Fehmi Samancı
Fehmi Samancı
Eğitmen / Danışman Şef
Uzmana Sor

Soru Sormak İçin Üye Olmalısın

Hemen üye olarak uzmanlara dilediğin soruyu sorabilirsin.

15 Haziran 2021

Şefim merhaba, sandviçler için mayonez bazlı soslar hazırlıyorum ama kıvamını daha fazla artırmak istiyorum. Bunun için ne yapmalıyım yardımcı olursanız çok sevinirim.

Merhaba. Mayonez bazlı sosların kıvamını arttırmak için mayonezin kıvamını arttırabilirsin. Daha katı mayonez içinde ya yumurta sarısını yada yağ miktarını arttırabilirsin.Sevgiler.

Fehmi SamancıEğitmen / Danışman Şef
16 Mayıs 2021

Çok sorulduğu belli demek ki şefim örnek soru olarak geldi :) bıçak markası soracaktım sizlere. Biliyorum evet fiyat farki çok fazla modeller arasi ben yuksek kalite bir marka kullanmak istiyorum. Inceledigimde WMF veya wusthof markalari dikkatimi cekti. Sizlerin onermekistedigi bir marka var midir? Şimdiden tesekkurler.

Merhaba Burak, kısık ateş dükkan web sitesinde yer alan tüm ürünleri ve bıçakları gönül rahatlığıyla önerebilirim. Sevgiler.

Fehmi SamancıEğitmen / Danışman Şef
22 Nisan 2021

Şefim, red wine sauce için fermante edilmiş üzüm suyu kullanılıyor bunun yerine normal üzüm suyu kullansak marketler satılandan bir döküntü olur mu sos bağlanır mı yine

Selam. Red Wine Sauce yani Kırmızı Şarap Sosu. Fermente edilmiş üzüm suyu aslında şarap demek:)Normal üzüm suları aşırı şekerli oluyor eğer kullanırsan tatlı bir sos elde edersin:)Sevgiler

Fehmi SamancıEğitmen / Danışman Şef
06 Nisan 2021

Merhaba şefim, açık öğretimden aşçılık okusak bile ilerleme ve staj gibi şeylerden nasıl yararlanılır?Kendi kendimize mi geliştirmek mi önemli yoksa staj için başvuru yapmak mı daha iyi olur? 💪👀

Kendi kendine ders konularina calisabilirsin ama mesleki anlamda ileryebilmek icin staj yapman onemli. Sevgiler.

Fehmi SamancıEğitmen / Danışman Şef
31 Mart 2021

Şef fried rice yemeğinin gıda güvenliği açısından değerlendirmesini yapabilir misiniz? Gastronomi açısından da yeri ver önemini merak ediyorum.

Selam. Tam olarak ilk soruyu anlayamadim.Gastronomi acisindan bakarsak Çin mutfaginda pirincin yeri onemli. Genellikle gunluk tuketilen yardımcı yemeklerden.

Fehmi SamancıEğitmen / Danışman Şef
03 Nisan 2021

Merhaba şefim, ben eti pişirme sırasında ne kadar iyi mühürlersem mühürleyeyim tabağa koyunca suyunu salıyor. Bu normal mi ? Ve bazı çok önemli şefler eti mühürlemenin amacının maillard reaksiyonu ve zaman tasarrufu olduğunu, suyu içine hapsetmediğini söylüyor siz ne düşünüyorsunuz? Teşekkürler

Merhabalar. Bu konuyla ilgili daha öncede sorular olmuştu. Et pişirme videolarında da konuyu anlatıyorum. Mühürleme de etin suyu içine hapis olmuyor bu işlem lezzet içim ve görsellik için yapılıyor. Et piştikten sonra servis etmeden öncebir tahtanın üzerinde 1-2 dakika bekletmek gerek (suyun çıkması çok normal) böylelikle suyunu tahtaya bırakacak ve tabak temiz kalacaktır.:)Sevgiler.

Fehmi SamancıEğitmen / Danışman Şef
13 Mart 2021

Merhaba şefim henüz lisedeyim ve gastronomiye ilgim var biraz daha bilgi sahibi olmak için önerebileceğiniz kitaplar nedir?

Merhaba. Kitap önerilerini https://www.kisikates.com.tr/blog/gastronomi-tutkunlarini-yakindan-ilgilendirecek-10-kitap-702 blog da bulabilirsin.Bunlara ek olarak eğer İngilizce biliyorsan benim favori kitaplarım (mesleği çok iyi anlatıyor) yazarı Micheal Ruhlman, Soul of a Chef, Reach of a Chef, The Making of a Chef.Sevgiler.

Fehmi SamancıEğitmen / Danışman Şef
12 Mart 2021

Şefim bir eti mühürlerken ona tuz dökmek onun suyunu dışarı salmasına mı neden olur ?

Merhaba. Temel olarak tuz etin suyunu dışarı salmasına sebep oluyor. Ancak burada zaman ve ısı önemli tabi. Mühürlemeyüksek ısıda hızlı yapılan bir işlem olduğu için ve doğru bir şekilde yapılırsa etin suyunu salması neden olmaz. Sevgiler.

Fehmi SamancıEğitmen / Danışman Şef
10 Mart 2021

Merhaba hocam gastronomi ve mutfak sanatıbölümünü okuyorum bu alanda yeniysekbu işe sarılmanın kendini geliştirmenin temel noktası nedir sizce? Teşekkür ederim.

Merhabalar. Kendini geliştirmenin en güzel yolu bolca araştırma yapmak ve okumak, sonra da bu öğrendiklerini pratik ederek tecrübe kazanmak. Çalıştığın iş yerlerinde yaptığın iş her neyse en iyi şekilde yapmaya çalışmak. Sabırlı olmak. Çalışmaktan ve yorulmaktan korkmayıp çokça çalışmak:) Sevgiler.

Fehmi SamancıEğitmen / Danışman Şef
18 Şubat 2021

Şefim merhaba ben turizm meslek lisesi bölümünde aşçılık bölümü öğrencisiyim sizce stajımi oteldemi yapmalıyım restoranttamı?

Merhabalar. Bence stajini 5 yildizli uluslararasi zincir bir otelde yapmalisin. Otel sistemini ogrenmek onemli. Eger birden fazla staj yapman gerekiyorsa diger stajını da restorantta yaparsin.Sevgiler🙋‍♂️🔪

Fehmi SamancıEğitmen / Danışman Şef
14 Şubat 2021

Şefim, iyi sabahlar. Yarın hem sevgililer günü hem de evlenme yıl dönümüm.3 dilim antrikotum var. Şimdiden süt, zeytinyağı, baharat karışımına yatırdım. Biraz da tuz attım. Elektrikli ızgarada pişirsem iyi sonuç alır mıyım? Farklı bir pişirme şekli önerebilir misiniz? Teşekkürler

Selam maalesef yeni cevaplayabiliyorum:(Pişirme ekipmanınızın dereceleri önemli eğer doğru derecelere ulaşabiliyorsa elektrikli ızgarada da olur. Farklı pişirme teknikleri için Kısık Ateş Youtube Tv:)) Sevgiler.

Fehmi SamancıEğitmen / Danışman Şef
16 Şubat 2021

Şefim iyi günler, bügün poşe yumurta yaptım ama tam olmadı sizce bunun püf noktası nedir sarısı hep dağıldı cevaplarsanız sevinirim 😊

Selamlar. Poşe yumurta yapmak için suya biraz sirke katın. Suyun kaynamaması gerekiyor. Suyu kaşıkla karıştırıp bir girdap yarattıktan sonra yumurtayı bir kaseye veya kepçeye kırıp dikkatlice girdabın içine bırakmak gerekiyor. Sevgiler:)

Fehmi SamancıEğitmen / Danışman Şef
03 Şubat 2021

Şefim merhaba.Benim sorum şu salgından dolayı mesleğe inancımız azalmaya başladı herkes karşı çıkıyor aşçılık okumama ama ben taviz vermiyorum ümitlerim tükenme noktasına geldi.Sizce ne yapmalıyım?

Selam. Açıkçası en önemli olan senin ne istediğin. Bu mesleği gerçekten yapmak istiyorsan doğru yoldasın ama tabi ki ailenin görüşleri de önemli bir noktada. Parasal açıdan tabi zor bir dönem işyerleri kapalı vs. Umarım en kısa sürede her şey normale döner.Sevgiler.

Fehmi SamancıEğitmen / Danışman Şef
06 Şubat 2021

Şefim saygılar ben yarışmalara katılmakistiyorum bilgilerimi göstermek istiyorum kimlerle muhatap olmam gerekiyo nasıl katilabilirim.cevabiniz için teşekkürler

Merhaba. Yarışmalar konusunda çok bilgili değilim. Ama bildiğim kadarıyla, federasyonlara, derneklerveya okullar acılığıyla katılabilirsin. Bireysel yapılan yarışmalar da var.Sevgiler.

Fehmi SamancıEğitmen / Danışman Şef
21 Ocak 2021

Şefim ben anadolu lisesi öğrencisiyim ve gastronomiyi seçmeyi planlıyorum. Çok büyük bir eksiğim olur mu lisede bölümüne gitmedim diye? Şimdiden teşekkürler şefim.

Selam. Lisede aşçılık eğitimi almamış olman bir eksiklik yaratmaz. Bene üniversitede İktisat eğitimi almıştım daha sonra aşçılık okuluna gittim:)Sevgiler.

Fehmi SamancıEğitmen / Danışman Şef
11 Ocak 2021

Şefim malûm pandemi var ülke içi yemek yarışmalarının ne olacağı belirsiz eğer geçtiğimiz yaz olduğu gibi ortalık biraz açılırsa sizin de jüri olarak dahil olacağınızyemek yarışmaları olur mu şefim?saygılar.

Selamlar pandemi süreci her şeyi aksattı maalesef. Şu an için benim jüri olarak katılacağım planlanmış bir organizasyon yok ama olursa haber veririm:) Sevgiler.

Fehmi SamancıEğitmen / Danışman Şef
28 Aralık 2020

Merhabalar şefim ben mengen Aşçılar lisesinde okuyorum.bir konuda kafam karıştı ete tuzu onceden atarsak sertleşir diye biliyordum sefler.oyle söylerdi derslerimizde de böyle öğrettiler.fakat okuduğum kitapta tuzun ete ne kadar once atılırsa eti proteinlerini sıkılaştırarak suyu disari bırakmıyacağını ve daha yumuşak daha lezzetli olacağını söylüyor size sormak istedim cevabınız için şimdiden teşekkürler saygılar

Merhaba. Bu konu uzun yıllardır tartışılan bir konu. Kullanılan etin cinsi ve yapısı çok önemli.Ben genel olarak yumuşak ve çabuk pişen etlere bekletirken tuz koymuyorum ya pişirmeden önce yada pişirdikten sonra koyuyorum. Bazen etin sert bölümlerini kullanırken yani uzun süre pişireceksem önceden tuz koyuyorum.Tuz proteinlerin sularının çıkmasına sebep oluyor buda lezzet kaybına sebep oluyor.Sevgiler.

Fehmi SamancıEğitmen / Danışman Şef
18 Aralık 2020

Şefim iyi günler. Dünya mutfağında sıkça kullanılan ama Türk mutfağında pek sık görmediğimiz ürünler nelerdir?

Merhaba. Ülke mutfakları, içinde bulundukları coğrafya ve iklim koşullarına göre bölgelerinde yetişen ürünlerin bir araya gelmesiyle oluşur. Bu sebeple dünyanın farklı bölgelerinde farklı mutfak kültürleri oluşmuştur.Genel olarak dünyaya baktığımızda farklı mutfak kültürlerinin birbirini etkilediğini görüyoruz. Ama uzak doğu mutfağının diğer mutfak kültürlerini daha çok etkilediğini görüyoruz.Son zamanlarda ülkemiz mutfağında da bu etkileri oldukça fazla gözlemliyoruz. Ülkemiz mutfağında çok sık kullanılmayan ama dünyada başka mutfaklarda çok kullanılan ürünlere örnekler verecek olursak:Soya sosu, susam yağı, tofu, şarküteri ürünleri, av hayvanları, tatlı su balıkları, lemongrass, yosunlar vs. diyebiliriz.Sevgiler.

Fehmi SamancıEğitmen / Danışman Şef