Kısık Ateş
Blog

Simit mi Gevrek mi?

İzmir’in çıtır gevreği mi, İstanbul’un simidi mi? Simit ve gevreği birbirinden ayıran farklar ve özellikler nelerdir? İşte detaylar…

Simit mi Gevrek mi?
Paylaş
  • 38B
  • 62
  • Kaydet

Türk toplumunun en güzel sokak lezzetlerinden biri olan Simit, yemek kültürümüzün çok önemli bir parçasıdır.

Geçmişi 16. yüzyıla kadar dayanan İstanbul kaynaklı bir yiyecek olarak düşünülmesine rağmen Evliya Çelebi, 17. yüzyılda yazdığı seyahatnamesinde Balkan coğrafyasında da simidin varlığından bahsetmekte ve orada simide, gevrek denildiğini anlatmaktadır. Ülkemizde yaygın olarak tüketilen ve ‘’simit’’ olarak adlandırılan bu bol susamlı halka şeklindeki hamur işine İzmirliler de gevrek demektedir.

Evet. İkisi de yuvarlak, ikisi de susamlı… Fakat tat olarak birbirine hiç benzemiyor... Çünkü tadında ve yapılışında birçok değişiklik olduğu aşikar.

Bugün sizlerle bu iki yiyeceğin karşılaştırmasını yapalım ve yorumlarda buluşalım istiyoruz! 😊

Peki nedir Simit ve Gevreği birbirinden ayıran farklar ve özellikler?

Tadına doyulmaz bu iki güzel lezzetin genel karşılaştırmasını yapmadan önce;

Simit nedir, nasıl yapılır?

Simit; şekerli, sütlü ve yağlı mayalı hamurdan hazırlanan bir hamur işidir. Halka şekli verilen simit susamla kaplanır ve fırına verilir. Susamlar orijinalinde su yardımı ile hamura bastırılır. Ancak son 20 yıldır su yerine pekmez kullananlar da vardır.

İyi bir simit için unun kalitesi, susamın kalitesi, fırında pişme sıcaklığı ve ustalık becerisi şarttır.

Eskiden nohut ya da çiçek mayası kullanılarak kazanlarda kaynayan, sıcak pekmeze atılıp soğutulduktan sonra fırına verilen simitler, bugün yaş mayalarla soğuk pekmezleme işleminden sonra fırına veriliyor.

Gevrek nedir, nasıl yapılır?

Ülkemizde yaygın olarak tüketilen ve ‘’simit’’ olarak adlandırılan bol susamlı halka şeklindeki hamur işine İzmirliler gevrek derler.

Hakiki gevrek hamuru nohut mayasıyla hazırlanır. İçinde süt veya şeker yoktur. Su, yağ, tuz ve nohut mayası karıştırılarak unla yoğurulur.

Halka şekli verilen bu hamur kaynayan pekmezin içine atılarak yaklaşık 10 dakika pişirilir. Kaynayan pekmezden alınan halkalar susama bulanır ve fırında yarım saat daha pişirilir. İki kere pişme işleminden geçtiği için çok daha çıtır ve gevrek olurlar.

Gevrek ve simit arasındaki temel farklar ve püf noktaları nelerdir?

İzmir gevreği ile İstanbul simidi arasındaki en büyük fark pekmezleme denilen işlemin farklı uygulanmasından kaynaklanır.

İstanbul’da pekmezleme işlemi ön pişirme olmadan soğuk olarak yapılır. Ardından susama bulanır, tavaya dizilir ve fırına verilir.

İzmir’de ise, gevrek hamuru yoğurulduktan sonra 5-10 dakika bekletilir. Kaynayan pekmez dolu kazanlarda ön pişirme yapılır. Daha sonra susama atılır. Burada şekli verildikten sonra fırında odun ateşinde pişirilir.

Simit bükülerek, gevrek avuç içerisinde düz olarak şekillendirilir. 

Gevrek hamuru daha sert ve çıtır olur.

Simit hamuru daha kalın ve yumuşak olur.

İzmir ve İstanbul’a yolculuk yapanların yemeden dönülmemesi gerektiğine inandıkları gevrek ve simide özel halk fırınları dışında sokak tezgahlarından da ulaşabilirsiniz.

Peki, siz hangisini daha çok seviyorsunuz? İzmir çıtır gevreği mi, İstanbul simidi mi? Yorumlarda buluşalım 😊

Kısık Ateş
Kısık Ateş
Moderatör

Yorumlar (18)

Zeynep Katılmış
· 04.10.2021

Tabi ki simit

Uzman Kısık Ateş bu yorumu beğendi
Hakan Yeşilbağ
· 21.10.2021

Gevrek yemek isteyenler İzmir'de Zeynel gevrek fırın,nını bir denesinler Alsancak ta tarihî bir fırın gerçek izmir gevregini denemenizi tavsiye ederim

Derviş Orhan
· 04.10.2021

Gevreğin daha çıtır olduğuna emin miyiz ? Hem kocaeli hem izmirde uzun süre yaşamış biri olarak, kocaeli'nde ve istanbul'da yapılan simitler çok daha çıtır. İzmir'de hiç çıtır gevrek yemedim. Bu karşılaştırmayı ise bence kesinlikle İstanbul kazanır.

Uzman Kısık Ateş bu yorumu beğendi
Ali İhsan Çoban
· 13.10.2021

Selam.Değerli kardeşim İzmir de niye çıtır gevrek yemedin biliyormusun? Ben sana söyleyeyim çünkü fırından almadın diye tahmin ediyorum odun fırınlarında pişen her zaman kaliteli olur benim nacizane fikrim bu hayırlı akşamlar.

Orçun EmirhanKılınç

Simit

Uzman Kısık Ateş bu yorumu beğendi

Benzer Yazılar

Aç Gezenler
Aç Gezenler
AG Creative
Siyez Bulguru Tarihçesi ve Yapılışı

Geçmişi 10.000 yıl öncesine dayanan Siyez Bulguru...

25B Görüntüleme
Eyüp Kemal Sevinç
Eyüp Kemal Sevinç
EKS Mutfak - Kurucu Şefi
Balık & Deniz Ürünleri Ve Anadolu'da Kış Hazırlıkları

İyi malzeme ve iyi bir şef ile lezzetli yemek kaçınılmaz oluyor.

16B Görüntüleme
Cheesecake Nedir ve Nereden Gelmiştir?

Cheesecake, krema veya sürülebilir kıvamdaki peynirlerden yapılan bir tür tatlıdır. Soğuk ve sıcak cheesecake arasındaki farklar nelerdir?

35B Görüntüleme