Kısık Ateş
Blog

Zeytinin Faydaları Nelerdir?

Kahvaltıların vazgeçilmezi zeytinin sağlığa faydaları nelerdir? Kaç çeşit zeytin türü vardır? Zeytin en lezzetli şekilde nasıl tüketilir? Zeytin tüketiminde nelere dikkat edilmeli? Lezzet deposu zeytinle ilgili tüm sorularınızı gelin birlikte inceleyelim…

Zeytinin Faydaları Nelerdir?
Paylaş
  • 12B
  • 8
  • Kaydet

Zeytinin Faydaları Nelerdir?

Kahvaltıların olmazsa olmazı, salata ve pizza gibi birçok tarifin lezzetli eşlikçisi zeytin, ülkemizin şüphesiz en sevdiği besinler arasında yer alır. Zeytin hem üretimde hem tüketimde kültürümüzün bir parçası sayılır. Bin yıldan fazla yaşayabilen zeytin ağaçlarının ülkemizdeki kadim öyküsü muazzam lezzetle taçlanır. Zeytinin sağlığa faydaları nelerdir? Kaç çeşit zeytin türü vardır? Zeytin en lezzetli şekilde nasıl tüketilir? Zeytin tüketiminde nelere dikkat edilmeli? Lezzet deposu zeytinle ilgili tüm sorularınızı gelin birlikte inceleyelim, zeytinin yaşamınıza desteğini öğrenelim. İşte geleneksel Türk kahvaltılarının vazgeçilmezi zeytinin sağlığa faydaları. 

Vitamin ve mineral destekçisi

Zeytin içerdiği vitamin ve minerallerle sağlığınız için çok kıymetli bir besindir. Her gün kahvaltıda düzenli yediğiniz zeytinler size günlük vitamin mineral ihtiyacınızın bir bölümünü sunar. Zeytinde A, D ve E vitamini; bakır, çinko, kalsiyum, potasyum mineralleri bulunur. Doğadaki en bereketli ağaçlardan biri olan zeytin, her türüyle sağlığınızı destekler, lezzetiyle birlikte yaşam kalitenizi artırmaya yardımcı olur.

Göz sağlığını destekler

Günlük tüketilen 5-6 adet zeytinle göz sağlığınızı destekleyebilirsiniz. Zeytin günlük A vitamini ihtiyacının bir bölümünü karşılar, göz sağlığının korunmasına yardımcı olur. Gözlerde gelişebilecek sağlık problemlerine karşı önleyici rol oynayan zeytin, A vitamini desteği verir, görme kalitesini destekler.

Beyin sağlığının yardımcısı

Alzheimer, stres, tümör gibi riskli beyin rahatsızlıklarını önlemenin, riski düşürmenin yolu sağlıklı yaşam ve kaliteli beslenme biçimidir. Zeytin bu riskleri düşürmeye yardımcı olur, beyin fonksiyonlarını destekler. Ayrıca bilişsel ve zihinsel gelişimi olumlu yönde destekler.

Sindirim sistemini destekler

Kabızlık, hazımsızlık, şişkinlik, ishal gibi problemler için zeytin doğal bir destek sağlar, sindirim sisteminin daha düzenli çalışmasına yardımcı olur. Zeytin tükettiğinizde sindirim sisteminin aktif çalışmasını sağlayacak probiyotik salınımını destekleyebilirsiniz. Bu rutin sindirim sistemini tetiklemeye yardımcı olur, bağırsak iltihaplanmalarının oluşum riskini düşürmeye çalışır.

Kemik gelişiminin doğal destekçisi

Zeytin sahip olduğu mineral ve vitaminlerle kemik gelişimini destekler. Çocukların kemik gelişimini desteklerken yetişkinlerde osteoporoz, kemik erimesi ve benzeri kemik rahatsızlıkların önlenmesine yardımcı olur.

Saç ve cilt sağlığını destekler

Zeytin cilt yapısı için eşsiz bir destekleyicidir. Zeytinin özünü oluşturan her bileşen ve besin değeri cilt sağlığını korumaya ve desteklemeye yardımcı olur. Şampuan, sabun, kozmetik ürünlerde sıklıkla yer alan zeytin özü, kolajen üretimini destekler, hücre yenilenmesine yardımcı olur. Aynı zamanda E vitamini desteği ile saç, cilt, tırnak yapısının güçlenmesine destek sağlar.

Tokluk hissi verebilir

Diyet listelerinde favori besin zeytin olabilir. Zeytin hem destekleyici içeriği hem metabolizmanın çalışmasına yardımcı özelliği ile diyet sürecini kolaylaştırabilir. Sabah kahvaltısında ya da ara öğünde tüketeceğiniz zeytinle tokluk sürenizi artırmaya yardımcı olabilirsiniz. Düzenli tüketimde zeytin metabolizmanızın hızlanmasını destekleyebilir, kilo verme sürecinizi kolaylaştırabilir.

Kalp ve damar sağlığını destekler

Zeytinde yer alan doymamış yağlar kan basıncını desteklemeye kalp ritmini düzenlemeye yardımcı olur. Kalp ve damar sağlığında sıklıkla görülen, risk oluştura tıkanıklıkların önlenmesine yardımcı olur. Düzenli zeytin tüketimiyle kalbinizi destekleyebilirsiniz.

Kansızlığa iyi gelir

Kan yapıcı besinler grubunda yer bulan zeytin, demir eksikliği-anemi rahatsızlıklarında tedaviyi destekler, kansızlık probleminin oluşum riskini düşürmeye yardımcı olur. Tedavi süresince beslenmenizde zeytine yer vererek süreci destekleyebilirsiniz.

Yeşil zeytin mi, siyah zeytin mi tüketilmeli?

Zeytinin sağlığa faydaları kadar siyah ve yeşil zeytin farkı da merak konusudur. Hangi zeytin türü daha faydalı ve hangisi tüketilmeli sorusunun cevabı tek bir zeytin türü değil. Her iki zeytini de keyifle tüketip desteğinden yararlanabilirsiniz.Siyah zeytin fosfor, sodyum ve posa anlamında daha zenginken yeşil zeytin A vitamini ve sıvı desteği anlamında zengindir. Yeşil ve siyah zeytin sağlıklı yaşam için kıymetli besinlerdir. Günlük önerilen porsiyonlarda tüketerek her iki zeytinin de enerji, vitamin, mineral ve sağlıklı yağ desteğinden faydalanabilirsiniz. Beslenme uzmanlarının günlük zeytin tüketim önerisi bir porsiyon yani 5-6 adetle sınırlıdır. Aşırı tüketimde zeytinin kalori oranı yükselir, kilo almanıza zemin oluşturabilir. 

Zeytinin Kilo Vermeye Etkisi Nedir?

Zeytin kilo verdirir mi ya da diyette tüketilir mi? Cevap evet. Beslenme uzmanlarının da ortak önerilerinden biri olan zeytin, beslenme kalitesini artırmaya yardımcı olur. Aynı zamanda sindirim sisteminin düzenlenmesini destekler, metabolizmanın daha etkili çalışmasına yardımcı olur. Kilo vermeye çalışırken günlük bir porsiyon zeytini kahvaltıda ya da ara öğünlerde tüketebilir, zayıflama sürecinizi destekleyebilirsiniz. Zeytin tek başına hızlı sonuçlar vermez ancak kilo vermeye yardımcı olur.

Zeytinin Besin Değeri

100 gram zeytin besin değeri;

  • Kalori: 207 kkal
  • Karbonhidrat: 11 gr
  • Protein: 1.8 gr
  • Yağ: 21 gr
  • Lif: 0 gr

Zeytin tüketimine dair öneriler;

  1. Kahvaltı tabağınıza ya da omlet tarifinize 5-6 adet zeytin tercih edebilirsiniz.
  2. Sandviç, poğaça, börek, pizza gibi hamur işi tariflerinize ekleyebilirsiniz.
  3. Salatalarınıza, makarnalarınıza 5-6 adet ekleyebilirsiniz.
  4. Evde kendi zeytin ezmenizi hazırlayabilirsiniz.
Kısık Ateş
Kısık Ateş
Moderatör

Yorumlar

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.

Benzer Yazılar

Aç Gezenler
Aç Gezenler
AG Creative
Siyez Bulguru Tarihçesi ve Yapılışı

Geçmişi 10.000 yıl öncesine dayanan Siyez Bulguru...

24B Görüntüleme
Eyüp Kemal Sevinç
Eyüp Kemal Sevinç
EKS Mutfak - Kurucu Şefi
Balık & Deniz Ürünleri Ve Anadolu'da Kış Hazırlıkları

İyi malzeme ve iyi bir şef ile lezzetli yemek kaçınılmaz oluyor.

16B Görüntüleme
Cheesecake Nedir ve Nereden Gelmiştir?

Cheesecake, krema veya sürülebilir kıvamdaki peynirlerden yapılan bir tür tatlıdır. Soğuk ve sıcak cheesecake arasındaki farklar nelerdir?

34B Görüntüleme