Kısık Ateş
Tarif

Fellah Köfte Tarifi

Fellah köftesi, Kürt köftesi, Arap köftesi, sarımsaklı köfte, bulgur köftesi veya zeyitli köfte adlarıyla bilinen bulgurdan yapılan bir köftedir. İnce bulgurla yapılan en güzel köfte tariflerinden, Fellah Köfte nasıl yapılır? Fellah Köfte tarifinin malzemeleri ve püf noktaları nelerdir? Orijinal Fellah Köftenin sosu nasıl yapılır, bol sarımsaklı domatesli bu sosun püf noktaları nelerdir? Peki, fellah köfte buzluğa atılır mı? Tüm detaylar için tarif videomuzu izlemeyi unutmayın!
70 Dakika
6-8 Kişilik
Zeytinyağlı ve Etli Yemek Tarifleri
Tencere
Paylaş
  • 45B
  • 71
  • Kaydet

Malzeme Listesi

Ölçü Birimleri Dönüştürme Tablosu için tıklayın
Köfte Harcı için:
500 g köftelik ince bulgur
300 ml sıcak su
80 g irmik
80 g domates ve biber salçası, karışık
55 g un
3 g yenibahar
3 g karabiber
8 g tuz
1 adet yumurta
Haşlamak için:
2 litre sıcak su
15 g tuz
Sosu için:
200 ml zeytinyağı
2 diş sarımsak
80 g domates salçası
400 g domates konservesi
25 g nar ekşisi
1/2 demet maydanoz

Nasıl Yapılır?

  • Köfte Harcı için: Derin bir karıştırma kabına bulguru alın ve üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyin. Streç filmle üzerini kapatarak, 10-15 dk dinlenmeye bırakın.
  • Sürenin sonunda şişen bulgurun üzerini açıp karıştırın. Üzerine irmik, domates ve biber salçası, un, yenibahar, karabiber ve tuz ekleyip yoğurmaya başlayın. Bu aşamada ara ara sıcak su ekleyerek daha kolay yoğurabilirsiniz. Malzemelerin güzelce karıştığından ve hamurun yeterince soğuduğundan emin olduktan sonra yumurtayı ekleyin ve son kez yoğurun. Harcı 30 dk kadar buzdolabında dinlendirin.
  • Köfteleri şekillendirme aşamasına geçmeden önce yanınıza kase ile su alın. Ardından parmak uçlarınızı su ile ıslatarak harçtan küçük parçalar kopartarak top şekline getirin. İşaret parmağınızın ucuyla hamurun üzerine bastırın ve minik çanak şeklini verin. Hamurun tamamı bitene kadar bu işlemi uygulayın.
  • Tüm hamur bittikten sonra üzerlerini göz kararı unla kaplayın.
  • Köfteleri Haşlamak için: Derin bir tencereye kaynar su alın, içerisine tuz ekleyin. Kaynayan suya fellah köftelerin fazla ununu silkeleyerek bırakın, yaklaşık 5 dakika pişirin. Köfteler suyun yüzeyine çıktığında kevgir yardımıyla servis tabağına alın.
  • Sosu için: Bir tavaya zeytinyağını alın ve ince kıyılmış sarımsakları ekleyerek kokusu çıkana kadar kavurun. Üzerine domates salçası da ilave ederek sarımsaklarla birlikte kavurmaya devam edin. Domates konservesi ve nar ekşisini de tavaya alın ve kavurmaya devam edin. Hazır olan sosu gerekirse tuz ve karabiberle lezzetlendirin. Son olarak ince kıyılmış maydanoz ilave ederek güzelce karıştırın.
  • Haşlanmış fellah köfteleri de sosun içerisine alıp karıştırın ve tüm lezzetler birbirine karıştığında ocağın altını kapatın. İster sıcak ister ılık olarak servis edebilirsiniz.

Püf Noktası

*Tarif videomuzu izlemeyi unutmayın!
Fellah Köfte Yapmanın Püf Noktaları Nelerdir?
*Fellah Köftede kullanılan klasik ince bulguru, esmer ince bulgur ile de yapabilirsiniz.
*Fellah Köftenin dağılmaması için ne yapmalı? Harcı macun kıvamı elde edinceye dek yoğurun. Köftelere şekil verirken ellerinizi mutlaka ıslatmaya özen gösterin. Bu sayede hem daha kolay yuvarlarsınız hem de köftelerin dağılmasını önlersiniz. Haşlama esnasında dağılmasını önlemek için bir süre buzdolabında bekletmenizi öneririz.
*Köfteleri hazırlarken parmağınızla nazikçe üzerlerine bastırıp şekillendirebilirsiniz.
*Köfteler suyun üzerine çıktığında haşlanmış demektir. Çok bekletmeden bir süzgeç yardımıyla geniş bir servis tabağına aktarın.
*Fellah köftesini hazırlama esnasında kıvamının katı olduğunu düşünürseniz, azar azar sıcak su ilave ederek kıvamını ayarlayabilirsiniz.
*Fellah köftesini hazırlama esnasında kıvamının cıvık olduğunu düşünürseniz, azar azar un ilave ederek uygun kıvama getirebilirsiniz.
*Yumurtayı karışım soğuduğunda ilave etmeye özen gösterin aksi takdirde harçta topaklanma yapabilir.
*Fellah Köfte buzluğa atılır mı? Fellah Köfte harcını şekillendirdikten sonra buzdolabı poşetlerine üst üst gelmeyecek şekilde pay ederek dondurucuda muhafaza edebilirsiniz. Dilediğiniz zaman buzluktan çıkarıp sıcak suda haşladıktan ve sosladıktan sonra servis edebilirsiniz.

Hemen Tıkla, Alışverişe Başla!

PınarOnline’da ilk siparişine özel 150 TL indirimi ve avantajlı kampanyaları kaçırma!

Gülçin Kaya
Gülçin Kaya
Pınar - Demo Şefi
4.8
12 Değerlendirme

Tarifi değerlendirmek ister misiniz?

Benzer Zeytinyağlı ve Etli Yemek Tarifleri Tarifleri

Mantarlı Taze Börülce Yemeği Tarifi
21B Görüntüleme
Fehmi Samancı
Fehmi Samancı
Eğitmen / Danışman Şef
Zeytinyağlı Dolma İçi Tarifi
45B Görüntüleme
Oytun Dağlı
Oytun Dağlı
BTA Yiyecek&İçecek Hizmetleri - Chef
Musakka Tarifi
50 Dakika
4-6 Kişilik
87B Görüntüleme

Yorumlar (2)

Adem Ergin
· 22.02.2023

Merhaba pişince sert bir kivamimi oluyor yogururken olmuş hali ne sertlikte olmalı

Uzman Gülçin Kaya bu yorumu beğendi
Gülçin Kaya
· 23.02.2023

Merhabalar Adem Bey,Köftelerin çok sert olmaması için sıcak su ile 10-15 dak bekletme işlemi yapıyoruz ,hamurunuz elde dağılmadan yoğurulabilir kıvamda olmalı sert bir kıvam istemiyoruz hamurda.En son harcımıza koyduğumuz bulgur ve irmiğin pişmesi içinsos eşliğinde pişirme işlemiyoruz .Şimdiden ellerinize sağlık:)