Blog

Kurban Bayramı Sonrası Etleri Nasıl Muhafaza Etmeliyiz?

Kurban eti nasıl ve kaç ay saklanır? Kurban eti ne kadar sürede tüketilmelidir? Yeni kesilen et ne kadar dinlendirilmelidir? Kısacası kurban eti hakkında bilinmesi gereken püf noktalarına hemen göz atabilirsiniz!

Kurban Bayramı Sonrası Etleri Nasıl Muhafaza Etmeliyiz?
Paylaş
  • 7B
  • 27
  • Kaydet

Kurban Bayramı Sonrası Etleri Nasıl Muhafaza Etmeliyiz?

Kurban eti; kesim sonrası oluşan ölüm sertliğinin giderilmesi ve sindirimin kolay olması için en az 4-6 saat serin yerde dinlendirilmelidir.

Bakteriyel yükün fazla olduğu sakatat kısmı normal etle karıştırılmamalıdır.

Etin parçalanması, taşınması ve depolanması da kullanılan ekipman hijyenine ve sıcaklığa dikkat edilmelidir.

Kurban eti; serin ortamda 4-6 saat dinlendirildikten sonra 24 saat buzdolabında +4 derecede bekletilmelidir. Bu sürecin sonunda kurban etleri ile kaliteli kıyma yapılabilir. Ya da -18 derecede depolanabilir.

Dinlendirilmemiş etler dondurulmaya uygun değildir.

Etleri çözdürme işlemi buzdolabında veya soğuk buzlu suda yapılmalıdır.

Zehirlenmelere yol açmamak için çözdürdükten sonra et tekrar dondurulmamalıdır.

Kurban eti ne kadar sürede tüketilmelidir?

Parça et, sote, pirzola vb. etleri +4 derecede 3-4 gün,

Kıyma haline getirilmiş etleri 1-2 gün,

Dondurulmuş etleri -18 derecede 6 ay, kıymayı 3-4 ay depolayabiliriz.

Pişirilmiş etleri ya da etli yemekleri +4 derecede en fazla 3-4 gün içinde tüketmeliyiz.

Derin Dondurucuda Kurban Eti Nasıl Saklanmalı?

Isının sıfırın altında -18 derece olmasına da dikkat edilmelidir. Öte yandan derin dondurucudan çıkarılan et mutfak tezgahında bekletilerek çözdürülmemelidir. Yoksa etin üstünde bulunan ve derin dondurucuda uyku konumuna geçen bakteriler hızla çoğalarak hem etin bozulmasına hem de birçok hastalığa yol açar. Bu nedenle et, pişirilmesinden bir gün önce buzdolabının +4 derecedeki normal raflarına alınmalı ve bu şekilde çözdürülmelidir. Çözdürülen et tekrar derin dondurucuda saklanmamalıdır.

Bütün bu anlatılanlara dikkat edilirse herhangi bir sorun yaşanmadan Kurban Bayramı’nda sağlıklı et tüketmiş oluruz.

Kurban eti hakkında daha fazla bilgi almak için uzman şeflerimizin önerilerine göz atmayı unutmayın! 😊

Kuzu ve Koyun Eti Özellikleri

Dana ve Kuzu Eti Atlası Pişirme Önerileri

Kurban Etlerinin Saklanması

Et Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Et Terbiyesi Nasıl Yapılır?

Kısık Ateş
Kısık Ateş
Moderatör

Yorumlar

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.

Benzer Yazılar

Aç Gezenler
Aç Gezenler
AG Creative
Siyez Bulguru Tarihçesi ve Yapılışı

Geçmişi 10.000 yıl öncesine dayanan Siyez Bulguru...

22B Görüntüleme
Eyüp Kemal Sevinç
Eyüp Kemal Sevinç
EKS Mutfak - Kurucu Şefi
Balık & Deniz Ürünleri Ve Anadolu'da Kış Hazırlıkları

İyi malzeme ve iyi bir şef ile lezzetli yemek kaçınılmaz oluyor.

14B Görüntüleme
Cheesecake Nedir ve Nereden Gelmiştir?

Cheesecake, krema veya sürülebilir kıvamdaki peynirlerden yapılan bir tür tatlıdır. Soğuk ve sıcak cheesecake arasındaki farklar nelerdir?

27B Görüntüleme