Kısık Ateş
Blog

Kuru Fasulye Faydaları Nelerdir?

Kuru fasulye geleneksel Türk mutfağının belki de en sevilen yemeğidir. Genellikle kış mevsiminin ana yemeği olan kuru fasulye, lezzetiyle dört mevsim tüketilir. Yıl boyunca tüketilen kuru fasulyenin insan sağlığına faydaları nelerdir?

Kuru Fasulye Faydaları Nelerdir?
Paylaş
  • 23B
  • 6
  • Kaydet

Kuru Fasulye Faydaları Nelerdir?

Kuru fasulye faydaları mevsim engellerine takılmadan yıl boyunca tüketicilerin sağlığını desteklemektedir. Genellikle kış mevsiminin ana yemeği olan kuru fasulye, lezzetiyle dört mevsim tüketilir. Kuru fasulye geleneksel Türk mutfağının belki de en sevilen yemeğidir. Türkiye bu konuda üretim ve tüketim açısından oldukça bereketli bir ülkedir. Görüntüsüyle iştah açan, pilav, turşu, soğan gibi yardımcılarla lezzetini artıran kuru fasulye asıl faydalarıyla dikkatleri çekmektedir. Kuru fasulyenin sağlığa faydaları en az lezzeti kadar önemli. Lezzetli yemek A, B ve C vitamini; demir, kalsiyum, bakır, çinko, potasyum, selenyum mineralleri içerir. Peki, sofraların sultanı kuru fasulyenin faydaları nelermiş, keşfedelim.

Kalp sağlığını destekler

Lif desteği veren kuru fasulye kalp sağlığına yardımcıdır. İçerdiği potasyum ve magnezyum kalp sağlığını destekler, kanın pıhtılaşmasını önlemeye yardımcı olur. Kuru fasulyedeki folik asit ise kalp krizi riskini düşürmeye destek verir.

Kilo vermeye yardımcı

Kuru fasulye yüksek lif içerir. Lifler besinlerin sindirimini kolaylaştırır, daha doygun hissetmeye yardımcı olur. Düzenli kuru fasulye tüketimi kilo verme sürecini destekler, sürecin sağlıklı geçmesine yardımcı olur. Ayrıca an, açlık krizlerini bastırmaya destek verir.

Hafızayı güçlendirebilir

Tiamin içeren kuru fasulye beyin sağlığını destekler. Hafızanın canlı kalmasına ve Alzheimer gibi tedavisi henüz mümkün olmayan hastalığa yakalanma riskini düşürmeye yardımcı olur. Ayrıca hafızayla birlikte bilişsel sağlığı korumaya çalışır, beyin işlevlerinin gelişimini destekler.

Enerji desteği verir

Demir deposu kuru fasulye günlük enerji ihtiyacını destekleyebilir. Demir, oksijeni vücudun her bölümüne taşımaya yardımcı olur. Kuru fasulye hem demir hem enerji ihtiyacını lezzetli şekilde karşılamaya destek verir.

Kemik sağlığını destekler

Bakır, çinko, kalsiyum, magnezyum kemik sağlığını destekler. Kuru fasulyede bulunan bu mineraller kemik kütlesini korumaya yardımcı olur, gelişimi destekler. Diğer yandan ise tüm dünyada risk oluşturan kemik erimesi rahatsızlığına yakalanma riskini düşürür, kemikleri korumaya çalışır.

Sağlıklı doğuma yardımcı olur

Kuru fasulyede bulunan folik asit, anne ve bebek sağlığını korumaya yardımcı olur. Gebelik sürecinde takviye şeklinde kullanılan folik asit, kuru fasulye tüketilerek desteklenebilir. Kuru fasulye gebeliğin sağlıklı geçmesine ve doğumun daha kolay gerçekleşmesine yardımcı olabilir.

Kan şekerini düzenleyebilir

Diyet lifleri kan şekerini dengelemede önemli destekçilerdir. Kuru fasulyede yer alan diyet lifleri kan şekeri seviyesini ideal dengede tutmaya yardımcı olur.

Sindirim sistemini destekler

Sindirim sistemi lif desteği sayesinde daha dengeli çalışır. Kuru fasulye lifli yapısıyla sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olur, bağırsak hareketlerini artırmak için destek verir. Kabızlık, hassas bağırsak problemini gidermeye ise yardımcı olur.

Kuru Fasulye Zayıflatır Mı?

Kuru fasulye bol miktarda lif içeren bağırsak dostu bir besindir. Kuru fasulyeyi salata, yahni, sulu yemek ya da farklı tariflerle diyet yaparken tüketebilirsiniz. Peki diyette kuru fasulye ne kadar tüketilmeli? Beslenme uzmanları haftada iki ya da üç kez yaklaşık 7 – 8 yemek kaşığı kadar tüketilebileceğini belirtir. Elbette diyet kişiye özel olduğu için bu miktar ve tüketim önerisi değişkenlik gösterebilir. Kuru fasulye düzenli ve dengeli tüketildiğinde bağırsakları hareketlendirmeye yardımcı olur. Gaz, şişkinlik, kabızlık problemlerini azaltabilir. Kimyon fasulyedeki gazı alacağı için pişirirken ya da tüketirken bir miktar kimyonla gaz ve sindirim problemlerinin önüne geçebilirsiniz. Özetle; kuru fasulye zayıflamaya yardımcı olur, kilo verme sürecinizi lezzetiyle destekler, tokluk süresini artırmaya destek sağlar.

Kuru Fasulye Besin Değeri

100 gram kuru fasulyenin besin değerleri;

  • Kalori: 281 kkal
  • Karbonhidrat: 29.4 gr
  • Protein: 21.7 gr
  • Yağ: 1.3 gr
  • Lif: 32.1 gr
Kısık Ateş
Kısık Ateş
Moderatör

Yorumlar

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.

Benzer Yazılar

Aç Gezenler
Aç Gezenler
AG Creative
Siyez Bulguru Tarihçesi ve Yapılışı

Geçmişi 10.000 yıl öncesine dayanan Siyez Bulguru...

23B Görüntüleme
Eyüp Kemal Sevinç
Eyüp Kemal Sevinç
EKS Mutfak - Kurucu Şefi
Balık & Deniz Ürünleri Ve Anadolu'da Kış Hazırlıkları

İyi malzeme ve iyi bir şef ile lezzetli yemek kaçınılmaz oluyor.

15B Görüntüleme
Cheesecake Nedir ve Nereden Gelmiştir?

Cheesecake, krema veya sürülebilir kıvamdaki peynirlerden yapılan bir tür tatlıdır. Soğuk ve sıcak cheesecake arasındaki farklar nelerdir?

32B Görüntüleme