Kısık Ateş
Tarif

Boşnak Mantısı Tarifi

Boşnak mantısı, yıllardır sofraları süsleyen ve herkesin severek yediği özel bir lezzettir. İlk bakışta zahmetli bir tarif gibi görünse de, tüm adımları özenle takip ederek bu muhteşem lezzeti kolayca hazırlayabilirsiniz. İnce hamur katmanları özenle yağlanıp açılarak oluşturulan bu Boşnak mantısı, içerisindeki kıymalı harç ve son dokunuş olarak eklenen yoğurt ve tereyağı sosuyla damakları coşturuyor. Peki, Boşnak mantısının püf noktaları nelerdir? İşte, göz alıcı bir sunumla servis edebileceğiniz kıymalı Boşnak mantısı tarifinin tüm incelikleri...
90 Dakika
6-8 Kişilik
Hamur İşi Tarifleri
Fırın
Paylaş
  • 25B
  • 62
  • Kaydet

Malzeme Listesi

Ölçü Birimleri Dönüştürme Tablosu için tıklayın
Hamuru için:
500 g Söke Profesyonel Böreklik ve Pastalık Un
5 g tuz
300 ml su
100 ml Pınar Latte Art Barista Süt
Pınar
İç Harcı için:
350 g orta yağlı dana kıyma
1 adet kuru soğan
1-2 tutam pul biber
1-2 tutam karabiber
5 g tuz
Hamur Katlarını Yağlamak için:
100 g Pınar Tereyağı
Pınar
125 ml sıvı yağ

Nasıl Yapılır?

  • Hamuru için ilk olarak geniş bir yoğurma kabına unu alın. Üzerine tuz ekleyin ve elinizle karıştırarak ortasına bir çukur açın. Açtığınız çukura su ve sütü ilave ederek hamuru yoğurmaya başlayın.
  • Bir süre yoğurduktan sonra, hamuru un serpilmiş tezgaha alıp yoğurmaya devam edin.
  • Ele yapışmayan yumuşak bir kıvam elde ettikten sonra üzerini temiz bir bezle kapatıp 15-20 dakika dinlendirin.
  • İç harcı için bir karıştırma kabına kıymayı alın. Üzerine rendelenmiş soğan, pul biber, karabiber ve tuz ilave ederek elinizle karıştırın.
  • Dinlenen hamuru un serptiğiniz tezgaha alıp toparlayın. Ardından 6 eşit parçaya bölün. Parçaları yuvarlayarak beze haline getirin.
  • Bezelerin kabuklanmaması için üzerini temiz bir bezle kapatın ve 20 dakika daha dinlendirin.
  • Hamurun aralarına sürmek için tereyağını eritin, eritme esnasında üzerinde oluşan beyaz köpükleri temizleyin. Ardından bir kaba alın. Üzerine sıvı yağ ekleyip güzelce karıştırın.
  • İlk bezeyi oklava veya merdane ile açmaya başlayın. Hamurları yaklaşık 30 cm boyutlarında açmanız yeterli olacaktır.
  • Uygun bir tabağa hazırladığınız yağ karışımını sürün. Açtığınız hamuru tabağa alın ve üzerini de bolca yağlayın. Diğer hamurları da aynı şekilde açıp tabağa alarak yağlayın ve üst üste dizerek 15-20 dakika dinlenmeye bırakın.
  • Dinlenen yağlı hamurlardan bir tanesini tezgaha alın ve elinizle çekiştirerek hamuru inceltip genişletin.
  • Hazırladığınız kıymalı iç harcı hamura düz şerit şeklinde yerleştirin. Hamuru sıkıca sararak rulo haline getirin.
  • Yuvarlak bir fırın tepsisini veya borcamı yağlayın. Sardığınız hamurdan 4-5 cm büyüklüğünde parçalar kesin. Kestiğiniz parçaların kenarlarını alta doğru katlayarak yuvarlak mantılar elde edin ve tepsiye bitişik şekilde yerleştirin. Kalan hamurlara da aynı işlemleri uygulayarak tüm tepsiyi doldurun.
  • Tepsiye dizdiğiniz mantıları önceden ısıtılmış 200°C fırında yaklaşık 45-50 dakika üzerleri kızarana kadar pişirin.
  • Hazır olan Boşnak mantısını damak zevkinize göre çırpılmış yoğurt ve tereyağında kızdırılmış kırmızı biberli bir sosla servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Püf Noktası

*Tarif videomuzu izlemeyi unutmayın!
*Mantıları, çok küçük boyutlarda hazırlamamaya özen gösterin, fırın tepsisine boşluk bırakmayacak şekilde dizin.
*Üzerine çırpılmış (sarımsaklı) yoğurt gezdirilip, servis için tereyağında kızdırılmış baharatlarla lezzet çeşitliliği sağlayabilirsiniz.

Hemen Tıkla, Alışverişe Başla!

PınarOnline’da ilk siparişine özel 150 TL indirimi ve avantajlı kampanyaları kaçırma!

Fehmi Samancı
Fehmi Samancı
Eğitmen / Danışman Şef
4.9
7 Değerlendirme

Tarifi değerlendirmek ister misiniz?

Benzer Hamur İşi Tarifleri

Gülçin Kaya
Gülçin Kaya
Pınar - Demo Şefi
Pizza Waffle Tarifi
45 Dakika
2-4 Kişilik
13B Görüntüleme
Sudenaz Chef
Sudenaz Chef
Mutfak Chef'i
Mayasız Poğaça Tarifi
approved
50 Dakika
6-8 Kişilik
36B Görüntüleme
Kıvırcık Şef 〡 Vildan Tünay
Kıvırcık Şef 〡 Vildan Tünay
Pasta Şefi & Dijital İçerik Üreticisi
Haşhaşlı Çörek Tarifi
75 Dakika
6-8 Kişilik
2B Görüntüleme

Yorumlar (2)

GülayAkın
· 02.03.2024

Annem Boşnak. Hamuru yağda açtıktan sonrakare kare kesip ortasına kıyma harcını koyup mantıyı bohça gibi katlıyordu. Bana da öyle öğretti . Üzerine yoğurt dökmezdi. Sade yeriz. Yanın da çay veya ayran olur. Bu şekil daha pratik. Elinize sağlık hocam.

Uzman Fehmi Samancı bu yorumu beğendi
Fehmi Samancı
· 07.03.2024

Eminim o şekilde de harika oluyordur. Elinize sağlık 😊🙏