Kısık Ateş
Blog

Yaban Mersini Faydaları Nelerdir?

Mavi yemiş, ayı üzümü, blueberry gibi çeşitli isimlerle bilinen yaban mersinin hem çok lezzetli hem de sağlığa müthiş desteği olduğunu biliyor muydunuz? Fundagiller familyasına ait yaban mersini nedir ve nasıl tüketilir?

Yaban Mersini Faydaları Nelerdir?
Paylaş
  • 5B
  • 6
  • Kaydet

Yaban Mersini Faydaları Nelerdir?

Dondurma, yaş pasta, kek, sütlü tatlılar, krep, pankek gibi birçok tatlı tariflerin süslenmesinde kullanılan ve şahane aromasıyla damaklarda eşsiz tat bırakan yaban mersini zengin meyveler ailesindendir. Ayı üzümü, mavi yemiş, blueberry gibi çeşitli isimlerle bilinir. A, C, E ve K vitamini; kalsiyum, demir, magnezyum ve potasyum minerali içerir. Antioksidan bakımından oldukça zengindir. Mevsiminde taze tüketilebileceği gibi kuru olarak da tüketilebilir. Peki hem çok lezzetli hem de sağlığınız için müthiş bir destekçi olan yaban mersininin sağlığa faydaları nelerdir? İşte küçük şifa deposunun faydalarına dair detaylar.

DNA hasarını önlemeye yardımcıdır

Yaban mersini sahip olduğu yüksek antioksidan ile hücrelerin zarar görmemesi için destek olur. Hücrelerde gelişen hasarlar, hastalıklara zemin hazırlar, vücuda zarar verir. Yaban mersini düzenli tüketimde bu hasarı önlemeye yardımcı olur.

Sindirim sistemi organlarını destekler

Antioksidan ve güçlü besin değerleri sindirim sistemi organları için önleyici, düzenleyici olarak destek sağlar. Yaban mersini sindirim sisteminin daha düzenli olmasına yardımcı olurken aynı zamanda böbrek sağlığını destekler, böbrek hasarlarını önlemeye çalışır. Ayrıca idrar yolu enfeksiyonlarını önlemeye, temizlemeye yardımcı olur.

Kan şekerini dengeleyebilir

Yaban mersini kan şekerinde yaşanılan dengesizlikleri düzenlemeye yardımcı olur. Kan şekeri problemi olan kişilerin mevsiminde taze ya da kuru olarak günlük ideal porsiyonlarda tüketmesi kan şekeri seviyelerini destekler.

Bağışıklık sistemini güçlendirebilir

Bağışıklık sisteminin sürekli ihtiyaç duyduğu C vitamini için yaban mersini ideal bir destekleyicidir. Antioksidan desteği sağlayan C vitamini, bağışıklığı güçlendirmeye yardımcı olur, vücudu hastalıklara karşı daha dirençli hale getirmeye çalışır.

Yaşlılık etkilerini yavaşlatabilir

C vitamini cildin kolajen üretimini destekleyen ve cildi içten besleyen etkili bir vitamindir. Yaban mersininde bulunan C vitamini ve antioksidanlar, kolajen üretimine destek sağlar, ciltte meydana gelen kırışıklıkların giderilmesine yardımcı olur. Cilt dokusu sağlıklı beslenmeyle desteklenebilir bir yapıya sahiptir. Yaban mersini bu desteği doğal şekilde karşılamaya yardımcı olur.

Kalp sağlığını destekler

Yaban mersini meyvesinin içeriğindeki bileşenler, vitaminler ve özellikle potasyum kap sağlığı için destekleyicidir. Düzenli tüketimde kalp sağlığını korumaya ve kalp hastalıklarına yakalanma riskini düşürmeye yardımcı olur.

Yaban Mersini Besin Değeri

100 gram yaban mersini besin değeri;

  • Kalori: 44 kkal
  • Karbonhidrat: 8.49 gr
  • Protein: 0.46 gr
  • Yağ: 0.34 gr
  • Lif: 2.73 gr

Yaban mersini tüketim önerileri;

  1. Haftanın birkaç günü smoothie gibi sağlıklı içeceklerinize ekleyebilirsiniz.
  2. Yulaf lapası gibi sağlıklı diyet yemeklerine ekleyebilirsiniz.
  3. Cheesecake, yaş pasta, kek, pankek gibi tatlı tariflerine ekleyebilirsiniz.
  4. Yaş pasta süslemelerinde tercih edebilirsiniz.
  5. Marmelat, reçel, çay olarak hazırlayıp tüketebilirsiniz.

Yaban mersini güçlü içeriğe sahiptir, düzenli tüketimde sağlığınızı destekler. Ancak günlük tüketim miktarında aşırıya kaçılmamalıdır. Uzmanlar günlük bir avuç kadar tüketilmesini önerir.

Kısık Ateş
Kısık Ateş
Moderatör

Yorumlar

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.

Benzer Yazılar

Aç Gezenler
Aç Gezenler
AG Creative
Siyez Bulguru Tarihçesi ve Yapılışı

Geçmişi 10.000 yıl öncesine dayanan Siyez Bulguru...

23B Görüntüleme
Eyüp Kemal Sevinç
Eyüp Kemal Sevinç
EKS Mutfak - Kurucu Şefi
Balık & Deniz Ürünleri Ve Anadolu'da Kış Hazırlıkları

İyi malzeme ve iyi bir şef ile lezzetli yemek kaçınılmaz oluyor.

15B Görüntüleme
Cheesecake Nedir ve Nereden Gelmiştir?

Cheesecake, krema veya sürülebilir kıvamdaki peynirlerden yapılan bir tür tatlıdır. Soğuk ve sıcak cheesecake arasındaki farklar nelerdir?

32B Görüntüleme