Blog

Roka Nedir?

Akdeniz’in eşsiz kültürü, mis gibi kokusu ve acımtırak tadıyla, iyi bir salatanın sırrı olarak tanınan bitkisi Roka! Roka nedir? Rokanın faydaları nelerdir? Roka ile hangi yemekler yapılır? Roka nasıl tüketilir?

Roka Nedir?
Paylaş
  • 10B
  • 7
  • Kaydet

Roka Nedir?

Roka, bir diğer adıyla “Eruca vesicaria”, genellikle Akdeniz ülkelerinde yetişen, turpgiller familyasında yer alan yeşil etli yapraklı, tüylü saplı ve 30-40 cm arasında uzayan boyuyla otsu bir sebzedir. Ekimi sonrası 40. günde bitkisi olgunlaşarak yemeye hazır hale gelir. Tüm yıl boyunca ekilebilir ve tüketilebilir. Ayrıca roka bitkisinin tohumundan hardal üretilmektedir. Roka, C vitamini açısından zengin bir içeriğe sahip olmasının yanı sıra çeşitli mineraller, glukozinolat, kalsiyum, folat ile A, K ve P vitaminlerini de içerisinde bulundurmaktadır.

Roka Faydaları Nelerdir?

Salataların vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan rokanın sağlık için de mutlaka tüketilmesi önerilir. Kalsiyum bakımından zengin olan roka, oldukça sevilerek tüketilen bir vitamin deposudur. Rokanın faydaları nelerdir gelin beraber bir göz atalım.

Kanser riskine karşı bünyeyi güçlendirir

Roka, yüksek oranda lif ve antioksidan içerir. Rokadaki glukozinolatlar, pankreas, meme, prostat, kolon ve akciğer kanserlerine karşı koruma oluşturmada destek olabilir.

Kemik sağlığını güçlendirir

Roka, içerisinde kemik sağlığının temel taşı olan K vitaminini barındırmaktadır. Günde 3 kase roka, vücudunu ihtiyaç duyduğu K vitaminini karşılar ve böylece vücudun ihtiyacı olan kalsiyumu almasını sağlamış olursunuz.

Bağışıklık sistemini güçlendirir

Rokadaki C vitamini bağışıklık sisteminin güçlenmesinde önemli bir role sahiptir. Güçlü bir antioksidan olarak yiyeceklerin demir emilimi ve genel doku sağlığı için önemlidir.

Cilt sağlığına iyi gelir

Roka, sebum oluşumuna eğilimli olan cilt tiplerini dezenfekte ederek akne ve sivilce oluşumunu büyük oranda engellemeyi sağlar. Ayrıca roka tüketimi sayesinde ciltte oluşan yaşlanma belirtileri azalır ve cildin sağlıklı kalmasını sağlar.

Kilo vermeye yardımcı olur

Düşük kalorisi ile diyet yapanlar için de roka iyi bir tercihtir. Kalorisi oldukça düşüktür. Sağlıklı beslenmek için çokça tüketilebilecek bu yeşillik, diyet uygulayanların da kurtarıcısı olabilir.

Roka ile Hangi Yemekler Yapılır?

Mis gibi kokusu ve acımtırak tadıyla roka nasıl kullanılır? Yemeklerin içerisinde sık sık yer verilen roka, hangi tariflerde kullanılır? İşte, evde kolayca hazırlayabileceğiniz birbirinden nefis tarifler!

- Roka Çorbası

- Rokalı Peynirli Tart

- Narlı Roka Salatası

- Rokalı Peynirli Pizza

Roka Nasıl Tüketilir?

Roka, genellikle mutfaklarda çiğ haliyle tüketilse de haşlanarak tüketmek de mümkündür. Özellikle haşlanarak çorbası yapılan veya çeşitli sebzeler ile hazırlanan sebze çorbasına katılan bitki, roka yemeği olarak da değerlendirilebilir.

Rokanın Besin Değeri Nedir?

100 g rokanın besin değeri;

- Kalori: 25 kkal

- Karbonhidrat: 3.65 gr

- Protein: 2.58 gr

- Yağ: 0.66 gr

- Lif: 1.6 gr

Fazla Roka Tüketmek Sorun Açar Mı?

Roka, gereğinden fazla tüketilmesi durumunda bazı sıkıntıların ortaya çıkmasına yol açabilir. Rokayı, kalp ve kan rahatsızlığı olan kişilerin kontrollü bir şekilde tüketmesi son derece önemlidir. Fazla tüketilmesi durumunda gaz probleminin oluşmasına neden olabilir. Diyet yapan kişiler için oldukça sağlıklı bir tercih olsa da sahip olduğu iştah açıcı özelliğinden dolayı tüketilirken dikkatli olunmalıdır.

Kısık Ateş
Kısık Ateş
Moderatör

Yorumlar

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.

Benzer Yazılar

Aç Gezenler
Aç Gezenler
AG Creative
Siyez Bulguru Tarihçesi ve Yapılışı

Geçmişi 10.000 yıl öncesine dayanan Siyez Bulguru...

22B Görüntüleme
Eyüp Kemal Sevinç
Eyüp Kemal Sevinç
EKS Mutfak - Kurucu Şefi
Balık & Deniz Ürünleri Ve Anadolu'da Kış Hazırlıkları

İyi malzeme ve iyi bir şef ile lezzetli yemek kaçınılmaz oluyor.

14B Görüntüleme
Cheesecake Nedir ve Nereden Gelmiştir?

Cheesecake, krema veya sürülebilir kıvamdaki peynirlerden yapılan bir tür tatlıdır. Soğuk ve sıcak cheesecake arasındaki farklar nelerdir?

29B Görüntüleme