Blog

Turunçgillerin Faydaları Nelerdir?

Turunçgiller ailesinin lezzetli meyveleri hem damağa hem sağlığa hitap eder. C vitamini desteği sağlar, kış hastalıklarına karşı bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Turunçgillerin insan sağlığına faydaları nelerdir?

Turunçgillerin Faydaları Nelerdir?
Paylaş
  • 10B
  • 7
  • Kaydet

Turunçgillerin Faydaları Nelerdir?

Akdeniz Bölgesinin meşhur turunçgilleri kış boyunca en çok tüketilen meyvelerdir. Portakal, mandalina, limon, greyfurt, bergamot, turunç gibi ürünlerden oluşan ve narenciye ya da turunçgiller olarak anılan meyveler ekşi, tatlı, sulu lezzetiyle damakları şenlendirir.

Turunçgiller ailesinin lezzetli meyveleri hem damağa hem sağlığa hitap eder. C vitamini desteği sağlar, kış hastalıklarına karşı bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. O zaman gelin, turunçgillerin faydaları nelerdir, hangi vitamin ve minerallerle sağlığı destekliyor, inceleyelim.

Kolesterol seviyesini dengeleyebilir

Turunçgiller antioksidan deposu meyvelerdir. İçerdiği bileşenler ve antioksidanlar kötü kolesterolün yükselmesini önlemeye yardımcı olur, iyi kolesterolü besler. Ayrıca kalp sağlığını destekler, hastalıklara karşı riskleri düşürmek için yardımcı olur.

Tokluk hissi verebilir

Turunçgiller yoğun sıvı barındıran meyveler olduğu için günlük tüketimde vücudun gereksinim duyduğu sıvıyı, lif desteğini verebilir. Aynı zamanda tokluk süresinin uzun kalmasına yardımcı olur, kilo kaybına destek olur.

Vitamin & mineral desteği sunar

Turunçgiller ideal bir B kompleks, C vitaminleri; potasyum, kalsiyum ve lif içerir. Günlük birkaç porsiyon turunçgil tüketimi soğuk algınlığı, grip gibi kış hastalıklarına yakalanma riskini düşürmeye yardımcı olur.

Büyüme ve gelişimi destekler

C vitamini deposu turunçgiller, çocuklarda büyüme ve gelişme sürecini olumlu yönde destekler. Kas, kemik, deri, diş, göz, diş eti sağlığını korumaya ve sağlıklı büyümeye yardımcı olur.

Sindirim sistemini düzenleyebilir

Bağırsakların harekete geçmesi için sıvı, lif ve besin değerlerine ihtiyacı vardır. Turunçgiller tokluk hissini desteklerken aynı zamanda bağırsakların daha düzenli çalışmasına ve kabızlık, hazımsızlık, şişkinlik, gaz gibi sindirime bağlı problemlerin yaşanmamasına yardımcı olur.

Kilo vermeyi destekler

Lif kaynağı ve tokluk hissi vermeye yardımcı besinler metabolizmanın hızlanmasını destekler. Turunçgiller düzenli ve dengeli beslenme rutininde kilo vermeye, zayıflama sürecini desteklemeye yardımcı olur.

Cilt sağlığını koruyabilir

Turunçgillerdeki zengin C vitamini sadece bağışıklık sistemi için değil cildiniz için de destekleyicidir. Düzenli C vitamini alımı cildin parlak, pürüzsüz ve daha sağlıklı olmasına yardımcı olur. Mandalina, portakal, limon, greyfurt gibi meyveler C vitamini desteği sağlar.

Tansiyonu dengeleyebilir

Limon başta olmak üzere portakal, greyfurt, mandalina gibi meyveler tansiyonun daha dengeli olmasına yardımcı olur, yüksek tansiyon riskini kontrol etmeye destek sağlar.

Kansızlığa iyi gelir

Turunçgiller düzenli tüketildiğinde demir eksikliğine ve kansızlığa iyi gelebilir. C vitamini demir emilimini artırmaya yardımcı olur. Demir eksikliği tedavisinde C vitamini içeren turunçgiller tüketmek süreci destekler.

Turunçgiller tüketilirken bunlara dikkat;

  1. Meyvelerin vitamin değerini kaybetmesini önlemek için soyduktan sonra kısa sürede tüketin.
  2. Turunçgilleri mümkünse bıçakla soymadan tüketin. Metal bıçak vitamin değerini azaltabilir.
  3. Turunçgilleri meyve suyu olarak tüketecekseniz eğer uzun süre bekletmeden tüketin.
  4. Turunçgillerde meyve şekeri ve asit olduğunu unutmayın, dikkatli tüketin. Yüksek meyve şekeri ve asit diş minesine, mideye zarar verebilir.
  5. Bazı ilaçların greyfurtla etkileşime geçip etkisini yitirebileceğini unutmayın, doktorunuza danışmadan greyfurt tüketmeyin.
Kısık Ateş
Kısık Ateş
Moderatör

Yorumlar

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.

Benzer Yazılar

Aç Gezenler
Aç Gezenler
AG Creative
Siyez Bulguru Tarihçesi ve Yapılışı

Geçmişi 10.000 yıl öncesine dayanan Siyez Bulguru...

22B Görüntüleme
Eyüp Kemal Sevinç
Eyüp Kemal Sevinç
EKS Mutfak - Kurucu Şefi
Balık & Deniz Ürünleri Ve Anadolu'da Kış Hazırlıkları

İyi malzeme ve iyi bir şef ile lezzetli yemek kaçınılmaz oluyor.

15B Görüntüleme
Cheesecake Nedir ve Nereden Gelmiştir?

Cheesecake, krema veya sürülebilir kıvamdaki peynirlerden yapılan bir tür tatlıdır. Soğuk ve sıcak cheesecake arasındaki farklar nelerdir?

29B Görüntüleme