Kısık Ateş
Blog

Şeftali Faydaları Nelerdir?

Bir porsiyon şeftalinin vücudumuzun gereksinim duyduğu vitamin ve minerallerin bir bölümünü karşıladığını biliyor muydunuz? Yaz aylarının vazgeçilmezi şeftalinin bilinmesi gereken en önemli 7 faydası nelerdir? Günde ne kadar şeftali tüketilebilir?

Şeftali Faydaları Nelerdir?
Paylaş
  • 7B
  • 7
  • Kaydet

Şeftali Faydaları Nelerdir?

Ülkemizde Bursa ve Akdeniz bölgelerinde yetiştirilen şeftali, ılıman iklimi seviyor. Şeftali yüzlerce çeşit türüyle yaz boyunca yoğun ilgi görüyor, sağlığa desteği ile tüketilmesi önerilen meyveler arasında yer alıyor. Tüylü şeftali ya da tüysüz forma sahip olan nektarin aynı türün meyveleri olarak değerli bileşenler taşıyor, mineral ve vitamin açısından sağlıklı yaşamı destekliyor. Peki, şeftalinin faydaları nelerdir? İşte şeftalinin bilinmesi gereken 7 önemli faydası;

Vitamin & mineral desteği verir

Şeftali sulu ve tatlı lezzetine birçok mineral ve vitamin saklar. Şeftalide bol miktarda A, B, C vitamini; sodyum, demir, kalsiyum, potasyum, magnezyum, çinko, fosfor, selenyum gibi mineraller içerir. Günlük bir porsiyon şeftaliyle vücudunuzun gereksinim duyduğu vitamin ve minerallerin bir bölümünü karşılayabilirsiniz.

Bağırsakları çalıştırabilir

Bağırsaklarınızın düzenli çalışması için gerekli olan lifler, şeftalide bulunur. Şeftali tükettiğiniz zaman bağırsaklarınızın hareketlenmesine yardımcı olabilir, metabolizmanızın hızını destekleyebilirsiniz. Şeftali bağırsaklarınızı destekler, idrar söktürücü özelliğiyle tuvalete çıkmanıza yardım eder.

Kalp sağlığını destekler

Potasyum kalp sağlığının destekçi mineralidir. Yüksek tansiyonu, sinir sistemi rahatsızlıklarını, kas güçsüzlüğünü önlemeye yardımcı olur. Felç riskini önlemeye de yardımcı olan şeftali, gebelik sürecini de iyi yönde destekler, tansiyonu dengelemeye çalışır.

Cildi beslemeye yardımcı olur

A ve C vitamini ile birlikte lifli yapısıyla şeftalinin cilde dost olduğunu, cildi desteklediğini söyleyebiliriz. Cildinizin renk kalitesini, dokusunu iyileştirmeye, cildin güneş ve benzeri dış etkenlerden korunmasına yardımcı olur.

Bağışıklık sistemini güçlendirebilir

Bağışıklık sisteminin güçlü bir kalkan oluşturup vücudunuzu koruyabilmesi için C vitamini desteğine ihtiyacı var. Şeftali içerdiği C vitaminiyle vücut direncinizi artırmaya, hastalıklardan korunmanıza yardımcı olur.

Sinir sistemine iyi gelebilir

Şeftali; hafıza güçsüzlüğü, bunama gibi nörolojik rahatsızlıklara yakalanma riskini azaltabilir. Şeftali bu anlamda zihin sağlığını ve sinir sistemini destekler, sakinleşmeye yardımcı olur.

Ağız içi sağlığı destekler

Mikrop kırıcı desteği bulunan şeftali, düzenli tüketimde ağız içindeki yaraların iyileşmesine, ağız kokusunu gidermeye, diş eti problemlerini önlemeye yardımcı olur.

Şeftalinin Zararları

Şeftalinin zararları aşırı tüketimle ya da özel sağlık problemi halinde tüketildiğinde birlikte ortaya çıkar. Peki, bu zararlar nelerdir? İşte detaylar;

  • Aşırı tüketimde alerjik reaksiyon gösterebilir. Ciltte kızarıklık, kabarma, şişkinlik gibi olumsuz etkilerde tüketimi bırakılmalı, doktora gidilmelidir.
  • Yoğun tüketim mide bulantısı ve ishale sebep olabilir.
  • Nefes kesilmesi, kas ve kemik ağrıları görülebilir.
  • Gebelikte günlük tüketime dikkat edilmelidir.

Bu gibi durumlarda mutlaka uzman hekimlere danışılması gerekmektedir.

Şeftalinin Zayıflamaya Etkisi Var Mı?

Şeftali yüksek lif kaynağına sahip meyvelerdendir. Bağırsakların çalışmasına; kabızlık ve idrar söktürmeye destek olur. Bağırsakların düzenli çalışması, metabolizmanın hızlanmasına da yardımcı olur. Şeftali idrar söktürücü özelliği, metabolizmaya desteği ile kilo verme sürecine yardımcı olur. Ancak tek başına zayıflamanıza etki etmez, süreci destekler sadece. Aşırıya kaçmamak kaydıyla günde bir porsiyon (orta boy) şeftali yiyebilirsiniz.

Şeftali Besin Değeri

100 gram şeftalinin besin değeri;

  • Kalori: 36 kkal
  • Karbonhidrat: 9.54 gr
  • Protein: 0.9 gr
  • Yağ: 0.25 gr
  • Lif: 1.5 gr
Kısık Ateş
Kısık Ateş
Moderatör

Yorumlar

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.

Benzer Yazılar

Aç Gezenler
Aç Gezenler
AG Creative
Siyez Bulguru Tarihçesi ve Yapılışı

Geçmişi 10.000 yıl öncesine dayanan Siyez Bulguru...

23B Görüntüleme
Eyüp Kemal Sevinç
Eyüp Kemal Sevinç
EKS Mutfak - Kurucu Şefi
Balık & Deniz Ürünleri Ve Anadolu'da Kış Hazırlıkları

İyi malzeme ve iyi bir şef ile lezzetli yemek kaçınılmaz oluyor.

15B Görüntüleme
Cheesecake Nedir ve Nereden Gelmiştir?

Cheesecake, krema veya sürülebilir kıvamdaki peynirlerden yapılan bir tür tatlıdır. Soğuk ve sıcak cheesecake arasındaki farklar nelerdir?

32B Görüntüleme