Blog

Siyah Kuru Üzüm Faydaları Nelerdir?

İçerdiği güçlü besin değerleriyle sağlığı destekleyen siyah kuru üzüm günde ne kadar tüketilmelidir? Siyah kuru üzümün insan sağlığına faydaları nelerdir? Kuru üzümün kilo vermeye etkisi var mıdır? Gelin yakından inceleyelim.

Siyah Kuru Üzüm Faydaları Nelerdir?
Paylaş
  • 54B
  • 3
  • Kaydet

Siyah Kuru Üzüm Faydaları Nelerdir?

Siyah kuru üzüm sağlıklı atıştırmalık ailesinin lezzetli bir üyesidir. Hem çerez hem ara öğün hem de tarif zenginleştirici bir lezzet yardımı sunan siyah kuru üzüm, içerdiği güçlü besin değerleriyle sağlığı destekler. Siyah kuru üzüm C, B kompleks, E, K vitaminleri; kalsiyum, demir, potasyum, magnezyum, çinko, bakır, sodyum mineralleri içerir. Küçücük bünyesinde bir dolu değer taşıyan kuru üzüm, lezzetiyle sağlığınız için eşsiz bir destekleyici olabilir. Peki, siyah kuru üzümün faydaları nelerdir? Nasıl tüketilir? Ne kadar tüketilmeli? Gelin birlikte inceleyelim.

Yaşlanma belirtilerini geciktirebilir

Siyah kuru üzüm C vitamini içeriğiyle cildin tam destekçisidir. Kuru üzüm cilt sağlığını olumlu yönde destekler, kırışıklık, leke gibi problemlerin giderilmesine yardımcı olur. Ciltte meydana gelen hasarları onarmaya yardım eden kuru üzüm aynı zamanda kolajen üretimini destekleyerek yaşlılık belirtilerini geciktirmeye çalışır. Siyah kuru üzüm cildin yıpranmasını önlemeye yardımcı olur mineral ve vitamin desteğiyle zaman etkilerini azaltabilir.

Saç köklerinin güçlenmesini destekleyebilir

Siyah kuru üzümde bol miktarda bulunan demir, saç sağlığı için mükemmel bir besin kaynağıdır. Düzenli tüketildiğinde demir eksikliği, kansızlık probleminden doğan saç dökülmelerini önlemeye yardımcı olur. Dökülme, yıpranma, cansızlık gibi saç problemleri düzenli siyah kuru üzüm tükettiğinizde azalabilir, saçlarınız daha güçlü köklere ulaşabilir. Siyah kuru üzüm kan değerlerinin dengelenmesine ve saçlarınızın beslenmesine yardımcı olur.

Kemik gelişimini destekleyebilir

Kalsiyum desteği sunan siyah kuru üzüm, çocukluktan itibaren düzenli tüketildiğinde kemik gelişiminin sağlıklı ilerlemesine yardımcı olur. Özellikle ileri yaşlarda ortaya çıkan kemik erimesi riski siyah kuru üzüm desteğiyle azaltılabilir. İskelet yapısının güçlü kalması, osteoporoz gibi risklerin azaltılabilmesi için düzenli siyah kuru üzüm tüketebilirsiniz. Kalsiyum kemik sağlığınızı destekler, güçlenmesine yardımcı olur.

Kanın temizlenmesine yardımcı olabilir

Siyah kuru üzüm demir desteği verir, kansızlık probleminin giderilmesine, tedavi sürecinin daha iyi ilerlemesine yardımcı olur. Ayrıca kanın temizlenmesine yardımcı olur, kandaki zararlı maddelerin vücuttan atılmasına destek verir. Kanın temizlenmesi ve kan yapımının desteklenmesi, demir alımının düzenlenmesi organların daha sağlıklı işlemesine de yardımcı olur.

Kansızlığı önlemeye destek verir

Siyah kuru üzüm doğal bir demir desteğidir. Demir depolarının boşalması ya da azalmasıyla ortaya çıkan kansızlık, demir eksikliği, takviyelerle birlikte beslenmeyle de dengelenir. Siyah kuru üzüm demir eksikliği ve bu eksikliğe bağlı saç dökülmesi, yorgunluk, depresif ruh hali gibi birçok rahatsızlığın giderilmesine yardımcı olur. Özellikle hamilelik sürecinde anne ve bebek sağlığını destekler. Ancak gebelik sürecinde anne adayının doktorunun önerisiyle ideal porsiyonlarda kuru üzüm tüketmesi gerekir.

Günlük enerji ihtiyacını karşılayabilir

Siyah kuru üzümün faydaları saymakla bitmez. Gün boyu koşuşturan herkesin ihtiyacı olan enerjiyi küçük siyah kuru üzümler sağlayabilir. Demir eksikliği ve diğer mineral – vitamin eksiklikleri vücutta yorgunluğa, enerji düşüklüğüne sebep olabilir. Kuru üzüm, günlük demir alımını destekleyerek yorgunluğu önlemeye çalışır, enerji desteği verir. Tempolu bir güne başlarken sabah kahvaltısında ya da kahvaltı sonrası ara öğünlerde ortalama 8 – 10 adet siyah kuru üzüm tüketerek bu destekten yararlanabilirsiniz.

Sindirim sisteminin çalışmasına destek verebilir

Siyah kuru üzüm antioksidan desteğiyle sindirim sistemini rahatlatabilir. Bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olan siyah üzüm, kabızlık probleminin giderilmesine de destek olur, hazımsızlık, şişkinlik gibi etkileri azaltmaya çalışır. Bağırsak hareketlerinin daha ideal bir hıza sahip olması için güne içerisinde siyah kuru üzüm desteği alabilir, bağırsaklarınızı destekleyebilir, parazitlerin vücuttan atılmasına yardımcı olabilirsiniz.

Kalp ve damar sağlığını koruyabilir

Siyah kuru üzüm potasyum minerali içerir. Kalp ve damar sağlığı için önemli bir mineral olan potasyum, düzenli alındığında kalbi kriz, spazm, felç, inme gibi risklerden korumaya yardımcı olur. Kan basıncını düzenleyerek riskleri düşürmeye çalışan kuru üzüm, aynı zamanda tansiyonu da dengelemeye yardımcı olur, kalp sağlığını koruma altına almak için destek gösterir.

Karaciğerin temizlenmesine yardımcı olabilir

Karaciğer kirlenmesi zararlı maddelerin organa nüfuz etmesiyle gerçekleşir; ilaç, alkol vb. dış etkenler sebebiyle zarar görebilir. Siyah kuru üzüm karaciğer için faydalı bir destek sağlar. Tüketilen her gıdanın karaciğere verdiği zarar kuru üzümle azaltılabilir. Siyah kuru üzüm çekirdeğindeki değerli bileşenler karaciğere detoks destek verir, temizlenmesine yardımcı olur.

Obezite riskini düşürebilir

Türkiye’de obezite riski ciddi seviyelere yükseldi. Siyah kuru üzüm obezite ile mücadelede lezzetli bir destekçidir. Kuru üzüm vücudun yağ depolamasını önlemeye yardımcı olur, uzun süre tokluk hissi vermeye çalışarak iştah kontrolünde destek sağlar. Diyet listelerinde sıklıkla kuru üzümün yer almasının temel sebebi bunlardır. Tatlı krizlerini, ani bastıran açlık hissini gün içerisinde siyah kuru üzüm tüketerek kontrol edebilir, kilo alımını dengeleyebilirsiniz.

Göz sağlığını destekleyebilir

Siyah kuru üzümün faydaları göz sağlığını da kapsar. A vitamini ve beta karoten içeren kuru üzüm, düzenli tüketildiğinde göz sağlığını destekler. Miyop, astigmat gibi çeşitli görme problemlerinin ve yaşa bağlı görme zayıflığının önlenmesine yardımcı olur. Göz yapısını ve görme yetisini güçlendirmeye destek verir, zamanın etkilerini azaltmaya çalışır.

Siyah Kuru Üzümün Kilo Vermeye Etkisi

Siyah kuru üzüm kilo yapar mı ya da kilo verir mi sorusunun yanıtı beslenme uzmanlarından gelir: Siyah kuru üzüm ideal porsiyonlarda tüketildiğinde kilo aldırmaz, diyet yaparken ise kilo verme sürecini destekler. İhtiyaç duyulan enerji, vitamin – mineral desteği, metabolizma ve bağırsak hareketliliği konusunda yardımcı olur. Diyet yaparken ortalama bir yemek kaşığı ya da bir avuç kadar siyah kuru üzüm bir porsiyona tekabül eder.

Siyah Kuru Üzüm Besin Değeri

100 gram siyah kuru üzüm besin değerleri;

  • Kalori: 312 kkal
  • Karbonhidrat: 71.5 gr
  • Protein: 2.35 gr
  • Yağ: 0.23 gr 
  • Lif: 7.2 gr

Siyah Kuru Üzüm Nasıl Tüketilebilir?

  1. Sabahları aç karnına bir porsiyon tüketebilirsiniz. Peygamber efendimizin de günde 21 adet kuru üzüm tükettiği rivayet edilir. Günlük enerji, vitamin, mineral desteğini bu şekilde alabilirsiniz.
  2. Kahvaltılık tariflere ekleyebilir, güne enerjik başlayabilirsiniz.
  3. Kek, tatlı, pasta; salata, pilav gibi tariflere ekleyebilirsiniz.
  4. Diyet yaparken yulaf, yoğurt içerisine ekleyerek enerjinizi destekleyebilir, metabolizmanızın hızlanmasına yardımcı olabilirsiniz.
  5. Ara öğünlerde atıştırmalık olarak tercih edebilir, strese iyi gelen özelliğinden destek alabilirsiniz.
Kısık Ateş
Kısık Ateş
Moderatör

Yorumlar

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.

Benzer Yazılar

Aç Gezenler
Aç Gezenler
AG Creative
Siyez Bulguru Tarihçesi ve Yapılışı

Geçmişi 10.000 yıl öncesine dayanan Siyez Bulguru...

22B Görüntüleme
Eyüp Kemal Sevinç
Eyüp Kemal Sevinç
EKS Mutfak - Kurucu Şefi
Balık & Deniz Ürünleri Ve Anadolu'da Kış Hazırlıkları

İyi malzeme ve iyi bir şef ile lezzetli yemek kaçınılmaz oluyor.

14B Görüntüleme
Cheesecake Nedir ve Nereden Gelmiştir?

Cheesecake, krema veya sürülebilir kıvamdaki peynirlerden yapılan bir tür tatlıdır. Soğuk ve sıcak cheesecake arasındaki farklar nelerdir?

28B Görüntüleme