekleyerek hastalıkları önlemeye çalışır. Enfeksiyonu önlemeye yardımcı olur. Beyin fonksiyonlarının korunmasına destek verir. Sindirim sistemini destekler.

Kuşkonmaz

Mart sebzesi kuşkonmaz A, C vitamini; potasyum, demir, sodyum, kalsiyum mineralleri barındırır. Düşük kalorili ve lifli yapıya sahiptir. Tansiyonu düşürmeye yardımcı olur. Gebelik sürecini destekler. Kas ve kemik sağlığını korumaya yardımcı olur, gelişimini destekler. Kalp ve damar sağlığını korumaya yardımcı olur, potasyum desteğiyle riskleri azaltmaya çalışır.

Pazı

C ve K vitamini deposu pazı magnezyum, kalsiyum, demir, potasyum mineralleri içerir. Lif desteği verir. Sindirim sisteminin istediği düzenleyici ve harekete geçirici desteği verir. Kabızlığı önlemeye yardımcı olur, hazımsızlığı giderebilir. Demir eksikliği tedavisini destekler. Antioksidan desteğiyle bünyeyi korumaya çalışır. Cilde iyi gelir. Beta karoten bileşeniyle göz sağlığını destekler.

Şalgam

Toksinlerin atılmasına yardımcı olan şalgam A, B, C, K vitaminleriyle birlikte kalsiyum ve potasyum desteği verir. Suyu, turşusu, yemeğiyle bağışıklık sistemini destekler. Kalp ve göz sağlığına iyi gelir, koruyucu destek verir. Kemik ve diş sağlığını korumaya yardımcı olur. Afrodizyak etki gösterebilir. Mevsim geçişlerinde soğuk algınlığına iyi gelir. Sindirim sistemini düzenleyebilir. Tuvalete çıkmayı kolaylaştırabilir. İştah attırıcı özelliğe sahiptir. Anemiye iyi gelir.

Havuç

Enerjik rengiyle tam bir şifa deposu havuç A, B6, K vitamini zenginidir. Lifli bir sebzedir. Potasyum, çinko, bakır, sodyum, demir, kalsiyum gibi önemli mineraller içerir. Göz sağlığı için koruyucu, önleyici ve onarıcı destek verir. Kan basıncını dengelemeye yardımcı olur. C vitamini ve antioksidan desteğiyle bağışıklığı güçlendirir. Çözünebilir lif kaynağı içerdiği için sindirimi destekler, kabızlığı önlemeye yardımcı olur.

Kısık Ateş
Kısık Ateş
Moderatör

Yorumlar

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.

Benzer Yazılar

Aç Gezenler
Aç Gezenler
AG Creative
Siyez Bulguru Tarihçesi ve Yapılışı

Geçmişi 10.000 yıl öncesine dayanan Siyez Bulguru...

22B Görüntüleme
Eyüp Kemal Sevinç
Eyüp Kemal Sevinç
EKS Mutfak - Kurucu Şefi
Balık & Deniz Ürünleri Ve Anadolu'da Kış Hazırlıkları

İyi malzeme ve iyi bir şef ile lezzetli yemek kaçınılmaz oluyor.

15B Görüntüleme
Cheesecake Nedir ve Nereden Gelmiştir?

Cheesecake, krema veya sürülebilir kıvamdaki peynirlerden yapılan bir tür tatlıdır. Soğuk ve sıcak cheesecake arasındaki farklar nelerdir?

29B Görüntüleme