Blog

Meyvelerin Faydaları Nelerdir?

Meyvelerin sağlığımıza etkileri nelerdir? 5 madde ile meyve tüketiminde dikkat edilmesi gerekenler… Diyette meyve ne zaman ve ne kadar tüketilmelidir? Taze meyve ile kuru meyve arasındaki farklar nelerdir? İşte detaylar…

Meyvelerin Faydaları Nelerdir?
Paylaş
  • 18B
  • 38
  • Kaydet

Meyvelerin Faydaları Nelerdir?

Yaşadığımız doğa mucizelerle dolu; her mevsimde farklı besinleri yaşamımıza ekliyor. Beslenme uzmanları olarak sağlıklı beslenme örüntüsü içinde meyvelerden sıkça bahsediyoruz. Genel olarak meyvelerde; %80- 85 su, %3-18 karbonhidrat, %0.2-1 protein, %0.1-0.3 yağ, %0.3-0.8 mineral bulunur. Botanikte, bitkilerin olgunlaşmış çekirdekleri ve çekirdeğe yakın kısımlarına meyve denir. Peki, genel sağlığa nasıl katkısı olduğunu biliyor musunuz? Birçok tarife ve lezzetli atıştırmalığa ilham veren meyvelerin faydalarını öğrenelim.

Bağırsakların çalışmasını sağlar

Meyveler yüksek oranda lif ve su içerikleriyle bağırsakların çalışmasına yardımcıdır. Kayısı, mürdüm eriği, şeftali, kiraz gibi birçok meyve vitamin desteği sağlamasının yanı sıra, bağırsakların daha düzenli çalışmasına destek olur.

Bağışıklık sistemini güçlendirir

Bağışıklık sisteminin ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineral meyvelerde cömert miktarda bulunur. Bu nedenle düzenli meyve tüketenler bağışıklık konusunda doğal koruma geliştirir. İçeriğindeki C vitamini özellikle turunçgiller başta olmak üzere çilek, tropikal meyvelerde de bulunmaktadır. C vitamini açısından en zengin besinlerden biri de kuşburnudur(2000-3000mg/100g).

Hücre yenilenmesini sağlayabilir

Zamanla ortaya çıkan cilt kırışıklığı, lekelenme gibi problemlerde hücre yenilenmesi önemlidir. Meyveler vitamin, mineral, antioksidan ve hücre yenileyici bileşenleriyle cildi destekler. Ölü hücrelerin vücuttan atılmasına, yaşlanma etkilerinin yavaşlatılmasına yardımcı olur. Mandalina, greyfurt, portakal gibi meyveler mevsiminde düzenli tüketilerek cilde dost C vitaminiyle hücrelerin yenilenmesine destek olur.

Kansızlığı önlemeye yardımcı olabilir

Kansızlık kötü beslenme ya da kronik rahatsızlıklar sebebiyle ortaya çıkabilir. Kuru üzüm, kuru erik, kayısı gibi meyvelerin demir içerikleri yüksek olmakla birlikte kansızlığın ortaya çıkmasını önlemede de yardımcı olabilirler. Aynı zamanda kansızlık tedavisini desteklerler.

Kolesterolü dengeleyebilir

Meyveler kolesterol içermezler. İçerdikleri vitamin ve minerallerle kolesterolü dengeler, kötü kolesterolün düşmesine yardımcı olurlar.

Meyve Tüketiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Meyvelerde fruktoz denilen meyve şekeri bulunur. Fruktoz doğal şeker olmasına karşın aşırı tüketiminde karaciğer yağlanmasına neden olabilir.
  • Günlük iki-üç porsiyon meyve tüketilmesi sağlıklı tüketim miktarı olarak kabul edilir. Hiçbir meyveyi doyana kadar tüketmemelisiniz. Tıpkı yemek gibi meyvelerde de ölçülü olmalıyız, özellikle şeker hassasiyeti yaşıyorsanız daha da dikkatli olmak gerekir.
  • Meyveler kesildikten sonra ısı, ışık etkisiyle besin değerlerini çabuk kaybeder. Kesildikten sonra bekletilmeden tüketilmelidir. Aynı şey taze meyve suları için de geçerlidir.
  • Meyvelerin kabukları en az içi kadar faydalıdır.Kabukları ile tüketilebilen meyveleri çok iyi yıkadıktan sonra kabuklarını soymadan tüketmenizi tavsiye ederim.
  • Kilo problemi yaşıyorsanız kalori kontrolü için meyveleri (özellikle kuru meyveleri) fazla tüketmemeye dikkat etmenizi öneririm.

Diyette Meyve Ne Zaman Tüketilmeli?

Diyet sürecinde günlük iki, üç porsiyon meyve tüketilebilir. Diyette meyve için en ideal öğün ara öğündür ancak yanına mutlaka protein veya yağ ekleyerek. Aç karnına meyve tüketmek kan şekerini negatif etkileyecektir. Ara öğünlerde meyve tüketerek günlük enerji ihtiyacını karşılamaya yardımcı olabilirsiniz. Yoğun tempoda çalışan ya da kahvaltı yapamayanlar güne meyve başlayabilir. Kahvaltıda bir porsiyon mevsiminde alınmış meyve, bir bardak süt veya yoğurt ile tercih edilebilir. Meyveler lifli yapıları, vitamin ve mineralli içerikleriyle kilo vermenize yardımcı olabilir ancak tek başına kilo verdirici etki göstermezler. Bu nedenle sadece meyve içeren diyet – detoks programlarını beslenme uzmanınıza danışmadan yapmayın.

Taze meyve mi kuru meyve mi tüketilmeli?

Sağlıklı beslenme açısından taze ve kuru meyveler benzer faydalara sahiptir. Her iki meyve de katkısız üretilmiş, hazırlanmışsa eğer sağlığınıza destek olur, beslenme kalitenizi artırır. Meyveler sahip oldukları antioksidan, vitamin, mineral ve bileşenler açısından bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. Meyve tüketiminde taze mi kuru mu sorusunun yanıtım; mevsiminde taze, mevsim dışında ise kuru şeklinde olmaktadır. Kuru meyvelerin şeker içerikleri tazelere göre daha yüksektir. Bu nedenle tüketeceğiniz meyvelerin şeker oranını unutmayın, işlem görmemiş doğal yöntemlerle kurutulmuş meyveler tercih edin ve porsiyona mutlaka dikkat edin.

Gamze Şanlı Ak
Gamze Şanlı Ak
Doktor Diyetisyen (PhD) - Nişantaşı Üniversitesi Gastronomi Bölüm Başkanı

Yorumlar

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.

Benzer Yazılar

Aç Gezenler
Aç Gezenler
AG Creative
Siyez Bulguru Tarihçesi ve Yapılışı

Geçmişi 10.000 yıl öncesine dayanan Siyez Bulguru...

22B Görüntüleme
Eyüp Kemal Sevinç
Eyüp Kemal Sevinç
EKS Mutfak - Kurucu Şefi
Balık & Deniz Ürünleri Ve Anadolu'da Kış Hazırlıkları

İyi malzeme ve iyi bir şef ile lezzetli yemek kaçınılmaz oluyor.

14B Görüntüleme
Cheesecake Nedir ve Nereden Gelmiştir?

Cheesecake, krema veya sürülebilir kıvamdaki peynirlerden yapılan bir tür tatlıdır. Soğuk ve sıcak cheesecake arasındaki farklar nelerdir?

28B Görüntüleme