Kısık Ateş
Blog

Pırasa Faydaları Nelerdir?

Pırasa, kendine has kokusu ve aromatik lezzetiyle sağlıklı beslenme düzeninin demirbaşlarından biri kabul edilir. Peki, pırasanın sağlığa ne gibi faydaları var? İşte pırasanın sağlık desteği sağlayan özellikleri…

Pırasa Faydaları Nelerdir?
Paylaş
  • 6B
  • 6
  • Kaydet

Pırasa Faydaları Nelerdir?

Pırasa, kendine has kokusu ve aromatik lezzetiyle sağlıklı beslenme düzeninin demirbaş üyesi kabul edilir. Pırasa besin değeri yüksek doyucu ve destekleyici bir sebze ancak herkese hitap etmediği kabul edilen bir gerçektir. Türk mutfağında zeytinyağlı tariflerle yer edinen pırasa, soğan ve sarımsak ailesinden gelir, faydalı içeriğiyle mevsiminde düzenli tüketilmesi önerilir. Pırasa hafif bir lezzete sahiptir; birçok diyetin başrolünü süsler, şifa deposu olması sebebiyle ise diyetlerin temel besini olur. Pırasa A, B, C, K vitaminleri; demir, potasyum, kalsiyum, magnezyum mineralleri içerir, her yediğinizde sağlığınızı destekler. Peki, pırasanın sağlığınıza ne gibi faydaları var? Neden yemelisiniz? İşte pırasanın sağlık desteği sağlayan özelliklerine yakından bakış.

Bağırsak sağlığını koruyabilir

Pırasa probiyotik bir besindir. Obezite riskini azaltmaya yardımcı olur. Bağırsak sağlığını destekler. Bağırsaklardaki bakteri, parazit oluşumunu önleyebilir. Besinlerin emilimini destekleyebilir. Probiyotik desteğiyle vücuttaki zararlı maddelerin atılmasına yardımcı olabilir. Bağırsak iltihaplarına karşı koruma sağlayabilir.

Kalp sağlığını destekler

Pırasa kardiyovasküler hastalıklarına karşı yardımcı bir besindir. Pırasada bulunan bileşenler ve folat içeren B vitamini kalp sağlığını korumaya çalışır, kalp krizi ve inme riskini düşürmeye yardımcı olabilir. Folat eksikliği kalp hastalıklarına yakalanma riskini artırabilir, pırasa folat desteğiyle bu riskleri düşürebilir. Pırasa sadece vitaminleriyle değil antioksidanlarıyla da kalbi korumaya yardımcıdır. Kalbi oksidatif hasarlardan korumaya çalışır, çok yönlü şekilde destekler.

Kilo vermeyi kolaylaştırabilir

Pırasayı diyet yaparken beslenmenize eklediğinizde tokluk sürenizi uzatabilir, düşük kaloriyle yüksek doyuruculuğa ulaşabilir, metabolizmanızı hızlandırabilirsiniz. Pırasa lifli ve düşük kalorili olduğu için bağırsaklarınızın çalışmasını destekler, yağ yakmanıza yardımcı olur, zayıflama sürecinizin daha sağlıklı ilerlemesine katkıda bulunabilir.

Enfeksiyonu uzaklaştırabilir

Pırasa antiseptik etkiye sahiptir, bu yönüyle vücudu hastalıklara karşı koruyabilir. Özellikle grip, soğuk algınlığı gibi kış hastalıklarına yakalanma riskini düşürebilir. Doğal bir enfeksiyon kovucu destek veren pırasa, virüslerle savaşabilir, vücut direncini artırabilir. İnfluenza virüsü, idrar yolu enfeksiyonunda mücadeleci bir destekle sağlığınızı koruyabilir.

Cildi yenileyebilir

Pırasa içerdiği bol miktardaki A vitamini sayesinde cildin koruyucu ve yenileyici doğal yardımcısı olabilir. A vitamini ve beta karoten pırasayı cilt dostu sebzeye dönüştürür. Düzenli tüketimde vitamin ve bileşen desteğiyle cildinizi yenileyebilir, cildinizi dış etkenlere karşı koruyabilir.

Göz sağlığını destekler

A vitamini, zeaksantin ve lutein üçlüsü göz sağlığı için pırasayı doğal, koruyucu bir sebzeye dönüştürür. Göz sağlığını destekleyen pırasa, görme yetisini güçlendirmeye yardımcı olur. İlerleyen taşlarda ortaya çıkan görme kusurlarına karşı gözü şimdiden koruma altına almaya çalışır, göz hastalıklarına karşı direnci artırmaya destek olur.

Gebelik sürecini destekler

Folat her gebenin düzenli alması gereken desteklerden biridir. Pırasada doğal formda olması kıymetlidir. Folat gebeliğin sağlıklı geçmesine yardımcı olurken diğer yandan düşük riskini azaltmaya, doğum kusurlarının oluşmasını önlemeye çalışır. Erken doğum riskini ise azaltmaya yardımcı olur.

Pırasa Besin Değeri

100 gram pırasa besin değerleri;

  • Kalori: 61 kkal
  • Karbonhidrat: 14.1 gr
  • Protein: 1.5 gr
  • Yağ: 0.3 gr
  • Lif: 1.8 gr
Kısık Ateş
Kısık Ateş
Moderatör

Yorumlar

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.

Benzer Yazılar

Aç Gezenler
Aç Gezenler
AG Creative
Siyez Bulguru Tarihçesi ve Yapılışı

Geçmişi 10.000 yıl öncesine dayanan Siyez Bulguru...

23B Görüntüleme
Eyüp Kemal Sevinç
Eyüp Kemal Sevinç
EKS Mutfak - Kurucu Şefi
Balık & Deniz Ürünleri Ve Anadolu'da Kış Hazırlıkları

İyi malzeme ve iyi bir şef ile lezzetli yemek kaçınılmaz oluyor.

15B Görüntüleme
Cheesecake Nedir ve Nereden Gelmiştir?

Cheesecake, krema veya sürülebilir kıvamdaki peynirlerden yapılan bir tür tatlıdır. Soğuk ve sıcak cheesecake arasındaki farklar nelerdir?

32B Görüntüleme