- Tarifler
- İçecek Tarifleri
- Boza Tarifi
Tarif
Boza Tarifi
Geleneksel kış aylarına eşlik eden boza evde nasıl yapılır? Boza tarifi ve püf noktaları nelerdir?
120 Dakika
6-8 Kişilik
İçecek Tarifleri
Tencere
Paylaş
- 214B
- 81
- Kaydet
Malzeme Listesi
Ölçü Birimleri Dönüştürme Tablosu için tıklayın
600 g aşurelik buğday
200 g pirinç
4 litre su
170 g toz şeker
10 g toz tarçın
100 g taze kavrulmuş sarı leblebi
Nasıl Yapılır?
- 1Ayıklanmış aşurelik buğday ve pirinci bol suda yıkayıp süzün.
- 2Akşamdan 3 litre su ile ıslatın. Ertesi gün kısık ateşte yaklaşık 2 saat sık sık karıştırarak kaynatın.
- 3Püre kıvamına geldikten sonra ocaktan alıp el blenderı ile çekin ardından karışımı ince süzgeçten geçirin. Artan posa kısmını kullanmamak üzere atın.
- 4Süzülen karışımı 1 litre su ile tekrar sulandırın, tencereye döküp fokurdayana kadar kaynatın ve süzgeçten geçirin. Oda sıcaklığına gelene kadar soğutun.
- 5El yakmayacak kadar ılınınca içerisine yoğurt ve toz şekeri ekleyip karıştırın.
- 63 gün boyunca oda sıcaklığında ağzı kapalı şekilde ekşimeye bırakın. Ara ara kapağını açıp karıştırarak havalanmasını sağlayın.
- 7Tadı hafif ekşimeye ve küçük hava kabarcıkları oluşmaya başladığında kıvamına gelmiş demektir.
- 83 günün sonunda buzdolabında 1 hafta boyunca saklayabilir, tarçın ve kavrulmuş sarı leblebi ile süsleyerek servis yapabilirsiniz.
Püf Noktası
*Aşurelik buğday yerine; mısır, bulgur veya arpa kullanabilirsiniz.
*Buzdolabında muhafaza edeceğiniz boza, bekledikçe koyulaşmaya devam edecektir. Bu yüzden su oranını ona göre ayarlamaya çalışın.
*Bozayı; güneş görmeyen, karanlık ve serin bir ortamda mayalanması için bekletmeye dikkat edin. Isı, bekleme esnasında bozanın tadını olumsuz yönde etkileyecektir.
Elif Çıtak
Şef
5.0
3 Değerlendirme
Tarifi değerlendirmek ister misiniz?
Benzer İçecek Tarifleri
Yorumlar
Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.