Blog

Melemen mi, Menemen mi? Sizce...?

Türk mutfağının kendine has ürünlerinden ‘Menemen’i sizler nasıl biliyor ve seviyorsunuz?

Melemen mi, Menemen mi? Sizce...?
Paylaş
  • 226B
  • 47
  • Kaydet

Tüm dünyaya namını duyurmuş menemeni bilmeyen, duymayan yoktur herhalde ve Türkiye'nin her yerinde bilinen bu yemek hakkındaki düşüncelerinizi merak ettik ve sizlere de sormak istedik...

Türk muftağının kendine has ürünlerinden menemeni, kimileri menemen, kimileri de melemen diye ifade ediyor. Peki hiç düşündünüz mü doğrusu melemen mi menemen mi?

İkinci büyük tartışma konusu da menemen, sadece biber ve domates ile yapıldığından, menemenin hası bence budur diyen de var, ben menemeni soğansız yiyemem, soğansız menemen mi olur, o lezzeti veren soğanıdır diyen de... En büyük gastronomik problemimize hemen burada noktayı koymaya hazır mısınız?

Peki ''Menemen'' sözünün kaynağı nedir? Yumurta, domates, yeşil biber ve bazen de soğan ile yapılan yemeğe bu isim niçin verilmiştir? Kelimenin aslı hakikaten ''menemen'' mi yoksa halk dilindeki şekli ile ''melemen'' midir, bir diğer kelime zamanla değişip bu hali mi almıştır yahut Türkçe'ye bir başka dilden mi geçmiştir?

Araştırmalara göre, bir dil profesörünün 2004 yılında yapılan Uluslararası Dil Kurultayı'na verdiği ''Bir Yemeğin Türkçemizdeki Hikayesi: Menemen'' başlıklı tebliğinde kelimenin 18. yüzyıldaki bir elyazmasında ''melemen'' şeklinde geçtiği söyleniyordu ama kaynak verilmemişti, yani yazmanın ismi ve nerede olduğu meçhuldü. Daha sonra, 19. yüzyıldan kalma yemek destanlarında da yine ''melemen'' diye yazıldığı ifade edilmişti fakat muamma devam ediyordu; destanların referansları da gösterilmemişti. Neticede, ''menemen'' kelimesinin kaynağı tebliğde maalesef tatmin edici olmayan ve mevzudan gittikçe uzaklaşmış tahminlerden ibaret kalıyordu. 

Menemen sözünün kaynağı ise; herkesin tercihine göre Menemen, yumurta, biber, domates ve isteğe bağlı olarak soğan kullanılarak yapılan bir Türk yemeğidir. İlk kez mübadele ile İzmir'in Menemen ilçesine gelen Girit Türkleri tarafından yapılmış olup adını ilçeden almaktadır ve Türk Dil Kurumuna göre doğru yazımı ''Menemen'' şeklinde olmuştur. 

Sizler bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? 

Türk muftağının kendine has ürünlerinden Menemen'i nasıl biliyor ve seviyorsunuz?

Kısık Ateş
Kısık Ateş
Moderatör

Yorumlar (6)

aylin sultan
· 18.06.2019

Menemen

Uzman Kısık Ateş bu yorumu beğendi
MERYEM ELİYEVA
· 23.12.2020

𝙈𝙀𝙉𝙀𝙈𝙀𝙉

Uzman Kısık Ateş bu yorumu beğendi
Kısık Ateş
· 23.12.2020

👏😉

MürvetAktaş
· 03.01.2021

Menemen

Uzman Kısık Ateş bu yorumu beğendi
Kısık Ateş
· 04.01.2021

👍😅

Benzer Yazılar

Aç Gezenler
Aç Gezenler
AG Creative
Siyez Bulguru Tarihçesi ve Yapılışı

Geçmişi 10.000 yıl öncesine dayanan Siyez Bulguru...

22B Görüntüleme
Eyüp Kemal Sevinç
Eyüp Kemal Sevinç
EKS Mutfak - Kurucu Şefi
Balık & Deniz Ürünleri Ve Anadolu'da Kış Hazırlıkları

İyi malzeme ve iyi bir şef ile lezzetli yemek kaçınılmaz oluyor.

14B Görüntüleme
Cheesecake Nedir ve Nereden Gelmiştir?

Cheesecake, krema veya sürülebilir kıvamdaki peynirlerden yapılan bir tür tatlıdır. Soğuk ve sıcak cheesecake arasındaki farklar nelerdir?

27B Görüntüleme