Blog

Yeterli Su İçmenin Faydaları Nelerdir?

İnsan hayatı için en önemli ihtiyaçlardan biri olan suyun insan sağlığına faydaları nelerdir? Günde ne kadar su içilmelidir? Fazla su içmenin zararı var mıdır? Su içmenin en önemli 10 faydasını öğrenmek için gelin bu yazımızı beraber inceleyelim.

Yeterli Su İçmenin Faydaları Nelerdir?
Paylaş
  • 7B
  • 49
  • Kaydet

Yeterli Su İçmenin Faydaları

Yaşamın vazgeçilmez kaynaklarından olan su, küçükten büyüğe herkesin temel ihtiyacıdır. Gün içerisinde kaç bardak ya da kaç litre su içtiğinizi biliyor musunuz? Eğer siz de yalnızca susadığınızda su içiyor ya da çay, kahve, soda gibi içeceklerin suyun yerini tuttuğunu düşünüyorsanız üzgünüm hata yapıyorsunuz.

Su yaşamak için en az oksijen kadar gereklidir. Vücudun en çok gereksinim duyduğu besin öğesidir. Su, besinlerin sindirimi, emilimi ve taşınması, artık maddelerin vücuttan atılması, vücut ısısının denetimi, eklemlerin kayganlığının sağlanması ve elektrolitlerin taşınması için önemlidir. Ortalama olarak yetişkin bir bireyin vücut ağırlığının % 42-71’i sudur. Vücuttaki su ortalama %60’ı hücre içinde, %40’ı hücre dışında bulunur. Organizmada metabolizmayla günlük su dönüşümü 2.5-3 ltdir.

Suyun, cilt güzelliğine, zayıflamaya, ödem atmaya, vücudu arındırmaya, kas ve eklem ağrılarını gidermeye ve daha birçok sorunun çözümünde en büyük, en doğal destekçi olduğunu da unutmayın. Peki, yeterli su içmenin sağlığa faydaları nelerdir?

Su İçmenin 10 Önemli Faydası

Su içmek için birçok sebep vardır. Yaşam kaynağı su içmek için 10 önemli sebep;

Kilo vermeye yardımcı olur

Vücutta her 1 kalorinin yanması için 1 ml suya ihtiyaç vardır. Susuzluk ve açlık hissi beynimizde aynı yerde metabolize olduğu için çoğu zaman susasakta aç olduğumuzu zannedip yemek yiyoruz. Bu durumda önce bir büyük bardak su içmek kalori alımınızı kontrol etmenize yardımcı olacaktır.

Ağrıları hafifletebilir

Eklemlerde kayganlığı sağlayan sıvılar bulunur. Su tüketiminin azalması eklemlerdeki sıvının azalmasına dolayısıyla eklem kayganlığının yitirilmesine sebep olabilir. Yeterli su içmek eklem ağrılarına ve sağlığına yardımcı olur.

Cilt sağlığını koruyabilir

Cildin temel yaşam kaynağı kabul edilen su, yetersiz tüketildiğinde olumsuz etkilerini hemen gösterir. Ciltte kuruluk, tırnaklarda kırılma, vücutta çatlaklar, saç derisinde egzama gibi problemler ortaya çıkabilir. Düzenli ve eser miktarda suyla cildin sağlığını koruyabilirsiniz.

Krampları önleyebilir

Su, vücudunuzdaki tüm kasların etkili çalışmasına yardımcı olur. Susuz kalan vücutta kaslarda kasılma ve kramplar gelişebilir. Su tüketimini dengelemek krampları azaltmaya yardımcı olacaktır.

Stresi giderebilir

İçtiğimiz suyun %75-80 kadarı beynimiz tarafından kullanılır, eğer yetersiz miktarda su alırsanız, baş ağrıları başta olmak üzere; unutkanlık, konsantrasyon kaybı hatta depresyona kadar varabilecek ruhsal sıkıntılar yaşayabilirsiniz. Düzenli su tüketerek stres ve gerginlik seviyenizi kontrol etmeye yardımcı olabilirsiniz.

Sürekli yorgunluk ve uyku halini yenebilir

Yeterince uyuduğunuz halde gün içerisinde uykusuz hissediyorsanız susuzluk çekiyor olabilirsiniz. Dikkat dağınıklığı, yorgunluk, uyku, sinirlilik gibi etkilere sebep olabilir.

Sindirim sistemine yardımcı olur

Lifli besinler nasıl sindirim sistemini desteklemeye yardımcı oluyorsa su da aynı görevi üstleniyor. Düzenli ve yeterli su içerek bağırsaklarınızın çalışmasına, metabolizmanızın hızlanmasına destek olabilirsiniz. Hazımsızlık, kabızlık, ishal gibi problemlerde su size yardımcı olacaktır.

Ağız sağlığını destekler

Günlük su tüketimine dikkat etmek; ağız sağlığını destekler, kötü kokunun giderilmesine yardımcı olur. Aynı zamanda tükürük salgısının azalmasına katkıda bulunur, nefesi tazeler.

Kan ve kalp sağlığını destekler

Su, kan hacmini artırmaya, hücrelerin ihtiyaç duyduğu oksijen ve besini taşımaya yardımcı olur ve kalp sağlığını olumlu yönde destekler.

Mide asidini önleyebilir

Mide asidi yaşam kalitesini olumsuz etkileyen ve beslenme problemleri yaratan bir rahatsızlıktır. Önerilen miktarda su tüketerek mide asidini dengeleyebilirsiniz.

Vücutta;

  • %1-2 sıvı kaybı ile susadığımızı anlarız,
  • %3 kayıpta kan hacmi ve fiziksel performans azalır
  • %5 kayıpta konsantrasyon kaybı yaşanır
  • %8 kayıpta baş dönmesi, aşırı yorgunluk ve soluma güçlüğü
  • % 10 kayıpta hayati risk oluşturur,kas spazmı ve böbrek yetmezliği
  • %20’lik azalmada ölüm gerçekleşir.
  • Su kaybı çocuklarda çok tehlikelidir.

Suyun sıcak ya da soğuk olması fark etmez, aralarındaki tek fark mideyi terk ediş hızlarıdır. Sıcak su mideyi 80 dk, soğuk su 20 dk terk eder.

Vücudun susuz kaldığını anlamanın en kolay yolu idrar rengine bakmaktır. Eğer çok koyu renkli ise vücut susuz kalmış, açık renkli ise her şey yolunda demektir.

Sözün özü; kilonuz başına günlük 30-40 ml su almayı yani ortalama 1.5-2.5 lt su tüketmeyi unutmayınız.

Gamze Şanlı Ak
Gamze Şanlı Ak
Doktor Diyetisyen (PhD) - Nişantaşı Üniversitesi Gastronomi Bölüm Başkanı

Yorumlar (2)

Derya Torunoğlu
· 02.08.2022

En önemlisi bobreklerinizi korumak ve taş oluşumunu engellemek ..şuan benim yaptığım gibi ..doktorum günde 2.5 litre su içmem gerektiğini söyledi.. hani yıllardır günde 1 bardak suyu zorla içen ben..tabiki bobrekte taşolduğunu öğrendiğimden bu yana su benim için vazgeçilmez oldu..su için vücudu her hastalıktan koruyan tek ilaçtır.. bütün toksinlerin alır götürür

Uzman Gamze Şanlı Ak bu yorumu beğendi
Gamze Şanlı Ak
· 02.08.2022

Evet, çok haklısınız su şifadır. Çok geçmiş olsun Derya Hanım 👏🙏😊

Benzer Yazılar

Aç Gezenler
Aç Gezenler
AG Creative
Siyez Bulguru Tarihçesi ve Yapılışı

Geçmişi 10.000 yıl öncesine dayanan Siyez Bulguru...

22B Görüntüleme
Eyüp Kemal Sevinç
Eyüp Kemal Sevinç
EKS Mutfak - Kurucu Şefi
Balık & Deniz Ürünleri Ve Anadolu'da Kış Hazırlıkları

İyi malzeme ve iyi bir şef ile lezzetli yemek kaçınılmaz oluyor.

14B Görüntüleme
Cheesecake Nedir ve Nereden Gelmiştir?

Cheesecake, krema veya sürülebilir kıvamdaki peynirlerden yapılan bir tür tatlıdır. Soğuk ve sıcak cheesecake arasındaki farklar nelerdir?

27B Görüntüleme